Tort bezowy

Opublikowano: 22.05.2021 r., 2:19 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Beza z truskawkami na paterze
Tort bezowy
Tort bezowy można przygotować z różnymi dodatkami. Ten torcik bardzo dobrze smakuje z kwaśnymi owocami i waniliowym kremem. Sprawdź, jak zrobić tort bezowy z owocami!
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Czas ubijania 130 min
313 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Białko jajka - 4 białka rozmiar L (4 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Cukier wanilinowy - 2 opakowania (32 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (24 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka (3 ml)
  • Sól - 1/3 łyżeczki (2 g)
  • Mascarpone (230 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (180 ml)
  • Truskawki (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, szpatułka, patera, 2 blachy do pieczenia

Przepis na tort bezowy krok po kroku

Na dwóch kawałkach papieru do pieczenia narysuj po 1 okręgu (odrysuj je, np. przykładając miskę). Papiery obróć na drugą stronę i umieść na blaszkach (blaszki muszą być tej samej grubości).

Białka umieść w misce i dodaj szczyptę solę. Zacznij je ubijać mikserem, a gdy piana zacznie się robić gęsta, partiami dodaj 1 szklankę cukru i 1 opakowanie cukru wanilinowego. Miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Miksuj do momentu połączenia się składników.

Na narysowane okręgi nałóż masę bezową.

Blachy z bezami włóż do piekarnika nagrzanego do 135 stopni (termoobieg). Po ok. 4-5 min, zmniejsz temperaturę do 100 stopni (termoobieg). Bezy piecz ok. 2 h i 15 min. Po tym czasie nie otwieraj drzwiczek. Bezy pozostał do całkowitego wystudzenia.

Truskawki opłucz, pozbądź się szypułek i pokrój na kawałki.

Schłodzoną śmietanę 36% i serek mascarpone z dodatkiem 1 opakowania cukru wanilinowego ubij na krem.

Na paterze umieść pierwszy blat. Nałóż krem i wciśnij tam część truskawek. Następnie umieść drugi blat i nałóż drugą porcją kremu. Tort udekoruj truskawkami.

Podawaj od razu.

Jak oceniasz przepis na tort bezowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat tortu bezowego

Tort bezowy idealnie nadaje się na urodziny. Można go przygotować z różnymi dodatkami. Bardzo dobrze komponuje się z kwaśnymi owocami. Przepis na tort bezowy nie jest bardzo prosty, ale warto pokusić się na wykonanie tego torcika.

Jak zrobić tort bezowy z owocami? Należy zacząć od przygotowania bezy na tort. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Samą bezę robi się szybko, ale potem trzeba ją długo piec. Do tego beza musi pozostać w piekarniku do momentu, aż całkiem ostygnie.

Bezy na tort urodzinowy mogę mieć różne kolory. Aby to osiągnąć, wystarczy dodać barwnik spożywczy. Do bezy możesz dodać coś innego niż cukier wanilinowy. Odpowiednim dodatkiem będzie kawa rozpuszczalna. Tort bezowy będzie też dobry z aromatem (np. migdałowym). Pamiętaj o tym, aby białka były w temperaturze pokojowej.

Torcik bezowy można przygotować z dwóch blatów, które będą pieczone na osobnych blachach w tym samym czasie. Wtedy blaty z bezy możesz zrobić większe. Jeżeli chcesz przygotować torcik składający się z 3 lub 4 blatów, na jednym arkuszu papieru do pieczenia musisz już zmieścić dwa blaty. Przygotowana masa nie może czekać kilku godzin, aż pierwsza partia się upiecze i ostygnie.

Jeżeli zależy Ci na tym, aby beza była lekko miękka w środku, to piecz bezy ok. 30 min krócej. Warto mieć na uwadze to, że każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Zdarza się tak, że temperatura piekarnika jest wyższa lub niższa niż ta podana na wyświetlaczu.

Ten przepis możesz nieco zmodyfikować. Do masy kremowej możesz dodać też śmietan-fix, aby tort mógł postać nieco dłużej. Sok z cytryny możesz zamienić na ocet winny. Do kremu z serka mascarpone i śmietany kremówki możesz dodać owoce (pamiętaj, aby delikatnie je ze sobą wymieszać). Tort możesz polać odrobiną karmelu.

Warto pamiętać, że ten pyszny tort z blatem bezowym należy zjeść dość szybko po jego przygotowaniu. Beza, serek mascarpone i owoce nie mogą być zbyt długo połączone. Przez owoce beza i serek mogą się nieco stopić, a przechowywanie bezy w lodówce nie jest najlepszym pomysłem.

Alergeny w torcie bezowym

Lista alergenów dla tortu bezowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze tortu bezowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
208.69
313.03
Białko (g)
2.41
3.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
23.18
34.76
Węglowodany przyswajalne (g)
22.30
33.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
1.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
12.15
18.22
Tłuszcze nasycone (g)
12.07
18.10
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: białko jajka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.53
30.79
Brak danych dla: białko jajka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina C (mg)
22.58
33.88
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
84.25
126.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.58
47.36
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.20
0.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu bezowego 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu bezowego

Koszt składników
41.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
4 szt.
4 białka rozmiar L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cukier wanilinowy
32 g
2 opakowania
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Mąka ziemniaczana
24 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 24 g
Sok z cytryny
3 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 3 ml
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Mascarpone
230 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.98
Za 230 g
Śmietanka kremowa 36%
180 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.88
Za 180 ml
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
41.20