Tort bananowy
- Jajko (5 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3/4 szklanki (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 łyżki (40 g)
- Czekolada gorzka - 1/2 tabliczki (50 g)
- Banan - 4 sztuki (400 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (70 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Żółtko jajka (5 szt.)
Przepis na tort bananowy krok po kroku
Jajka rozbij i podziel na żółtka i białka.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier.
Do sztywnej masy dodawaj po jednym żółtku (3 sztuki), zmniejszając obroty miksera.
Następnie dodaj mąkę przesianą przez sitko i kakao w proszku.
Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach C.
W rondelku delikatnie podgrzej mleko, dodaj budyń, cukier waniliowy i żółtka (2 sztuki). Cały czas mieszaj, gdy masa zacznie gęstnieć, przestań ogrzewać.
Gotową masę ostudź, musi być zimna.
Biszkopt przekrój na dwa blaty ciasta.
Przełóż biszkopt kremem budyniowym. Banan obierz ze skóry i pokrój na plastry, obficie polej sokiem z cytryny.
Obłóż tort na wierzchu plastrami banana, posyp startą na tarce czekoladą.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowo truskawkowy
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat tortu bananowemu
Najczęściej spotykane połączenie owoców z tortami dotyczy truskawek, malin czy borówek. Dzisiaj jednak przedstawię Ci pyszne połączenie bananów z delikatnym biszkoptem i masą budyniową. Poznaj mój przepis na tort bananowy.
Do jego przygotowania będą potrzebne Ci naprawdę podstawowe składniki, które dokładnie wymieniam nieco niżej.
Oprócz tego zaopatrz się w kakao, gorzką czekoladę oraz banany. Przy wyborze czekolady pamiętaj, aby zawierała one wysokie ilości kakao. Nasz tort bananowy powstanie, także z użyciem budyniu. Śmiało wybierz gotowy budyń z paczki, pamiętając o dobrym składzie, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru.
Mój przepis powstał przy użyciu zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić tort bananowy, który idealnie sprawdzi się na przyjęcie dla dzieci?
Zacznijmy od przygotowania tradycyjnego biszkoptu, do którego dodałam kakao, dzięki temu nasz tort będzie bananowo czekoladowy.
Jeśli masa jest już gotowa, przelej ją do okrągłej formy. Najlepiej, gdyby była ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. Wszystko po to, aby ciasto nie przypaliło się i ławo odchodziło od blaszki.
Tak przygotowany biszkopt upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.
W tym czasie przygotujemy nasz pyszny krem budyniowy. Najlepiej sprawdza się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.
Mój tort jest z bananami i dodatkiem gorzkiej czekolady, jeśli chcesz, śmiało możesz przygotować go z ciasteczkami, będzie równie dobry.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, koniecznie go wykorzystaj.
Alergeny w torcie bananowym
Lista alergenów dla tortu bananowemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tortu bananowemu
Pamiętaj o wyborze kakao i czekolady o wysokiej zawartości kakao.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.