Torrone
- Orzechy laskowe (200 g)
- Cukier (100 g)
- Miód (100 g)
- Białko jajka - z jajka o rozmiarze L (2 szt.)
Przepis na torrone krok po kroku
Orzechy umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut.
Orzechy wyciągnij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.
W misce umieść miód i gotuj go w kąpieli wodnej przez około godzinę, ciągle mieszając.
Na małej mocy palnika w garnku rozpuść cukier z dodatkiem łyżki wody.
Syrop cukrowy dodaj do miodu i dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę.
Ubite białka dodaj do miodu i delikatnie mieszając szpatułką od dołu do góry, gotuj w kąpieli wodnej przez kolejne 5 minut.
Do masy dodaj posiekane orzechy laskowe i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Masą przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wyrównaj jego powierzchnię (masę możesz umieścić również między waflami lub opłatkiem).
Gotowy nugat pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem torrone pokrój nożem na mniejsze kawałki.
-
Blok czekoladowy
-
Baklawa
-
Ciasto z bananami
-
Marcepan
-
Orzechowiec
-
Ciasto kinder bueno
-
Strucla makowa
-
Migdałowiec
-
Ciasto lion
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto maxi king
-
Ciasto królewicz
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto z orzechami włoskimi
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Ciasto kawowe
-
Biszkopt orzechowy
-
Ciasta z orzechami
Więcej informacji na temat torrone
Torrone to pyszny włoski deser, który przygotowywany jest na bazie białek jaj, miodu oraz orzechów. Najlepsze, domowe torrone podawane jest najczęściej podczas świąt Bożego Narodzenia. Deser orzechowy warto podać w formie kostek jako dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na torrone jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania deseru potrzebne będą następujące produkty: orzechy laskowe, cukier, miód oraz białko jaja kurzego.
A jak zrobić torrone? Orzechy umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. W misce umieść miód i gotuj go w kąpieli wodnej przez około godzinę, ciągle mieszając. Na małej mocy palnika w garnku rozpuść cukier z dodatkiem łyżki wody. Syrop cukrowy dodaj do miodu i składniki wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Ubite białka dodaj do miodu i delikatnie mieszając szpatułką od dołu do góry, gotuj w kąpieli wodnej przez kolejne 5 minut. Do masy dodaj posiekane orzechy laskowe i delikatnie wymieszaj szpatułką. Masą przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wyrównaj jego powierzchnię (masę możesz umieścić również między waflami lub opłatkiem). Gotowy nugat pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów. W miodzie znajdziemy także enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych pszczół – do najważniejszych możemy zaliczyć inwertazę, która hydrolizuje sacharozę do glukozy oraz fruktozy. Miód zawiera także składniki mineralne oraz witaminy, do których zaliczyć możemy: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan oraz kobalt, witaminę A, C oraz niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując wiesz już jak się robi najlepsze torrone. Łatwe w przygotowaniu słodkości świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Możesz je również zabrać jako słodką przekąskę do pracy lub w podróż. Produkty niezbędne do wykonania deseru dostępna są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w torrone
Lista alergenów dla torrone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze torrone
Torrone to nic innego jak pyszny nugat z orzechami. Orzechy wykorzystane do przygotowania deseru stanowią doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz innych składników odżywczych.
Energia i białka
(45g)
Węglowodany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy
(45g)
Składniki mineralne
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.