Tort bez pieczenia na herbatnikach
- Herbatniki (200 g)
- Mascarpone (500 g)
- Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
- Galaretka (75 g)
- Cukier puder (60 g)
- Masa krówkowa (250 g)
Przepis na tort bez pieczenia na herbatnikach krok po kroku
Herbatniki poukładaj na tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia.
Śmietankę ubij z cukrem na sztywno. Dodaj do niej mascarpone i połącz
Do dużej miski wsyp galaretkę i zalej ją 350 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do częściowego zastygnięci
Galaretkę wylej na herbatniki i wyłóż na nią krem.
Ciasto udekoruj masą krówkową i odstaw na 2h do ostygnięcia.
Więcej informacji na temat tortu bez pieczenia na herbatnikach
Tort bez pieczenia na herbatnikach jest deserem prostym, smacznym i co najważniejsze niezwykle szybki w przygotowaniu. To świetna opcja dla każdego, kto kocha słodkości.
Przepis na tort bez pieczenia na herbatnikach to doskonały pomysł na ciasto, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Do jego przygotowania nie potrzeba długiego doświadczenia kulinarnego. Całość robi się bez pieczenia, dzięki czemu nie potrzeba nawet piekarnika, by stworzyć ten cudowny i bardzo słodki torcik. Wystarczy mikser i czajnik. To ciasto jest tak smaczne, że na pewno skradnie serca wszystkich miłośników domowych wypieków, którzy jednak szukają czegoś prostego i smacznego. Choć ciasto jest słodkie, to dzięki obecności galaretki i owoców jest dobrze zrównoważone i nie jest mdlące.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort bez pieczenia na herbatnikach, który będzie smaczny, prosty i ciekawy, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jest tak łatwy, że spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Można go przygotować w kilka chwil. Jego podstawę stanowią wspaniałe kruche herbatniki, a wierzch dekorują świeże owoce i pyszny krem. Placek jest niezwykle prosty, a bardzo słodki. Wspaniale sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Jego stworzenie zabiera tylko kilka minut. Najlepiej smakuje on po kilku godzinach od przygotowania, kiedy masa zdąży się połączyć z herbatnikami i utworzyć naprawdę wspaniałą konsystencję i pyszny smak. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a do przygotowania przyda się tylko mikser, choć i bez niego można go stworzyć. Najważniejszą częścią tej słodkości jest krem. To on nadaje całości wspaniałego smaku. Całość połączona jest ze wspaniałą galaretką owocową, dzięki czemu jest smaczne i orzeźwiające. Można wybrać dowolny smak. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza malinowa, czy truskawkowa, które świetnie kontrastują z kolorem kremu. Do przygotowania ciasta można użyć zarówno herbatników maślanych, jak i kakaowych, oba wybory będą smaczne i apetyczne. To pyszne i domowe ciasto sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale zwłaszcza na wyjątkowe okazje. Ten prosty przepis pokaże ci, w jaki sposób przygotować je w najlepszej formie, by skradło serca wszystkich, którzy go spróbują. Jeśli go spróbujesz, na pewno nie pożałujesz.
Alergeny w torcie bez pieczenia na herbatnikach
Lista alergenów dla tortu bez pieczenia na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
- masa krówkowa
Wartości odżywcze tortu bez pieczenia na herbatnikach
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(159g)
Węglowodany
(159g)
Tłuszcze
(159g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.