Tofurnik
- Tofu wzbogacane wapniem (800 g)
- Cukier (230 g)
- Mleczko kokosowe (200 ml)
- Mąka ziemniaczana - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
- Kandyzowana skórka z pomarańczy (100 g)
- Herbatniki (300 g)
- Olej kokosowy (100 ml)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na tofurnik krok po kroku
Tofu pokrusz na kawałki i umieść w misce.
Odsącz z nadmiaru wody.
Dodaj sok z cytryny i mleko kokosowe.
Zblenduj na gładką masę.
Dodaj cukier, cukier z prawdziwą wanilią, mąkę ziemniaczaną oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
Ciastka umieść w malakserze, dodaj do nich olej kokosowy i rozdrobnij na gładką masę.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka.
Ubij je delikatnie ręką.
Wlej masę z tofu i wyrównaj.
Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut.
Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Więcej informacji na temat tofurnika
Tofurnik to wspaniały pomysł na pyszny domowy deser bez dodatku mleka i jajek. Ciasto wegańskie świetnie sprawdzi się także u osób z alergią pokarmową na białka jaja kurzego oraz białka mleka krowiego. Przepis na tofurnik jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: tofu, cukier, mleczko kokosowe, sok z cytryny, kandyzowana skórka z pomarańczy, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, mąka ziemniaczana, herbatniki, olej kokosowy.
Jak zrobić tofurnik? Tofu pokrusz na kawałki i umieść w misce. Odsącz z nadmiaru wody. Dodaj sok z cytryny i mleko kokosowe. Zblenduj na gładką masę. Dodaj cukier, cukier z prawdziwą wanilią, mąkę ziemniaczaną oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Ciastka umieść w malakserze, dodaj do nich olej kokosowy i rozdrobnij na gładką masę. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka. Ubij je delikatnie ręką. Wlej masę z tofu i wyrównaj. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B, a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Na wyroby sojowe powinny szczególnie zwracać uwagę osoby z chorą tarczycą. Soja bowiem zawiera fitohormony.
Podsumowując pyszny tofurnik wegański bez dodatku jajek to świetny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie udanego ciasta. Sernik z tofu bez mleka jest kremowy i świetnie komponuje się podany z kawą lub herbatą. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać przez 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Alergeny w tofurniku
Lista alergenów dla tofurnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze tofurnika
Tofurnik to słodki wypiek domowy niezawierający mleka i jajek. Zawiera on jednak dużą ilość cukru i nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Zawiera on dużą ilość cukru, który gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.