Tofu w sosie sojowym
- Tofu wzbogacane wapniem (250 g)
- Miód - 1 łyżka (25 g)
- Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (8 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (5 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na tofu w sosie sojowym krok po kroku
Tofu odsącz z zalewy.
Owiń ręcznikiem papierowym i dociśnij czymś ciężkim.
Zostaw na 10 minut.
W miseczce wymieszaj sos sojowy z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pół łyżeczki curry i papryki oraz pokrojoną w małe kawałki papryczką chilli.
Tofu pokrój w kostkę i umieść w marynacie na około 20 minut.
Na patelni rozgrzej olej i smaż tofu, aż zrobi się złotobrązowe.
Podawaj z ryżem i warzywami.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat tofu w sosie sojowym
Tofu w sosie sojowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Marynata z sosu sojowego, miodu, czosnku i chilli nadaje mu wyrazisty smak i ostro-słodki aromat. To pyszne wegetariańskie danie przypadnie do gustu nawet osobom, które w swojej kuchni preferują dania mięsne.
Tofu jest to produkt wywodzący się z krajów azjatyckich. Według legendy zostało wynalezione w Chinach już prawie 200 lat p.n.e. Jest to produkt powstający poprzez koagulację (krzepnięcie) mleka sojowego. Jest to też jedno z częściej wybieranych produktów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ze względu na swoje bogactwo w białko. Jest produktem bogatym w wapń, fosfor i żelazo. Dlatego to świetny zamiennikiem mięsa. Też za to upodobały go sobie kraje azjatyckie, które używają mniej mleka krowiego w swojej kuchni.
Dzięki swojej strukturze tofu świetnie zastępuje twaróg oraz jajka. Nie ma również swoistego smaku i bardzo łatwo przyjmuje smak innych produktów, dlatego użyta marynata nadaje mu taki wyjątkowy smak.
Pomimo swojego bogactwa w składniki odżywcze wzbudza też wiele kontrowersji. Jest to spowodowane produktem, z którego jest wytwarzane- soi. W soi występują izoflawony, które dzięki swojej wysokiej aktywności antyoksydacyjnej są niczym „miotełki do wolnych rodników tlenowych”. Tym samym mają właściwości ochronne przed działaniem stresu oksydacyjnego na tkanki organizmu. To powoduje, że mogą zmniejszać ryzyko występowania niektórych chorób. Swoją budową przypominają budowę żeńskich hormonów płciowych, stąd strach, szczególnie panów, przed spożywaniem tej rośliny. Według badań naukowych mogą nastąpić pewne zmiany w układzie hormonalnym, w tym płodności mężczyzn, jeśli będą spożywać oni ponad kilogram tofu lub kilkadziesiąt szklanek mleka sojowego dziennie! Mniejsze ilości nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, dlatego nie należy bać się tofu.
Przepis na tofu w sosie sojowym jest bardzo prosty. Tak przygotowane można zjeść samodzielnie lub z dodatkiem ryżu czy warzyw. Ten prosty przepis to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby urozmaicić swoją dietę. Smażone tofu jest dużo zdrowsze niż smażone mięso, a nie odbiega od niego smakiem. Nasze wskazówki jak zrobić tofu w sosie sojowym na pewno przypadną Wam do gustu.
Alergeny w tofu w sosie sojowym
Lista alergenów dla tofu w sosie sojowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
W przepisie na tofu w sosie sojowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze tofu w sosie sojowym
Tofu to bardzo zdrowy produkt bogaty w białko, wapń i żelazo. Nawet w wersji smażonej jest dużo lepszym wyborem niż mięso.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.