Przepis na tort bezowy z mascarpone i kajmakiem krok po kroku
- Cukier 250 g 1 szklanka
- Białko jajka 5 szt.
- Śmietanka kremowa 30% 500 g 1 opakowanie
- Mascarpone 250 g 1 opakowanie
- Kajmak 200 g 1/2 puszki
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 30 g 3 łyżki
Białka jaj ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
Dodaj mąkę i cukier, delikatnie mieszając.
Podziel masę z białek jaj na dwie równe części i uformuj z nich dwa okręgi na papierze do pieczenia.
Upiecz bezy w piekarniku przez 90 minut w 130 stopniach.
Śmietankę wlej do miski i dodaj serek mascarpone.
Wymieszaj dokładnie masę, na końcu dodaj masę kajmakową.
Upieczone bezy ostudź i przełóż przygotowanym kremem.
Włóż tort do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Tort bez pieczenia
-
Tort truskawkowy
-
Tort z mascarpone
-
Torty urodzinowe

(liczba kalorii)
Tort bezowy z mascarpone i kajmakiem - cechy przepisu
Więcej o torcie bezowym z mascarpone i kajmakiem
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tort bezowy z mascarpone i kajmakiem. To niezwykłe połączenie delikatnego, puszystego kremu o kajmakowym posmaku z domową bezą. Tort bezowy z mascarpone i kajmakiem przygotujesz z podstawowych składników. Zapewne część z nich masz w swoim domu, a reszta jest ogólnodostępna w każdym sklepie.
Będziesz potrzebować jajka, przydadzą się dzisiaj tylko białka. Żółtek jednak nie wyrzucaj, możesz przygotować z nich pyszny biszkopt. Oprócz białek jaj potrzebny będzie cukier, mąka ziemniaczana, słodka śmietanka, serek mascarpone i kajmak.
Mój tort jest ekspresowy, ponieważ korzystam z gotowej masy kajmakowej w puszce, którą dostaniesz w każdym sklepie.
Zatem jak zrobić tort bezowy z mascarpone i kajmakiem? Już tłumaczę Ci wszystko krok po kroku.
W pierwszej kolejności ubij białka jaj na sztywną pianę za pomocą miksera. Dodaj szczyptę soli. Następnie, dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier. Całość delikatnie połącz, mieszając. Nie rób tego bardzo energicznie, aby struktura ubitych białek się nie zepsuła. Cała masa powinna być puszysta. Następnie podziel ją na dwie równe części, ułóż na papierze do pieczenia i uformuj z nich dwa okręgi o różnej średnicy. Tak przygotowane bezy upiecz w piekarniku przez 90 minut w 130 stopniach, stopniowo możesz zmniejszać temperaturę piekarnika.
W trakcie pieczenia przygotuj krem. Wystarczy, że słodką śmietankę połączysz z serkiem mascarpone, możesz tylko wymieszać lub ubić mikserem na gładki krem. Pod koniec dodaj masę kajmakową. Najlepszy krem do tortu z bezą gotowy.
Po upieczeniu bezy nie wyciągaj jej gwałtownie z piekarnika. Pozostaw ją przez chwilę, aby nie opadła. Po 20 minutach spokojnie wyciągnij bezę, niech całkowicie ostygnie.
Tak przygotowane spody tortu przełóż kremem.
Nasz pyszny tort gotowy, może on pełnić funkcję tortu urodzinowego, ale będzie także dobry jako słodki deser w gronie przyjaciół lub rodziny. Zamiast przygotowywać tradycyjne ciasta na rodzinne spotkania, postaw na tort bezowy z mascarpone i kajmakiem.
Wartości odżywcze tortu bezowego z mascarpone i kajmakiem
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w torcie bezowym z mascarpone i kajmakiem
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na tort bezowy z mascarpone i kajmakiem
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w torcie bezowym z mascarpone i kajmakiem
Lista alergenów dla tortu bezowego z mascarpone i kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- kajmak