Tort banoffee
- Jajko (6 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 łyżek (50 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (500 g)
- Kajmak - 1 puszka (400 g)
- Banan - 3 sztuki (300 g)
- Dżem porzeczkowy - 1 słoik (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (240 g)
Przepis na tort banoffee krok po kroku
Białka jaj ubij na gęstą pianę ze szczyptą soli, najlepiej za pomocą miksera.
Następnie dodaj cukier, wciąż ubijając.
Do piany dodawaj pojedynczo żółtka, następnie dodaj mąkę przesianą przez sito.
Całość wymieszaj, a następnie dodaj kakao i proszek do pieczenia.
Wlej masę do okrągłej foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.
Serek mascarpone przełóż do miski razem z masą kajmakową i miksuj do uzyskania gęstego kremu.
Upieczony biszkopt przekrój na dwa blaty.
Blaty biszkoptu posmaruj dżemem porzeczkowym i przełóż kremem kajmakowym.
Śmietankę wlej do miski i ubij na sztywny krem za pomocą miksera.
Wysmaruj tort na wierzchu z każdej strony śmietaną.
Na samą górę połóż banany pokrojone w plasterki, wcześniej skroplone sokiem z cytryny.
Tak przygotowane ciasto posyp startą na tarce czekoladą.
Tort przechowuj w lodówce.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu banoffee
Tort banoffee to pyszne połączenie domowego biszkoptu, z bananami, kremem na bazie serka mascarpone i masy kajmakowej. Historia tego tortu sięga lat 70 XX wieku, jak widzisz jest to już od dawna znany przepis na pyszny deser.
Dlatego dzisiaj przedstawię Ci przepis na tort banoffee.
Mój sprawdzony przepis jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a tort wychodzi pyszny i bardzo efektowny.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz, w każdym sklepie, czyli: mąka, cukier, jajka, kakao, serek mascarpone, masa kajmakowa, banany, dżem porzeczkowy i śmietanka.
Zatem, jak zrobić tort banoffee?
Mój przepis powstał przy użyciu zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Do przygotowania tortu potrzebny jest serek mascarpone, który w połączeniu z masą kajmakową da nam pyszny krem. Pamiętaj jednak, że serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe nie korzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light. Zamiast niego możesz, także przygotować tort z bitą śmietaną domowej roboty.
Tort banoffee to dobry pomysł na imprezę urodzinową. Pokochają go nie tylko dorośli ale też dzieci.
Alergeny w torcie banoffee
Lista alergenów dla tortu banoffee przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- kajmak
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze tortu banoffee
Serek mascarpone możesz zastąpić wersją light, będzie charakteryzowała się ona mniejszą zawartością tłuszczu i cholesterolu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
jajka,
cukier,
kakao,
mąka pszenna,
mascarpone,
banan,
śmietana,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.