Tofu po koreańsku

Opublikowano: 02.11.2021 r., 14:34 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tofu z dymką i sezamem
Tofu po koreańsku
Dziś prezentujemy przepis na tofu po koreańsku. To pyszne danie wegetariańskie można zjeść samodzielnie na obiad lub jako dodatek do zup. Koniecznie go wypróbujcie.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
352 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (500 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 5 łyżek (50 g)
  • Olej sezamowy - 4 łyżki (45 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (150 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Sos sojowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Cukier trzcinowy - 1 łyżeczka (5 g)
  • Szczypiorek - 1 łyżka (1 g)
  • Sezam nasiona - 1 łyżka (10 g)
  • Pasta paprykowa gochujang - 2 łyżeczki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, imbir świeży, szczypiorek, olej sezamowy, czosnek, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka, praska do czosnku, ręcznik papierowy

Przepis na tofu po koreańsku krok po kroku

Tofu wyciągnij z opakowania, odsącz z zalewy, owiń ręcznikiem papierowym, przygnieć czymś ciężkim i zostaw na 10 minut.

Tofu pokrój w kostkę i oprósz skrobią.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć tofu. Smaż po około 2 minuty z każdej strony.

Następnie przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru oleju.

Cebulę pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj, a imbir (kawałek 5 cm) zetrzyj na tarcę.

Na tę samą patelnie co wcześniej dodaj cebulę i chwilę podsmaż. Gdy zrobi się złota dodaj czosnek i imbir. Smaż razem przez około 1 minutę.

Wlej na patelnie 100ml wody i sos sojowy. Dodaj cukier i pastę gochujang. Gotuj całość przez 3-5 minut.

Następnie dodaj tofu i dokładnie wymieszaj.

Podawaj tofu po koreańsku posypane szczypiorkiem oraz sezamem.

Jak oceniasz przepis na tofu po koreańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat tofu po koreańsku

Dziś prezentujemy przepis na tofu po koreańsku. To pyszne danie wegetariańskie można zjeść samodzielnie lub jako dodatek do zup. Koreańskie tofu wyróżnia dodatek pasty paprykowej gochujang. Poprzez dodanie cukru trzcinowego oraz sosu sojowego otrzymujemy słodko-pikantne danie. Jest to naprawdę prosty przepis i świetny pomysł na obiad.

Tofu jest to produkt wywodzący się z krajów azjatyckich. Według legendy zostało wynalezione w Chinach już prawie 200 lat p.n.e. Jest to produkt powstający poprzez koagulację (krzepnięcie) mleka sojowego. Jest to też jedno z częściej wybieranych produktów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ze względu na swoje bogactwo w białko. Jest produktem bogatym w wapń, fosfor i żelazo. Dlatego to świetny zamiennik mięsa. Też za to upodobały go sobie kraje azjatyckie, które używają mniej mleka krowiego w swojej kuchni.

Dzięki swojej strukturze tofu świetnie zastępuje twaróg oraz jajka. Nie ma również swoistego smaku i bardzo łatwo przyjmuje smak innych produktów, dlatego użyte przyprawy nadają mu taki wyjątkowy smak.

Pomimo swojego bogactwa w składniki odżywcze wzbudza też wiele kontrowersji. Jest to spowodowane produktem, z którego jest wytwarzane- soi. W soi występują izoflawony, które dzięki swojej wysokiej aktywności antyoksydacyjnej są niczym „miotełki do wolnych rodników tlenowych”. Tym samym mają właściwości ochronne przed działaniem stresu oksydacyjnego na tkanki organizmu. To powoduje, że mogą zmniejszać ryzyko występowania niektórych chorób. Swoją budową przypominają budowę żeńskich hormonów płciowych, stąd strach, szczególnie panów, przed spożywaniem tej rośliny. Według badań naukowych mogą nastąpić pewne zmiany w układzie hormonalnym, w tym płodności mężczyzn, jeśli będą spożywać oni ponad kilogram tofu lub kilkadziesiąt szklanek mleka sojowego dziennie! Mniejsze ilości nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, dlatego nie należy bać się soi.

Tofu to bardzo dobre i zdrowe rozwiązanie, gdy chcesz przygotować danie bez mięsa na obiad. Jeśli jeszcze zastanawiasz się jak zrobić tofu po koreańsku to zdradzę, że wystarczy 30 minut i to danie będzie już gościć na Twoim talerzu.

Alergeny w tofu po koreańsku

Lista alergenów dla tofu po koreańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • Sos sojowy
    • pasta paprykowa gochujang
    • sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • Sezam nasiona
    • olej sezamowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • pasta paprykowa gochujang
    • sos sojowy

Wartości odżywcze tofu po koreańsku

na 100g gotowej potrawy

Tofu to produkt powstający poprzez koagulację mleka sojowego. W soi występują izoflawony, które dzięki swojej wysokiej aktywności antyoksydacyjnej są niczym „miotełki do wolnych rodników tlenowych”. Tym samym mają właściwości ochronne przed działaniem stresu oksydacyjnego na tkanki organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
141.01
352.53
Białko (g)
6.29
15.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
9.97
24.93
Węglowodany przyswajalne (g)
8.43
21.06
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
2.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
9.19
22.98
Tłuszcze nasycone (g)
1.83
4.56
Tłuszcze nienasycone (g)
7.37
18.42
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.09
7.74
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.27
10.68
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.33
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.12
5.30
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.51
1.27
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.19
40.47
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
245.21
613.02
Potas (mg)
191.25
478.12
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Wapń (mg)
240.14
600.36
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
91.40
228.51
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.83
79.58
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.69
9.22
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.70
1.75
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.48
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tofu po koreańsku 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tofu po koreańsku

Koszt składników
78.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
500 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Olej sezamowy
45 ml
4 łyżki
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
2.70
Za 45 ml
Cebula
150 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Sos sojowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Cukier trzcinowy
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 5 g
Szczypiorek
1 g
1 łyżka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 1 g
Sezam nasiona
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Pasta paprykowa gochujang
10 g
2 łyżeczki
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 10 g
Koszt składników
78.00