Tonkatsu
- Musztarda - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Ketchup - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Polędwiczki wieprzowe (500 g)
- Ryż jaśminowy (400 g)
- Kapusta pekińska (300 g)
- Panierka panko (100 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (500 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Przepis na tonkatsu krok po kroku
Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
Rozwałkuj mięso.
Polędwicę podziel na porcje, dopraw solą i pieprzem.
Obtocz w mące, następnie w jajku i w panko.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy, powinien mieć temperaturę około 180 stopni C.
Smaż polędwiczkę przez 6-7 minut.
Przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj do niego sos sojowy, sos Worcestershire, cukier i musztardę, zagotuj składniki.
Posiekaj kapustę pekińską.
Podawaj polędwiczkę z ryżem i kapustą.
Mięso polej sosem.
Więcej informacji na temat tonkatsu
Tonkatsu to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Panierowany w panko kotlet wieprzowy smażony na głęboki tłuszczu podaje się z dodatkiem specjalnego sosu. Przepis na tonkatsu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tonkatsu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwiczka wieprzowa, jajko, mąka pszenna, panierka panko, ryż jaśminowy, sos sojowy, sos Worcestershire, ketchup, czosnek, olej rzepakowy, cukier, musztarda, sól, pieprz, kapusta pekińska.
Jak zrobić tonkatsu? Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Japoński zwyczaj nie pozwala na rozbijanie mięsa tłuczkiem. Przygotowuje się je rozwałkowując na pożądaną grubość. Polędwiczka jest bardzo delikatnym mięsem, więc wałkowanie będzie dostatecznym sposobem rozbicia włókien. Rozwałkowaną polędwicę podziel na porcje, dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące, następnie w jajku i w panko. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, powinien mieć temperaturę około 180 stopni. Smaż polędwiczkę przez 6-7 minut. Przepis na sos tonkatsu jest następujący: przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj do niego sos sojowy, sos Worcestershire, cukier i musztardę, zagotuj składniki. Posiekaj kapustę pekińską. Podawaj polędwiczkę z ryżem i kapustą. Schab po japońsku polej sosem.
Polędwiczka wieprzowa jest mięsem o bardzo dużej zawartości białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu. Powinny ją spożywać osoby dbające o linię oraz ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi.
Podsumowując pyszny kotlet z polędwicy wieprzowej, nieco przypomina Polską wersję schabowego. Panierka panko oraz smażenie na głębokim tłuszczu pozwala na przygotowanie dania o mniejszej zawartości tłuszczu. Wbrew pozorom smażenie w głębokim tłuszczu jest zdrowsze niż tradycyjne smażenie na oleju.
Alergeny w tonkatsu
Lista alergenów dla tonkatsu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- panierka panko
- Mąka pszenna typ 500
- sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na tonkatsu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos worcestershire
Wartości odżywcze tonkatsu
Tonkatsu jest to danie o dużej zawartości białka zwierzęcego. Białko jest podstawową substancją budulcową naszego organizmu. Sposób przygotowania mięsa pozwala na zachowanie jego niskiej kaloryczności.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.