Tort bananowy bez pieczenia

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort bananowy z polewą czekoladową
Tort bananowy bez pieczenia
Tort bananowy bez pieczenia to wspaniała opcja dla każdego, kto kocha naprawdę słodkie desery. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a pięknie się prezentuje.
Przygotowanie 30 min
581 kcal
Kcal w porcji
154 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (120 g)
  • Cukier puder (10 g)
  • Masło (70 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Cukier (100 g)
  • Żelatyna (20 g)
  • Czekolada deserowa (100 g)
  • Banan (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
żelatyna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek

Przepis na tort bananowy bez pieczenia krok po kroku

Herbatniki rozdrobnij w blenderze, by miały konsystencję piasku.

W rondelku roztop masło, nieco je schłodź, a następnie połącz je z herbatnikami i cukrem pudrem.

Herbatniki wyłóż na dno tortownicy pokrytej papierem do pieczenia.

Żelatynę zalej 1/4 szklanki wrzącej wody i mieszaj do rozpuszczenia, następnie ostudź ją nieco.

Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru.

Małymi porcjami dodawaj do śmietanki serek mascarpone.

Krem podziel na dwie równe części.

Banany włóż do blendera i zblenduj je na gładki mus, dodaj do jeden części kremu.

Czekoladę rozpuść w rondelku i dodaj do drugiego kremu, dokładnie wymieszaj.

Do obu kremów dodaj żelatynę i dokładnie rozmieszaj.

Na herbatniki wyłóż krem bananowy, a następnie czekoladowy.

Ciasto włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na tort bananowy bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,5% osób

Więcej informacji na temat tortu bananowego bez pieczenia

Tort bananowy bez pieczenia to wspaniała opcja dla każdego, kto kocha naprawdę słodkie desery. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a pięknie się prezentuje. Głównym składnikiem są oczywiście banany, które nadają całości wspaniałego aromatu. To ciasto, które skradnie serca wszystkich, którzy tylko go spróbują. Całość jest prosta i nie wymaga pieczenia.

Przepis na tort bananowy bez pieczenia to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników owocowych ciast. Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut, ze względu na brak konieczności pieczenia ciasta. Należy jednak zarezerwować nieco więcej czasu, gdyż torcik powinien dobrze się schłodzić, by lepiej smakował. Im więcej czasu spędzi on w lodówce, tym lepiej, jednak powinna to być co najmniej 1 godzina. Torcik składa się z 2 mas o różnym smaku, jednak robi się je na podstawie jednej. To pozwala na skrócenie czasu przygotowania. Pierwsza warstwa jest niezwykle słodka i bananowa, druga natomiast jest czekoladowa. Obie świetnie się ze sobą wiążą i tworzą duet idealny. To doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto kocha proste desery o ciekawym wyglądzie i smaku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort bananowy bez pieczenia, który skradnie serca wszystkich gości, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Do jego stworzenia przyda się tylko mikser. Kremy robi się z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu po schłodzeniu mają lepszą konsystencję i nie rozpływają się. Jeśli chce się je przygotować w bardziej wege wersji, śmietankę można zastąpić owsianą, a zamiast żelatyny użyć agaru. Ta wersja jest jednak znacznie tańsza i łatwiej dostać wszystkie produkty w sklepie.

To ciasto to doskonały pomysł na deser dla wszystkich osób, które zastanawiają się co zrobić z przejrzałymi bananami. Sprawdzi się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Torcik przygotowany z tego przepisu jest szybki, łatwy, a w dodatku naprawdę pyszny. To dobry pomysł również dla wszystkich początkujących kucharzy, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.

Alergeny w torcie bananowym bez pieczenia

Lista alergenów dla tortu bananowego bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Czekolada deserowa

Wartości odżywcze tortu bananowego bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, tak jak inne wypieki, nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(154g)
Energia (kcal)
377.48
581.32
Białko (g)
4.09
6.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(154g)
Węglowodany (g)
19.75
30.41
Węglowodany przyswajalne (g)
19.16
29.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
0.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(154g)
Tłuszcz (g)
31.54
48.56
Tłuszcze nasycone (g)
28.95
44.58
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu bananowego bez pieczenia 89
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu bananowego bez pieczenia

Koszt składników
40.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
120 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 120 g
Cukier puder
10 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Żelatyna
20 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Czekolada deserowa
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Banan
120 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Koszt składników
40.80