Tofu z grilla
- Tofu wzbogacane wapniem (400 g)
- Miód (40 g)
- Sos sojowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Przepis na tofu z grilla krok po kroku
Tofu pokrój w plastry.
Umieść je w misce i wlej sos sojowy.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz miód i posiekaną papryczkę chilli.
Marynuj przez 10-15 minut.
Rozgrzej grilla i grilluj przez 3-4 minut z każdej strony.
Tofu podawaj na talerzu z dodatkiem świeżych warzyw.
-
Szaszłyk na grill
-
Szaszłyki na grilla
-
Souvlaki
-
Szaszłyki z kurczaka
-
Karkówka z grilla
-
Kiełbasa z grilla
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Warzywa na grilla
-
Cukinia z grilla
-
Pieczarki z grilla
-
Pstrag z grilla
-
Żeberka z grilla
-
Szparagi z grilla
-
Kaszanka z grilla
-
Krewetki z grilla
-
Bakłażan z grilla
-
Skrzydełka z grilla
-
Schab z grilla
-
Dania z grilla
Więcej informacji na temat tofu z grilla
Tofu z grilla to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Marynata do tofu na grilla pozwala na ożywienie dość mdłego w smaku sera z soi. Wegetariańskie danie sprawdzi się także dla osób jedzących mięso. Przepis na tofu z grilla jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu, sos sojowy, czosnek, miód, papryczka chilli.
Jak zrobić tofu z grilla? Tofu pokrój w plastry. Umieść je w misce i wlej sos sojowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz miód i posiekaną papryczkę chilli. Marynuj przez 10-15 minut. Rozgrzej grilla i grilluj przez 3-4 minut z każdej strony. Tofu podawaj na talerzu z dodatkiem świeżych warzyw.
Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B, a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Na wyroby sojowe powinny szczególnie zwracać uwagę osoby z chorą tarczycą. Soja zawiera hormony, które neutralizują działanie naszych naturalnych hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, gdyż wytwarzają go pszczoły. Miód zawiera bardzo dużo składników mineralnych oraz enzymów korzystnie wpływających na nasze zdrowie.
Podsumowując smaczne wegetariańskie danie sprawdzi się podane na obiad, a także na kolację. Tofu można dodać do sałatki lub domowych burgerów. Pyszne tofu jest najlepsze jako zamiennik mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Tofu jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Wiesz już, ile czasu grillować tofu, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji.
Alergeny w tofu z grilla
Lista alergenów dla tofu z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- Sos sojowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze tofu z grilla
Tofu z grilla to bardzo dobre źródło białka pochodzenia roślinnego. Tofu jest dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Tofu jest niskokaloryczne i doskonale zastępuje mięso w diecie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
-
tofu,
miód,
sos sojowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.