Tom kha
- Ryż jaśminowy (500 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Mleczko kokosowe (800 ml)
- Boczniaki (400 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Tofu wzbogacane wapniem (300 g)
- Pomidor - 1 duża sztuka (300 g)
Przepis na tom kha krok po kroku
Umieść ryż w garnku, wlej wodę i wsyp sól.
Gotuj przez 15 minut do miękkości.
W garnku umieść mleko kokosowe, wlej wodę i zagotuj.
Dodaj liście trawy cytrynowej, liście kafiru oraz pastę tom kha, gotuj przez 7 minut na wolnym ogniu.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
Boczniaki porwij w paski. Imbir zetrzyj na tarce.
Pokrój kurczaka w paski.
Posiekaj papryczkę chilli.
Dodaj składniki do zupy i gotuj przez 10 minut.
Zupę dopraw solą oraz sosem sojowym.
Podawaj w misce z dodatkiem ryżu.
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
-
Zupa tajska z kurczakiem
-
Kimchi jjigae
-
Zupa tajska Thermomix
-
Tajska zupa z kurczakiem
-
Zupa tajska wege
-
Zupa z makaronem ryżowym
-
Zupa krabowa
-
Zupa rybna tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
-
Zupa tajska tom yum
-
Zupa bambusowa
-
Zupa krewetkowa tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
-
Zupa tajska z kurczakiem curry
-
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
-
Zupa tajska
Więcej informacji na temat tom kha
Tom kha to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa kuchni tajskiej to aromatyczne danie. Przyprawy do zupy dostać można w sklepach z kuchnią orientalną lub w internetowych sklepach z żywnością. Przepis na tom kha jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, tofu, boczniaki, liście kafiru, papryczka chilli, mleko kokosowe, pomidor, imbir, trawa cytrynowa, sos sojowy, sól, ryż jaśminowy, pasta tom kha.
Jak zrobić tom kha? Umieść ryż w garnku, wlej wodę i wsyp sól. Gotuj przez 15 minut do miękkości. W garnku umieść mleko kokosowe, wlej wodę i zagotuj. Dodaj liście trawy cytrynowej, liście kafiru oraz pastę tom kha, gotuj przez 7 minut na wolnym ogniu. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Boczniaki porwij w paski. Imbir zetrzyj na tarce. Pokrój kurczaka w paski. Posiekaj papryczkę chilli. Pomidora pokrój w kostkę. Dodaj składniki do zupy i gotuj przez 10 minut. Zupę dopraw solą oraz sosem sojowym. Podawaj w misce z dodatkiem ryżu.
Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B, a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych.
Podsumowując smaczna zupa świetnie sprawdzi się na obiad. Szybka zupa pozwala na zachowanie wielu cennych składników mineralnych. Łatwa zupa może być także świetnym pomysłem na szybki obiad po pracy. Prosty przepis wykonasz bez większych problemów. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w tom kha
Lista alergenów dla tom kha przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- sos sojowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na tom kha nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście kafiru, pasta tom kha
Wartości odżywcze tom kha
Tom kha to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pyszna zupa jest lekko strawna i zawiera tłuszcze wchłaniające się bezpośrednio z układu pokarmowego bez konieczności trawienia. Zupa jest średnio kaloryczna.
Energia i białka
(640g)
Węglowodany
(640g)
Tłuszcze
(640g)
Witaminy
(640g)
Składniki mineralne
(640g)
-
ryż,
ryż jaśminowy,
kurczak,
mleko kokosowe,
boczek,
cebula,
tofu,
pomidor,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.