Tonkatsu

Opublikowano: 14.12.2021 r., 10:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tonkatsu na talerzu z kapustą
Tonkatsu
Tonkatsu to doskonała propozycja na pyszny kotlet wywodzący się z kuchni japońskiej. Smażony na głęboki tłuszczu kotlet w panierce panko jest doskonały na obiad.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
1322 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Musztarda - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Ketchup - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Ryż jaśminowy (400 g)
  • Kapusta pekińska (300 g)
  • Panierka panko (100 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (500 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, czosnek, cukier, sos worcestershire
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na tonkatsu krok po kroku

Ugotuj ryż w osolonej wodzie.

Rozwałkuj mięso.

Polędwicę podziel na porcje, dopraw solą i pieprzem.

Obtocz w mące, następnie w jajku i w panko.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy, powinien mieć temperaturę około 180 stopni C.

Smaż polędwiczkę przez 6-7 minut.

Przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj do niego sos sojowy, sos Worcestershire, cukier i musztardę, zagotuj składniki.

Posiekaj kapustę pekińską.

Podawaj polędwiczkę z ryżem i kapustą.

Mięso polej sosem.

Jak oceniasz przepis na tonkatsu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat tonkatsu

Tonkatsu to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Panierowany w panko kotlet wieprzowy smażony na głęboki tłuszczu podaje się z dodatkiem specjalnego sosu. Przepis na tonkatsu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tonkatsu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwiczka wieprzowa, jajko, mąka pszenna, panierka panko, ryż jaśminowy, sos sojowy, sos Worcestershire, ketchup, czosnek, olej rzepakowy, cukier, musztarda, sól, pieprz, kapusta pekińska.

Jak zrobić tonkatsu? Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Japoński zwyczaj nie pozwala na rozbijanie mięsa tłuczkiem. Przygotowuje się je rozwałkowując na pożądaną grubość. Polędwiczka jest bardzo delikatnym mięsem, więc wałkowanie będzie dostatecznym sposobem rozbicia włókien. Rozwałkowaną polędwicę podziel na porcje, dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące, następnie w jajku i w panko. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, powinien mieć temperaturę około 180 stopni. Smaż polędwiczkę przez 6-7 minut. Przepis na sos tonkatsu jest następujący: przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj do niego sos sojowy, sos Worcestershire, cukier i musztardę, zagotuj składniki. Posiekaj kapustę pekińską. Podawaj polędwiczkę z ryżem i kapustą. Schab po japońsku polej sosem.

Polędwiczka wieprzowa jest mięsem o bardzo dużej zawartości białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu. Powinny ją spożywać osoby dbające o linię oraz ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi.

Podsumowując pyszny kotlet z polędwicy wieprzowej, nieco przypomina Polską wersję schabowego. Panierka panko oraz smażenie na głębokim tłuszczu pozwala na przygotowanie dania o mniejszej zawartości tłuszczu. Wbrew pozorom smażenie w głębokim tłuszczu jest zdrowsze niż tradycyjne smażenie na oleju.

Alergeny w tonkatsu

Lista alergenów dla tonkatsu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • panierka panko
    • Mąka pszenna typ 500
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na tonkatsu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos worcestershire
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tonkatsu

na 100g gotowej potrawy

Tonkatsu jest to danie o dużej zawartości białka zwierzęcego. Białko jest podstawową substancją budulcową naszego organizmu. Sposób przygotowania mięsa pozwala na zachowanie jego niskiej kaloryczności.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
367.39
1322.60
Białko (g)
8.24
29.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
21.99
79.16
Węglowodany przyswajalne (g)
5.57
20.07
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
3.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
27.26
98.13
Tłuszcze nasycone (g)
2.57
9.24
Tłuszcze nienasycone (g)
24.69
88.89
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.09
97.52
Brak danych dla: ryż jaśminowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.48
Brak danych dla: ryż jaśminowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
97.21
349.95
Potas (mg)
162.30
584.29
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.17
108.61
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.81
2.92
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tonkatsu 72
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tonkatsu

Koszt składników
71.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Musztarda
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Ketchup
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Ryż jaśminowy
400 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 g
Kapusta pekińska
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Panierka panko
100 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
500 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Koszt składników
71.00