Tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną
- Białko jajka (6 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (300 g)
- Sok z cytryny (3 ml)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (17 g)
- Maliny mrożone (150 g)
- Truskawki mrożone (100 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
Przepis na tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną krok po kroku
Piekarnik nastaw na 160 stopni z włączoną opcją termoobiegu. Blachy do pieczenia wyłóż papierem.
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj ksylitol (ok. 200 g), cały czas ubijając, aż się rozpuści.
Do masy dodaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i ubijaj delikatnie ok. 1 minuty.
Masę z białek wykładaj na blachy, wyłożone papierem tworząc okręgi o średnicy ok. 20 cm.
Wstaw do piekarnika i piecz 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez 1,5 h.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki pozostawiając blaty w środku jeszcze na ok. 15 minut.
Przygotuj masę owocową: Maliny i truskawki rozmroź. Włóż do rondelka, dodaj 2 łyżki ksylitolu i podgrzewaj, mieszając. Gdy puszczą sok dodaj skrobię ziemniaczaną (1.5 łyżeczki), wymieszaj i zagotuj. Przełóż do miski i ostudź.
Mascarpone, śmietankę, ksylitol przełóż do miski i ubijaj mikserem, aż krem będzie puszysty i zwiększy swoją objętość.
Krem wyłóż na jeden z płatów bezowych, dodaj maliny i przykryj drugim płatem.
Udekoruj resztką kremu i malin.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat tortu bezowego z mascarpone i bitą śmietaną
Tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną to rewelacyjny pomysł na pyszny deser lub ciasto okolicznościowe. Jest nie tylko smaczny, ale odpowiednio udekorowany pięknie prezentuje się na stole, dlatego sprawdzi się na wiele różnych okazji na przykład urodziny, komunie, wesela, czy sylwestra. Jego przygotowanie jest jednak dość czasochłonne, dlatego zaplanuj sobie to odpowiednio wcześnie, ponieważ niestety nie należy on do ciast, które bez problemu przygotujesz na ostatnią chwilę. Jak zrobić tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną, aby był naprawdę przepyszny i dobry na każdą okazję? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie białek jaja, cukru lub ksylitolu, mąki ziemniaczanej, owoców, śmietanki kremówki oraz mascarpone. Polecamy zastąpić cukier ksylitolem, dzięki czemu beza będzie równie słodka i smaczna, a jednocześnie mniej kaloryczna, będzie charakteryzowała się również niższym indeksem glikemicznym. Do tortów bezowych najlepiej sprawdzają się kolorowe, lekko kwaśne owoce, na przykład jagodowe. W sezonie możesz wykorzystywać te świeże, a poza sezonem śmiało korzystaj z mrożonek. Możesz wykorzystywać tylko jeden rodzaj owoców, na przykład maliny lub truskawki, lub dowolnie je ze sobą mieszać i łączyć. Masę kremową do tortu bezowego przygotujesz, ubijając mascarpone ze śmietaną kremówką. Jeśli zależy Ci na jak największej trwałości i sztywności kremu możesz dodać do masy żelfix lub rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Samo przygotowanie poszczególnych warstw tortu jest bardzo proste, kluczowy jest jednak odpowiedni czas pieczenia. Kontroluj temperaturę, ponieważ zarówno za niska, jak i za wysoka, mogą sprawić, że bezy nie będą udane. Pamiętaj też, aby nie wyjmować placków bezowych z piekarnika od razu po zakończeniu czasu pieczenia. Lepiej zostawić je w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 15-20 minut. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić najlepszy tort bezowy z masą śmietankową i owocami, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną. Na pewno zostanie w Twojej kuchni na długo!
Alergeny w torcie bezowym z mascarpone i bitą śmietaną
Lista alergenów dla tortu bezowego z mascarpone i bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze tortu bezowego z mascarpone i bitą śmietaną
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru tort ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.