Tort bezowy z mascarpone
- Białko jajka (6 szt.)
- Cukier (300 g)
- Mąka ziemniaczana (40 g)
- Maliny (250 g)
- Cukier puder (80 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na tort bezowy z mascarpone krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 160 stopni C, z termoobiegiem.
Dwie większe blaszki (mogą być te z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia.
Białka jaj ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo po jednej łyżce dodawaj cukier cały czas mieszając.
Do gęstej piany oddaj połowę mąki ziemniaczanej i sok z cytryny. Składniki dokładnie zmiksuj jeszcze przez minutę.
Pianę podziel na dwie blaszki tworząc na nich okręgi o średnicy około 22-24cm.
Obie blaszki wstaw do piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 160 stopni C. następnie zmniejsz tempetfarurę piekarnika na 120 stopni C z termoobiegiem i piecz jeszcze 90 minut.
Po upieczeniu blatów wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki pieca i pozostaw bezy na 15 minut w piekarniku. następnie blaszki wyciągnij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Maliny włóż do małego garnka (część z nich zostaw do udekorowania wierzchu ciasta), dodaj około 30 gram cukru pudru i całość podgrzej. Gdy maliny puszczą sok dodaj do garnka pozostałą mąkę ziemniaczaną przesianą przez sitko. Całość dokładnie wymieszaj.
Maliny zagotuj, odstaw je z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Serek mascarpone, śmietankę, jedno opakowanie cukru wanilinowego i pozostały cukier puder umieść w jednej misce. Składniki ubijaj mikserem przez około 3 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość.
Kremem posmaruj jeden z blatów bezowych (zostaw około 3 łyżek na wierzch ciasta), następnie krem posmaruj musem malinowym. Na wierzch połóż drugi blat bezowy.
Wierzch ciasta posmaruj pozostałym kremem i ułóż na nim świeże maliny jako dekorację.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu bezowego z mascarpone
Tort bezowy z mascarpone z serkiem mascarpone i malinami to świetny pomysł na smaczne ciasto na wiele uroczystości. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy czy herbat. Przepis na bezę wywodzi się z kuchni francuskiej. Będzie to doskonała propozycja dla osób na diecie wegetariańskiej. Nie potrzebujemy dużych zdolności kulinarnych aby przygotować to ciasto. Do wykonania tortu bezowego potrzebujemy następujących produktów spożywczych: jajek, cukru, mąki ziemniaczanej, malin, cukru pudru, serka mascarpone, śmietanki kremowej 30%, soku z cytryny, cukru wanilinowego oraz śmietan-fixu.
Przepis na tort bezowy z mascarpone i owocami jest naprawdę bardzo prosty. Aby go zrobić musimy piekarnik nagrzać do 180 stopni. Papierem do pieczenie wykładamy dwie większe blaszki. Białka jaj z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo do piany dodajemy cukier cały czas mieszając. Do gęstej piany dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną oraz wyciśnięty sok z cytryny. Pianę przekładamy na dwie blaszki i wstawiamy do piekarnika przez pierwsze 5 minut pieczemy w 160 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę. Po upieczeniu bezy otwieramy piekarnik i pozostawiamy w nim bezy. Po upływie 15 minut wyciągamy blaszki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy maliny na nasz torcik. Do garnuszka wsypujemy owoce, zostawiając trochę do udekorowania ciasta. Do malin dodajemy cukier i zagotowujemy. Gdy owoce puszczą sok, dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie mieszamy. Serek łączymy razem ze śmietaną, cukrem waniliowym, pozostałym cukrem pudrem i ubijamy do momentu, aż masa zwiększy swoją objętość. Kremem smarujemy jeden z kawałków bezy, pozostawiając kilka łyżek masy na wierzch. Sos malinowy smarujemy na masę kremu i przykładamy drugą bezą. Na wierzch bezy wykładamy pozostałą masę i dekorujemy malinami.
Jak widać nasz tort z kremem mascarpone naprawdę jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie potrzebujemy dużo czasu do wykonania ciasta z mascarpone. Ciasto pięknie będzie prezentować się na naszych stołach.
Alergeny w torcie bezowym z mascarpone
Lista alergenów dla tortu bezowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze tortu bezowego z mascarpone
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.