Tom kha

Opublikowano: 05.05.2022 r., 13:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna tajska zupa Tom Kha
Tom kha
Tom kha to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest kremowa i bardzo aromatyczna. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną zupę orientalną z kurczakiem.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
782 kcal
Kcal w porcji
640 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ryż jaśminowy (500 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Mleczko kokosowe (800 ml)
  • Boczniaki (400 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem (300 g)
  • Pomidor - 1 duża sztuka (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, trawa cytrynowa, liście kafiru, pasta tom kha
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na tom kha krok po kroku

Umieść ryż w garnku, wlej wodę i wsyp sól.

Gotuj przez 15 minut do miękkości.

W garnku umieść mleko kokosowe, wlej wodę i zagotuj.

Dodaj liście trawy cytrynowej, liście kafiru oraz pastę tom kha, gotuj przez 7 minut na wolnym ogniu.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Boczniaki porwij w paski. Imbir zetrzyj na tarce.

Pokrój kurczaka w paski.

Posiekaj papryczkę chilli.

Dodaj składniki do zupy i gotuj przez 10 minut.

Zupę dopraw solą oraz sosem sojowym.

Podawaj w misce z dodatkiem ryżu.

Jak oceniasz przepis na tom kha
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat tom kha

Tom kha to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa kuchni tajskiej to aromatyczne danie. Przyprawy do zupy dostać można w sklepach z kuchnią orientalną lub w internetowych sklepach z żywnością. Przepis na tom kha jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, tofu, boczniaki, liście kafiru, papryczka chilli, mleko kokosowe, pomidor, imbir, trawa cytrynowa, sos sojowy, sól, ryż jaśminowy, pasta tom kha.

Jak zrobić tom kha? Umieść ryż w garnku, wlej wodę i wsyp sól. Gotuj przez 15 minut do miękkości. W garnku umieść mleko kokosowe, wlej wodę i zagotuj. Dodaj liście trawy cytrynowej, liście kafiru oraz pastę tom kha, gotuj przez 7 minut na wolnym ogniu. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Boczniaki porwij w paski. Imbir zetrzyj na tarce. Pokrój kurczaka w paski. Posiekaj papryczkę chilli. Pomidora pokrój w kostkę. Dodaj składniki do zupy i gotuj przez 10 minut. Zupę dopraw solą oraz sosem sojowym. Podawaj w misce z dodatkiem ryżu.

Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B, a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych.

Podsumowując smaczna zupa świetnie sprawdzi się na obiad. Szybka zupa pozwala na zachowanie wielu cennych składników mineralnych. Łatwa zupa może być także świetnym pomysłem na szybki obiad po pracy. Prosty przepis wykonasz bez większych problemów. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w tom kha

Lista alergenów dla tom kha przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na tom kha nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście kafiru, pasta tom kha
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tom kha

na 100g gotowej potrawy

Tom kha to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pyszna zupa jest lekko strawna i zawiera tłuszcze wchłaniające się bezpośrednio z układu pokarmowego bez konieczności trawienia. Zupa jest średnio kaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(640g)
Energia (kcal)
122.19
782.00
Białko (g)
7.32
46.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(640g)
Węglowodany (g)
19.14
122.49
Węglowodany przyswajalne (g)
6.34
40.57
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
6.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(640g)
Tłuszcz (g)
1.99
12.72
Tłuszcze nasycone (g)
1.03
6.61
Tłuszcze nienasycone (g)
0.95
6.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.48
3.05
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
2.66
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.44
105.20
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(640g)
Witamina A (µg (mcg))
11.88
76.00
Brak danych dla: ryż jaśminowy, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
1.27
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.73
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.01
12.85
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.44
47.60
Brak danych dla: ryż jaśminowy, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.36
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.78
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.53
16.17
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.03
77.00
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
49.56
317.20
Brak danych dla: ryż jaśminowy, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(640g)
Sód (mg)
74.94
479.60
Potas (mg)
194.62
1245.60
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
62.22
398.20
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
119.00
761.60
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.78
101.00
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
5.25
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.41
2.64
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.46
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tom kha 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tom kha

Koszt składników
81.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż jaśminowy
500 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 500 g
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Mleczko kokosowe
800 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 2
10.00
Za 800 ml
Boczniaki
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Tofu wzbogacane wapniem
300 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Pomidor
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Koszt składników
81.00