Przepis na tiramisu ze śmietaną krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska

Oddziel żółtka od białek.

Żółtka ubij z cukrem na białą puszystą masę.

Dodaj serek mascarpone i zmiksuj do połączenia składników.

Ubij śmietanę na sztywną pianę.

Ubij białka jaj na sztywną pianę.

Do serka mascarpone dodaj białka jaj i śmietanę, wymieszaj delikatnie.

Kawę połącz z amaretto i namaczaj w niej biszkopty.

Deser powinien mieć 3-4 warstwy ciastek i kremu.

Biszkopty umieszczaj w pucharkach, posyp je kakao i wyłóż krem, powtórz czynność, aby utworzyć warstwy.

Na wierzchu znaleźć ma się warstwa kremu posypana kakao.

Schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.

Tiramisu ze śmietaną podane na białym talerzyku.
Tiramisu ze śmietaną
Koszt przygotowania dania
39.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
582 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
70

Tiramisu ze śmietaną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tiramisu ze śmietaną

Smaczne tiramisu ze śmietaną to bardzo dobry pomysł na deser. Domowe tiramisu można przygotować jako ciasto lub jako deser na zimno w pucharkach. Pyszne tiramisu nie jest odpowiednie dla dzieci ze względu na dodatek alkoholu do masy. Tiramisu to tradycyjny Włoski deser, który przygotowuje się w wielu wersjach smakowych. Najbardziej znaną jest wersja z biszkoptami i kakao oraz mocą kawą. Tiramisu można przygotowywać także z owocami lub przyprawą korzenną, która najbardziej popularna jest w okresie świąt Bożego Narodzenia. Przepis na tiramisu ze śmietaną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tiramisu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: biszkopty, kakao, kawa, cukier, śmietana 30%, mascarpone, jajka, amaretto.

Jak zrobić tiramisu ze śmietaną? Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem na białą puszystą masę. Dodaj serek mascarpone i zmiksuj do połączenia składników. Ubij śmietanę na sztywną pianę. Ubij białka jaj na sztywną pianę. Do serka mascarpone dodaj białka jaj i śmietanę, wymieszaj delikatnie. Kawę połącz z amaretto i namaczaj w niej biszkopty. Deser powinien mieć 3-4 warstwy ciastek i kremu. Biszkopty umieszczaj w pucharkach, posyp je kakao i wyłóż krem, powtórz czynność, aby utworzyć warstwy. Na wierzchu znaleźć ma się warstwa kremu posypana kakao. Schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.

Śmietana kremówka to produkt pochodzenia zwierzęcego. Śmietana jest tłuszczem mlecznym, który świetnie nadaje się do przygotowywania z jego pomocą deserów i dań wytrawnych. Bita śmietana najczęściej jest bazą do przygotowania tortów urodzinowych i ciast. Śmietana jest bardzo kaloryczna i zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego. Tłuszcz mleczny jest natomiast rodzajem tłuszczu w zemulgowanej formie, która ma możliwość wchłaniania się bez konieczności trawienia. Śmietana świetnie sprawdza się w diecie osób z problemami z woreczkiem żółciowym.

Podsumowując bita śmietana z mascarpone tworzy bardzo kremowy deser. Deser to świetne połączenia smaków, nie jest zbyt słodki dzięki dodatkowi gorzkiej kawy i kakao. Tiramisu jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Pyszne ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, pamiętaj, aby zabezpieczyć je folią spożywczą. W innym wypadku pochłonie zapachy z lodówki.

Wartości odżywcze tiramisu ze śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
277.48 kcal
582.72 kcal
Białko
3.92 g
8.22 g

Węglowodany w tiramisu ze śmietaną

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
30.44 g
63.92 g
Węglowodany przyswajalne
29.30 g
61.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.14 g
2.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
15.08 g
31.67 g
Tłuszcze nasycone
14.08 g
29.58 g
Tłuszcze nienasycone
1.00 g
2.09 g
Cholesterol
79.55 mg
167.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tiramisu ze śmietaną

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tiramisu ze śmietaną

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
139.30 mg
292.53 mg
Wapń
48.12 mg
101.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.10 mg
2.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tiramisu ze śmietaną 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tiramisu ze śmietaną

Lista alergenów dla tiramisu ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • likier Amaretto

Cena przygotowania tiramisu ze śmietaną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
400 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Likier Amaretto
100 ml
30.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 ml
Kawa, gotowy napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
Kakao 16% (proszek)
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Koszt składników
75.50
Jak oceniasz przepis na tiramisu ze śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób