Tiramisu ze śmietaną

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tiramisu ze śmietaną podane na białym talerzyku.
Tiramisu ze śmietaną
Tiramisu ze śmietaną to doskonały pomysł na pyszny deser na zimno. Tiramisu w pucharkach możesz udekorować świeżymi owocami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ten deser.
Przygotowanie 20 min
582 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Biszkopty (400 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Mascarpone (400 g)
  • Likier Amaretto (100 ml)
  • Kawa, gotowy napar bez cukru 1 szklanka (250 ml)
  • Kakao 16% (proszek) 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na tiramisu ze śmietaną krok po kroku

Oddziel żółtka od białek.

Żółtka ubij z cukrem na białą puszystą masę.

Dodaj serek mascarpone i zmiksuj do połączenia składników.

Ubij śmietanę na sztywną pianę.

Ubij białka jaj na sztywną pianę.

Do serka mascarpone dodaj białka jaj i śmietanę, wymieszaj delikatnie.

Kawę połącz z amaretto i namaczaj w niej biszkopty.

Deser powinien mieć 3-4 warstwy ciastek i kremu.

Biszkopty umieszczaj w pucharkach, posyp je kakao i wyłóż krem, powtórz czynność, aby utworzyć warstwy.

Na wierzchu znaleźć ma się warstwa kremu posypana kakao.

Schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.

Jak oceniasz przepis na tiramisu ze śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat tiramisu ze śmietaną

Smaczne tiramisu ze śmietaną to bardzo dobry pomysł na deser. Domowe tiramisu można przygotować jako ciasto lub jako deser na zimno w pucharkach. Pyszne tiramisu nie jest odpowiednie dla dzieci ze względu na dodatek alkoholu do masy. Tiramisu to tradycyjny Włoski deser, który przygotowuje się w wielu wersjach smakowych. Najbardziej znaną jest wersja z biszkoptami i kakao oraz mocą kawą. Tiramisu można przygotowywać także z owocami lub przyprawą korzenną, która najbardziej popularna jest w okresie świąt Bożego Narodzenia. Przepis na tiramisu ze śmietaną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tiramisu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: biszkopty, kakao, kawa, cukier, śmietana 30%, mascarpone, jajka, amaretto.

Jak zrobić tiramisu ze śmietaną? Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem na białą puszystą masę. Dodaj serek mascarpone i zmiksuj do połączenia składników. Ubij śmietanę na sztywną pianę. Ubij białka jaj na sztywną pianę. Do serka mascarpone dodaj białka jaj i śmietanę, wymieszaj delikatnie. Kawę połącz z amaretto i namaczaj w niej biszkopty. Deser powinien mieć 3-4 warstwy ciastek i kremu. Biszkopty umieszczaj w pucharkach, posyp je kakao i wyłóż krem, powtórz czynność, aby utworzyć warstwy. Na wierzchu znaleźć ma się warstwa kremu posypana kakao. Schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.

Śmietana kremówka to produkt pochodzenia zwierzęcego. Śmietana jest tłuszczem mlecznym, który świetnie nadaje się do przygotowywania z jego pomocą deserów i dań wytrawnych. Bita śmietana najczęściej jest bazą do przygotowania tortów urodzinowych i ciast. Śmietana jest bardzo kaloryczna i zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego. Tłuszcz mleczny jest natomiast rodzajem tłuszczu w zemulgowanej formie, która ma możliwość wchłaniania się bez konieczności trawienia. Śmietana świetnie sprawdza się w diecie osób z problemami z woreczkiem żółciowym.

Podsumowując bita śmietana z mascarpone tworzy bardzo kremowy deser. Deser to świetne połączenia smaków, nie jest zbyt słodki dzięki dodatkowi gorzkiej kawy i kakao. Tiramisu jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Pyszne ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, pamiętaj, aby zabezpieczyć je folią spożywczą. W innym wypadku pochłonie zapachy z lodówki.

Alergeny w tiramisu ze śmietaną

Lista alergenów dla tiramisu ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • likier Amaretto

Wartości odżywcze tiramisu ze śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Tiramisu ze śmietaną to słodki domowy wyrób, który zawiera dużą ilość cukru. Tiramisu jest kaloryczne, dlatego powinieneś ograniczać wielkość spożywanej porcji, jeśli walczysz z nadmierną masą ciała. Serek mascarpone zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
277.48
582.72
Białko (g)
3.92
8.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
30.44
63.92
Węglowodany przyswajalne (g)
29.30
61.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
2.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
15.08
31.67
Tłuszcze nasycone (g)
14.08
29.58
Tłuszcze nienasycone (g)
1.00
2.09
Cholesterol (mg)
79.55
167.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
139.30
292.53
Wapń (mg)
48.12
101.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.10
2.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tiramisu ze śmietaną 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tiramisu ze śmietaną

Koszt składników
75.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
400 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Likier Amaretto
100 ml
30.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 ml
Kawa, gotowy napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
Kakao 16% (proszek)
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Koszt składników
75.50