Tofu tikka masala
Opublikowano: 28.10.2021 r.
Tofu wzbogacone wapniem, olej rzepakowy i pomidory w puszce to kluczowe składniki do przygotowania tofu tikka masala. Do tego cebula i odrobina jogurtu naturalnego, które nadają potrawie wyjątkowy smak i konsystencję. Idealne połączenie zdrowych składników w pysznym, roślinnym daniu!
Składniki dla 2 porcji:
- Tofu wzbogacane wapniem - 250 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Mąka kukurydziana - 10 g (1 łyżka)
- Pomidory w puszce - 250 g (1 szklanka)
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Jogurt naturalny - 150 ml
- Przyprawy - kurkuma, imbir świeży, kumin, papryka ostra, cynamon, garam masala
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, blender, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Tofu odsącz z zalewy, zawiń w ręcznik papierowy i dociśnij czymś ciężkim przez 10 min, by dodatkowo wycisnąć płyn.
- W misce dokładnie wymieszaj wszystkie sypkie składniki: łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę garam masala, pół łyżeczki ostrej papryki oraz mąkę. Dodaj do tego 1cm kawałek imbiru startego na tarce. Znów wymieszaj.
- Tofu pokrój w kostkę i wrzuć do miski z przyprawami. Dokładnie wymieszaj, aż tofu pokryte będzie przyprawami.
- Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i usmaż tofu na złoto. Gdy będzie gotowe przełóż je na talerz z ręcznikiem papierowym.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na pozostałej łyżce oleju. W trakcie dodaj przyprawy: łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę garam masala, pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczkę kuminu, pół łyżeczki cynamonu. Chwilę razem podsmaż.
- Dodaj pomidory i gotuj około 5 minut. Dodaj jogurt i zblenduj i znów przełóż na patelnie.
- Do sosu dodaj przygotowane wcześniej tofu i wszystko razem gotuj około 10 minut.
- Podawaj z ryżem lub chlebkami pita/naan.
Komentarz dietetyka
Tofu to produkt bogaty w białko, żelazo, fosfor i wapń, dlatego będzie świetnym uzupełnieniem dla osób chcących wzbogacić swoją dietę w te składniki odżywcze.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk