Przepis na tiramisu ze śmietaną krok po kroku
- Biszkopty 400 g
- Jajko 4 szt.
- Cukier 300 g
- Śmietanka kremowa 30% 400 g
- Mascarpone 400 g
- Likier Amaretto 100 ml
- Kawa, gotowy napar bez cukru 250 ml 1 szklanka
- Kakao 16% (proszek) 60 g 6 płaskich łyżek stołowych
Oddziel żółtka od białek.
Żółtka ubij z cukrem na białą puszystą masę.
Dodaj serek mascarpone i zmiksuj do połączenia składników.
Ubij śmietanę na sztywną pianę.
Ubij białka jaj na sztywną pianę.
Do serka mascarpone dodaj białka jaj i śmietanę, wymieszaj delikatnie.
Kawę połącz z amaretto i namaczaj w niej biszkopty.
Deser powinien mieć 3-4 warstwy ciastek i kremu.
Biszkopty umieszczaj w pucharkach, posyp je kakao i wyłóż krem, powtórz czynność, aby utworzyć warstwy.
Na wierzchu znaleźć ma się warstwa kremu posypana kakao.
Schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.
-
Tradycyjne tiramisu
-
Tiramisu bez jajek
-
Tort tiramisu
-
Ciasto tiramisu
-
Fit tiramisu
-
Tiramisu z mascarpone
-
Tiramisu z mascarpone i śmietaną
-
Tiramisu truskawkowe
-
Tiramisu bez pieczenia
-
Tiramisu z truskawkami
-
Tiramisu Thermomix
-
Biszkopty do tiramisu
-
Tiramisu na biszkopcie
-
Wegańskie tiramisu
-
Keto tiramisu bezglutenowe
-
Sernik tiramisu
-
Placek tiramisu
-
Tiramisu włoskie
-
Tiramisu

(liczba kalorii)
Tiramisu ze śmietaną - cechy przepisu
Więcej o tiramisu ze śmietaną
Smaczne tiramisu ze śmietaną to bardzo dobry pomysł na deser. Domowe tiramisu można przygotować jako ciasto lub jako deser na zimno w pucharkach. Pyszne tiramisu nie jest odpowiednie dla dzieci ze względu na dodatek alkoholu do masy. Tiramisu to tradycyjny Włoski deser, który przygotowuje się w wielu wersjach smakowych. Najbardziej znaną jest wersja z biszkoptami i kakao oraz mocą kawą. Tiramisu można przygotowywać także z owocami lub przyprawą korzenną, która najbardziej popularna jest w okresie świąt Bożego Narodzenia. Przepis na tiramisu ze śmietaną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tiramisu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: biszkopty, kakao, kawa, cukier, śmietana 30%, mascarpone, jajka, amaretto.
Jak zrobić tiramisu ze śmietaną? Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem na białą puszystą masę. Dodaj serek mascarpone i zmiksuj do połączenia składników. Ubij śmietanę na sztywną pianę. Ubij białka jaj na sztywną pianę. Do serka mascarpone dodaj białka jaj i śmietanę, wymieszaj delikatnie. Kawę połącz z amaretto i namaczaj w niej biszkopty. Deser powinien mieć 3-4 warstwy ciastek i kremu. Biszkopty umieszczaj w pucharkach, posyp je kakao i wyłóż krem, powtórz czynność, aby utworzyć warstwy. Na wierzchu znaleźć ma się warstwa kremu posypana kakao. Schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.
Śmietana kremówka to produkt pochodzenia zwierzęcego. Śmietana jest tłuszczem mlecznym, który świetnie nadaje się do przygotowywania z jego pomocą deserów i dań wytrawnych. Bita śmietana najczęściej jest bazą do przygotowania tortów urodzinowych i ciast. Śmietana jest bardzo kaloryczna i zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego. Tłuszcz mleczny jest natomiast rodzajem tłuszczu w zemulgowanej formie, która ma możliwość wchłaniania się bez konieczności trawienia. Śmietana świetnie sprawdza się w diecie osób z problemami z woreczkiem żółciowym.
Podsumowując bita śmietana z mascarpone tworzy bardzo kremowy deser. Deser to świetne połączenia smaków, nie jest zbyt słodki dzięki dodatkowi gorzkiej kawy i kakao. Tiramisu jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Pyszne ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, pamiętaj, aby zabezpieczyć je folią spożywczą. W innym wypadku pochłonie zapachy z lodówki.
Wartości odżywcze tiramisu ze śmietaną
Energia i białka
(210g)
Węglowodany w tiramisu ze śmietaną
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy w przepisie na tiramisu ze śmietaną
(210g)
Składniki mineralne w przepisie na tiramisu ze śmietaną
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tiramisu ze śmietaną
Lista alergenów dla tiramisu ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- likier Amaretto