Tort bezowy
- Białko jajka - 4 białka rozmiar L (4 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Cukier wanilinowy - 2 opakowania (32 g)
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (24 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka (3 ml)
- Sól - 1/3 łyżeczki (2 g)
- Mascarpone (230 g)
- Śmietanka kremowa 36% (180 ml)
- Truskawki (500 g)
Przepis na tort bezowy krok po kroku
Na dwóch kawałkach papieru do pieczenia narysuj po 1 okręgu (odrysuj je, np. przykładając miskę). Papiery obróć na drugą stronę i umieść na blaszkach (blaszki muszą być tej samej grubości).
Białka umieść w misce i dodaj szczyptę solę. Zacznij je ubijać mikserem, a gdy piana zacznie się robić gęsta, partiami dodaj 1 szklankę cukru i 1 opakowanie cukru wanilinowego. Miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Miksuj do momentu połączenia się składników.
Na narysowane okręgi nałóż masę bezową.
Blachy z bezami włóż do piekarnika nagrzanego do 135 stopni (termoobieg). Po ok. 4-5 min, zmniejsz temperaturę do 100 stopni (termoobieg). Bezy piecz ok. 2 h i 15 min. Po tym czasie nie otwieraj drzwiczek. Bezy pozostał do całkowitego wystudzenia.
Truskawki opłucz, pozbądź się szypułek i pokrój na kawałki.
Schłodzoną śmietanę 36% i serek mascarpone z dodatkiem 1 opakowania cukru wanilinowego ubij na krem.
Na paterze umieść pierwszy blat. Nałóż krem i wciśnij tam część truskawek. Następnie umieść drugi blat i nałóż drugą porcją kremu. Tort udekoruj truskawkami.
Podawaj od razu.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Ganache z białej czekolady
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu bezowego
Tort bezowy idealnie nadaje się na urodziny. Można go przygotować z różnymi dodatkami. Bardzo dobrze komponuje się z kwaśnymi owocami. Przepis na tort bezowy nie jest bardzo prosty, ale warto pokusić się na wykonanie tego torcika.
Jak zrobić tort bezowy z owocami? Należy zacząć od przygotowania bezy na tort. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Samą bezę robi się szybko, ale potem trzeba ją długo piec. Do tego beza musi pozostać w piekarniku do momentu, aż całkiem ostygnie.
Bezy na tort urodzinowy mogę mieć różne kolory. Aby to osiągnąć, wystarczy dodać barwnik spożywczy. Do bezy możesz dodać coś innego niż cukier wanilinowy. Odpowiednim dodatkiem będzie kawa rozpuszczalna. Tort bezowy będzie też dobry z aromatem (np. migdałowym). Pamiętaj o tym, aby białka były w temperaturze pokojowej.
Torcik bezowy można przygotować z dwóch blatów, które będą pieczone na osobnych blachach w tym samym czasie. Wtedy blaty z bezy możesz zrobić większe. Jeżeli chcesz przygotować torcik składający się z 3 lub 4 blatów, na jednym arkuszu papieru do pieczenia musisz już zmieścić dwa blaty. Przygotowana masa nie może czekać kilku godzin, aż pierwsza partia się upiecze i ostygnie.
Jeżeli zależy Ci na tym, aby beza była lekko miękka w środku, to piecz bezy ok. 30 min krócej. Warto mieć na uwadze to, że każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Zdarza się tak, że temperatura piekarnika jest wyższa lub niższa niż ta podana na wyświetlaczu.
Ten przepis możesz nieco zmodyfikować. Do masy kremowej możesz dodać też śmietan-fix, aby tort mógł postać nieco dłużej. Sok z cytryny możesz zamienić na ocet winny. Do kremu z serka mascarpone i śmietany kremówki możesz dodać owoce (pamiętaj, aby delikatnie je ze sobą wymieszać). Tort możesz polać odrobiną karmelu.
Warto pamiętać, że ten pyszny tort z blatem bezowym należy zjeść dość szybko po jego przygotowaniu. Beza, serek mascarpone i owoce nie mogą być zbyt długo połączone. Przez owoce beza i serek mogą się nieco stopić, a przechowywanie bezy w lodówce nie jest najlepszym pomysłem.
Alergeny w torcie bezowym
Lista alergenów dla tortu bezowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze tortu bezowego
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.