Tofu w panierce
- Tofu wzbogacane wapniem - 2 kostki (400 g)
- Jajko (3 szt.)
- Płatki kukurydziane bez cukru (100 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na tofu w panierce krok po kroku
Tofu pokrój w plastry.
Przygotuj panierkę: płatki kukurydziane rozdrobnij w malakserze, dodaj sól, paprykę ostrą, czosnek granulowany i curry.
Plastry tofu dopraw solą.
Jajka wbij do miski i roztrzep.
Plastry tofu obtocz w jajku i panieruj w płatkach kukurydzianych.
Rozgrzej olej na patelni i smaż tofu, aż będzie złote.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat tofu w panierce
Tofu w panierce to doskonała propozycja na wegetariańskie danie. Tofu możesz podać zamiast nuggetsów z kurczaka. Możesz przygotować do ich podania różne sosy, najlepsze są podane na ciepło, gdyż zachowują chrupkość. Przepis na tofu w panierce jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tofu w panierce potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu, jajko, papryka ostra, czosnek granulowany, curry, płatki kukurydzane, sól, olej rzepakowy.
Jak zrobić tofu w panierce? Tofu pokrój w plastry. Przygotuj panierkę: płatki kukurydziane rozdrobnij w malakserze, dodaj sól, paprykę ostrą, czosnek granulowany i curry. Plastry tofu dopraw solą. Jajka wbij do miski i roztrzep. Plastry tofu obtocz w jajku i panieruj w płatkach kukurydzianych. Rozgrzej olej na patelni i smaż tofu, aż będzie złote.
Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Na wyroby sojowe powinny szczególnie zwracać uwagę osoby z chorą tarczycą. Soja bowiem zawiera fitohormony, które mają budowę bardzo podobną do ludzkich hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Hormony te są jednak nie aktywne i nie wykazują pożądanego działania na organizm, blokując jednak działanie naturalnych hormonów.
Podsumowując pyszne smażone na patelni tofu w panierce to świetny pomysł na nuggetsy bez mięsa. Mogą służyć jako dodatek do sałatki lub zostać podane na obiad z dodatkami takimi jak ziemniaki czy kasza. Wegetariańskie danie jest smaczne i aromatyczne dzięki dodanym przyprawom. Tofu jest dobre do spożycia od razu, tylko wtedy będzie chrupkie.
Alergeny w tofu w panierce
Lista alergenów dla tofu w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tofu w panierce
Tofu w panierce to danie zawierające sporo białka roślinnego. Białko roślinne powinno występować w naszej diecie co najmniej dwa razy w tygodniu. Tofu jest także bardzo dobrym źródłem składników mineralnych.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.