Tofu z grilla

Opublikowano: 17.08.2022 r., 9:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowane tofu na desce
Tofu z grilla
Tofu z grilla to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Tofu z grilla doskonale zastąpi mięso w diecie wegetariańskiej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną potrawę.
Przygotowanie 20 min
Grillowanie i Marynowanie 10 min
111 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (400 g)
  • Miód (40 g)
  • Sos sojowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryczka chilli świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
grill

Przepis na tofu z grilla krok po kroku

Tofu pokrój w plastry.

Umieść je w misce i wlej sos sojowy.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz miód i posiekaną papryczkę chilli.

Marynuj przez 10-15 minut.

Rozgrzej grilla i grilluj przez 3-4 minut z każdej strony.

Tofu podawaj na talerzu z dodatkiem świeżych warzyw.

Jak oceniasz przepis na tofu z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat tofu z grilla

Tofu z grilla to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Marynata do tofu na grilla pozwala na ożywienie dość mdłego w smaku sera z soi. Wegetariańskie danie sprawdzi się także dla osób jedzących mięso. Przepis na tofu z grilla jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu, sos sojowy, czosnek, miód, papryczka chilli.

Jak zrobić tofu z grilla? Tofu pokrój w plastry. Umieść je w misce i wlej sos sojowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz miód i posiekaną papryczkę chilli. Marynuj przez 10-15 minut. Rozgrzej grilla i grilluj przez 3-4 minut z każdej strony. Tofu podawaj na talerzu z dodatkiem świeżych warzyw.

Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B, a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Na wyroby sojowe powinny szczególnie zwracać uwagę osoby z chorą tarczycą. Soja zawiera hormony, które neutralizują działanie naszych naturalnych hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, gdyż wytwarzają go pszczoły. Miód zawiera bardzo dużo składników mineralnych oraz enzymów korzystnie wpływających na nasze zdrowie.

Podsumowując smaczne wegetariańskie danie sprawdzi się podane na obiad, a także na kolację. Tofu można dodać do sałatki lub domowych burgerów. Pyszne tofu jest najlepsze jako zamiennik mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Tofu jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Wiesz już, ile czasu grillować tofu, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji.

Alergeny w tofu z grilla

Lista alergenów dla tofu z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • Sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze tofu z grilla

na 100g gotowej potrawy

Tofu z grilla to bardzo dobre źródło białka pochodzenia roślinnego. Tofu jest dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Tofu jest niskokaloryczne i doskonale zastępuje mięso w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
93.08
111.70
Białko (g)
7.44
8.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
8.84
10.60
Węglowodany przyswajalne (g)
8.50
10.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
4.03
4.84
Tłuszcze nasycone (g)
0.87
1.04
Tłuszcze nienasycone (g)
3.16
3.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.89
1.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.27
2.73
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.12
0.15
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.08
Ryboflawina (mg)
0.06
0.07
Niacyna (mg)
0.36
0.43
Foliany (µg (mcg))
13.83
16.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
463.92
556.70
Potas (mg)
141.42
169.70
Wapń (mg)
294.92
353.90
Fosfor (mg)
95.00
114.00
Magnez (mg)
31.33
37.60
Żelazo (mg)
4.62
5.55
Cynk (mg)
0.76
0.91
Miedź (mg)
0.17
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny tofu z grilla 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tofu z grilla

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
400 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Sos sojowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 ml
Koszt składników
34.00