Tort bezowy z mascarpone i kajmakiem

Opublikowano: 21.12.2021 r., 20:19 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort bezowy z kremem i kajmakiem
Tort bezowy z mascarpone i kajmakiem
Pyszny tort bezowy z mascarpone i kajmakiem będzie świetną opcją nie tylko na urodziny. Sprawdzi się idealnie na słodką przekąskę lub deser ze świeżymi owocami. Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 90 min
302 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 13 porcji
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Białko jajka (5 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (500 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
  • Kajmak - 1/2 puszki (200 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny, cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia

Przepis na tort bezowy z mascarpone i kajmakiem krok po kroku

Białka jaj ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.

Dodaj mąkę i cukier, delikatnie mieszając.

Podziel masę z białek jaj na dwie równe części i uformuj z nich dwa okręgi na papierze do pieczenia.

Upiecz bezy w piekarniku przez 90 minut w 130 stopniach.

Śmietankę wlej do miski i dodaj serek mascarpone.

Wymieszaj dokładnie masę, na końcu dodaj masę kajmakową.

Upieczone bezy ostudź i przełóż przygotowanym kremem.

Włóż tort do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na tort bezowy z mascarpone i kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat tortu bezowego z mascarpone i kajmakiem

Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tort bezowy z mascarpone i kajmakiem. To niezwykłe połączenie delikatnego, puszystego kremu o kajmakowym posmaku z domową bezą. Tort bezowy z mascarpone i kajmakiem przygotujesz z podstawowych składników. Zapewne część z nich masz w swoim domu, a reszta jest ogólnodostępna w każdym sklepie.

Będziesz potrzebować jajka, przydadzą się dzisiaj tylko białka. Żółtek jednak nie wyrzucaj, możesz przygotować z nich pyszny biszkopt. Oprócz białek jaj potrzebny będzie cukier, mąka ziemniaczana, słodka śmietanka, serek mascarpone i kajmak.

Mój tort jest ekspresowy, ponieważ korzystam z gotowej masy kajmakowej w puszce, którą dostaniesz w każdym sklepie.

Zatem jak zrobić tort bezowy z mascarpone i kajmakiem? Już tłumaczę Ci wszystko krok po kroku.

W pierwszej kolejności ubij białka jaj na sztywną pianę za pomocą miksera. Dodaj szczyptę soli. Następnie, dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier. Całość delikatnie połącz, mieszając. Nie rób tego bardzo energicznie, aby struktura ubitych białek się nie zepsuła. Cała masa powinna być puszysta. Następnie podziel ją na dwie równe części, ułóż na papierze do pieczenia i uformuj z nich dwa okręgi o różnej średnicy. Tak przygotowane bezy upiecz w piekarniku przez 90 minut w 130 stopniach, stopniowo możesz zmniejszać temperaturę piekarnika.

W trakcie pieczenia przygotuj krem. Wystarczy, że słodką śmietankę połączysz z serkiem mascarpone, możesz tylko wymieszać lub ubić mikserem na gładki krem. Pod koniec dodaj masę kajmakową. Najlepszy krem do tortu z bezą gotowy.

Po upieczeniu bezy nie wyciągaj jej gwałtownie z piekarnika. Pozostaw ją przez chwilę, aby nie opadła. Po 20 minutach spokojnie wyciągnij bezę, niech całkowicie ostygnie.

Tak przygotowane spody tortu przełóż kremem.

Nasz pyszny tort gotowy, może on pełnić funkcję tortu urodzinowego, ale będzie także dobry jako słodki deser w gronie przyjaciół lub rodziny. Zamiast przygotowywać tradycyjne ciasta na rodzinne spotkania, postaw na tort bezowy z mascarpone i kajmakiem.

Alergeny w torcie bezowym z mascarpone i kajmakiem

Lista alergenów dla tortu bezowego z mascarpone i kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • kajmak

Wartości odżywcze tortu bezowego z mascarpone i kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

Tort bezowy będzie świetnym rozwiązaniem zamiast kupnego tortu, będzie idealny na wiele okazji, nie tylko na urodziny, ale też na słodki deser w ciągu dnia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
302.53
302.53
Białko (g)
3.85
3.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
29.24
29.24
Węglowodany przyswajalne (g)
29.11
29.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.13
0.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
18.93
18.93
Tłuszcze nasycone (g)
18.56
18.56
Tłuszcze nienasycone (g)
0.36
0.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
46.27
46.27
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu bezowego z mascarpone i kajmakiem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu bezowego z mascarpone i kajmakiem

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Białko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Śmietanka kremowa 30%
500 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Kajmak
200 g
1/2 puszki
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
35.00