Tort bez cukru

Opublikowano: 28.11.2021 r., 18:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort dietetyczny na blacie drewnianym
Tort bez cukru
Tort bez cukru to świetna opcja dla wszystkich osób, które przepadają za słodyczami, jednak eliminują ze swojej diety cukier. Jest prosty, ale bardzo pyszny.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 30 min
691 kcal
Kcal w porcji
197 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Czekolada gorzka - bez dodatku cukru (300 g)
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Erytrytol (150 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 1 szklanka (150 g)
  • Kakao 16% (proszek) (70 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (600 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek

Przepis na tort bez cukru krok po kroku

W rondelku zagotuj śmietankę i dodaj do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę.

Całość dokładnie wymieszaj i schłodź.

Do schłodzonej masy dodawaj małymi porcjami 100 g masła, całość ubij na gęsty krem.

W rondelku roztop kostkę masła.

Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ekstrakt i słodzik.

Wlej mleko i wbij jajka.

Całość dokładnie wymieszaj mikserem na małych obrotach.

Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Po wyciągnięciu przetnij na 2 części.

Połowę kremu czekoladowego wyłóż pomiędzy dwa blaty a drygą część na wierzch tortu.

Jak oceniasz przepis na tort bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat tortu bez cukru

Tort bez cukru to wspaniała opcja na pyszne ciasto w zdrowszym wydaniu. Całość robi się niezwykle prosto, a do przygotowania potrzeba tylko kilku składników. To najsmaczniejszy tort kakaowy, w którym pełno jest aromatycznej czekolady. To ciasto, choć bez cukru, wcale nie jest mało słodkie, to ze względu na dodatek słodzika. Sprawdzi się na wszelkie imprezy.

Przepis na tort bez cukru to prawdziwa gratka dla miłośników domowych wypieków. Jest słodki, pyszny, prosty, a przy okazji zdrowszy niż klasyczne opcje. To wspaniała opcja dla tych, którzy muszą eliminować źródła cukru prostego w swojej diecie. Sprawdzi się więc świetnie nawet dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Cukier został w tym przepisie zastąpiony erytrytolem, który jest naturalnym słodzikiem. Ma on bardzo niski indeks glikemiczny, więc świetnie sprawdzi się w dietach o małej ilości węglowodanów. Dodatkowo ma zero kalorii, więc sprawia, że cały końcowy produktów jest również mniej energetyczny. Dlatego będzie idealnym wyborem również dla osób na diecie redukcyjnej. Oprócz tego w wypieku znaleźć można raczej podstawowe produkty, które łatwo można kupić w każdym większym sklepie, albo znaleźć w domowej spiżarni. Głównym składnikiem jest mąka pszenna, w tym wypadku oczyszczona, jednak ze względu na wyeliminowanie cukru, nie jest to duży problem. Dodatkowo dodaje się do niego kakao. Warto postawić na to niesłodzone, nie napój kakaowy, który ma sporą zawartość cukru. Kakao jest wspaniałym źródłem polifenoli, które walczą z wolnymi rodnikami i chronią przed negatywnymi skutkami czynników zewnętrznych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort bez cukru, który będzie słodki i naprawdę pyszny, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To również naprawdę dobra opcja dla dzieci, jednak nie sprawdzi się dla niemowlaka, ze względu na dodatek kakao. To ciasto sprawdzi się wspaniale jako tort urodzinowy, zwłaszcza na pierwsze urodziny. To dobry wybór dla osób, które próbują jak najbardziej ograniczyć dodatek cukru do potraw i poszukują, czegoś, co świetnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Ten tort jest nie tylko zdrowy, ale również smaczny.

Alergeny w torcie bez cukru

Lista alergenów dla tortu bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze tortu bez cukru

na 100g gotowej potrawy

To ciasto nie powinno gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(197g)
Energia (kcal)
351.18
691.82
Białko (g)
4.89
9.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(197g)
Węglowodany (g)
24.66
48.58
Węglowodany przyswajalne (g)
22.14
43.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.51
4.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(197g)
Tłuszcz (g)
30.50
60.09
Tłuszcze nasycone (g)
23.91
47.09
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu bez cukru 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu bez cukru

Koszt składników
76.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
300 g
bez dodatku cukru
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Erytrytol
150 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 150 g
Mąka pszenna typ 550
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
70 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Śmietanka kremowa 36%
600 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 ml
Koszt składników
76.10