Tort bezowy z mascarpone

Opublikowano: 21.05.2021 r., 23:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort bezowy z owocami leśnymi
Tort bezowy z mascarpone
Tort bezowy z mascarpone to doskonała propozycja na pyszny deser do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu, jeśli spodziewasz się ważnych gości - ten tort zachwyca swoim wyglądem!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 90 min
335 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Cukier (300 g)
  • Mąka ziemniaczana (40 g)
  • Maliny (250 g)
  • Cukier puder (80 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cukier wanilinowy, śmietan-fix
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska

Przepis na tort bezowy z mascarpone krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 160 stopni C, z termoobiegiem.

Dwie większe blaszki (mogą być te z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia.

Białka jaj ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo po jednej łyżce dodawaj cukier cały czas mieszając.

Do gęstej piany oddaj połowę mąki ziemniaczanej i sok z cytryny. Składniki dokładnie zmiksuj jeszcze przez minutę.

Pianę podziel na dwie blaszki tworząc na nich okręgi o średnicy około 22-24cm.

Obie blaszki wstaw do piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 160 stopni C. następnie zmniejsz tempetfarurę piekarnika na 120 stopni C z termoobiegiem i piecz jeszcze 90 minut.

Po upieczeniu blatów wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki pieca i pozostaw bezy na 15 minut w piekarniku. następnie blaszki wyciągnij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Maliny włóż do małego garnka (część z nich zostaw do udekorowania wierzchu ciasta), dodaj około 30 gram cukru pudru i całość podgrzej. Gdy maliny puszczą sok dodaj do garnka pozostałą mąkę ziemniaczaną przesianą przez sitko. Całość dokładnie wymieszaj.

Maliny zagotuj, odstaw je z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Serek mascarpone, śmietankę, jedno opakowanie cukru wanilinowego i pozostały cukier puder umieść w jednej misce. Składniki ubijaj mikserem przez około 3 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość.

Kremem posmaruj jeden z blatów bezowych (zostaw około 3 łyżek na wierzch ciasta), następnie krem posmaruj musem malinowym. Na wierzch połóż drugi blat bezowy.

Wierzch ciasta posmaruj pozostałym kremem i ułóż na nim świeże maliny jako dekorację.

Jak oceniasz przepis na tort bezowy z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat tortu bezowego z mascarpone

Tort bezowy z mascarpone z serkiem mascarpone i malinami to świetny pomysł na smaczne ciasto na wiele uroczystości. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy czy herbat. Przepis na bezę wywodzi się z kuchni francuskiej. Będzie to doskonała propozycja dla osób na diecie wegetariańskiej. Nie potrzebujemy dużych zdolności kulinarnych aby przygotować to ciasto. Do wykonania tortu bezowego potrzebujemy następujących produktów spożywczych: jajek, cukru, mąki ziemniaczanej, malin, cukru pudru, serka mascarpone, śmietanki kremowej 30%, soku z cytryny, cukru wanilinowego oraz śmietan-fixu.

Przepis na tort bezowy z mascarpone i owocami jest naprawdę bardzo prosty. Aby go zrobić musimy piekarnik nagrzać do 180 stopni. Papierem do pieczenie wykładamy dwie większe blaszki. Białka jaj z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo do piany dodajemy cukier cały czas mieszając. Do gęstej piany dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną oraz wyciśnięty sok z cytryny. Pianę przekładamy na dwie blaszki i wstawiamy do piekarnika przez pierwsze 5 minut pieczemy w 160 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę. Po upieczeniu bezy otwieramy piekarnik i pozostawiamy w nim bezy. Po upływie 15 minut wyciągamy blaszki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy maliny na nasz torcik. Do garnuszka wsypujemy owoce, zostawiając trochę do udekorowania ciasta. Do malin dodajemy cukier i zagotowujemy. Gdy owoce puszczą sok, dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie mieszamy. Serek łączymy razem ze śmietaną, cukrem waniliowym, pozostałym cukrem pudrem i ubijamy do momentu, aż masa zwiększy swoją objętość. Kremem smarujemy jeden z kawałków bezy, pozostawiając kilka łyżek masy na wierzch. Sos malinowy smarujemy na masę kremu i przykładamy drugą bezą. Na wierzch bezy wykładamy pozostałą masę i dekorujemy malinami.

Jak widać nasz tort z kremem mascarpone naprawdę jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie potrzebujemy dużo czasu do wykonania ciasta z mascarpone. Ciasto pięknie będzie prezentować się na naszych stołach.

Alergeny w torcie bezowym z mascarpone

Lista alergenów dla tortu bezowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze tortu bezowego z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
258.06
335.48
Białko (g)
3.11
4.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
34.44
44.77
Węglowodany przyswajalne (g)
33.04
42.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
1.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
12.26
15.94
Tłuszcze nasycone (g)
12.17
15.83
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina C (mg)
5.04
6.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
34.61
44.99
Wapń (mg)
33.05
42.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.20
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu bezowego z mascarpone 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu bezowego z mascarpone

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mąka ziemniaczana
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Maliny
250 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Cukier puder
80 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
41.00