Tiramisu z malinami

Opublikowano: 18.06.2023 r., 16:19 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser tiramisu z malinami
Tiramisu z malinami
Jeśli nie masz pomysłu na szybki i pyszny deser, koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na tiramisu z malinami.
Przygotowanie 30 min
201 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Biszkopty - 2 opakowania (400 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (500 g)
  • Maliny - 1 opakowanie (200 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
  • Likier Amaretto - 2 łyżki (20 ml)
  • Kawa, gotowy napar bez cukru - 1 filiżanka (200 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
szklane naczynie

Przepis na tiramisu z malinami krok po kroku

Żółtka oddziel od białek, a następnie ubij żółtka z cukrem.

Do ubitych żółtek dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj.

Białka jajek ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do wcześniej przygotowanej masy.

Biszkopty ułóż na spodzie naczynia i namocz kawą oraz likierem.

Na warstwę biszkoptów wyłóż wcześniej przygotowaną masę, następnie dodaj kolejną porcję biszkoptów i znowu masę.

Całość posypać kakao i dodaj maliny. Przed podaniem ciasta powinno ono być w lodówce przez minimum godzinę.

Jak oceniasz przepis na tiramisu z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 74,2% osób

Więcej informacji na temat tiramisu z malinami

Tiramisu z malinami to włoski deser i świetny pomysł na domową, słodką przekąskę, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Wtedy lepiej przygotować je w domu, niż korzystać z wersji kupnych.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na tiramisu z malinami.

Warto zapamiętać ten przepis i wykorzystać go, także, wtedy gdy zalega nam spora ilość biszkoptów, z którymi nie mamy co zrobić. Nawet jeśli będą twarde, możesz wykorzystać je do tiramisu, ponieważ będą one nasączone kawą.

Przepis na to pyszne ciasto jest niezwykle prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Ciasto nie wymaga pieczenia, dlatego przygotujemy je w bardzo krótkim czasie.

Do przygotowania ciasta będą potrzebne takie składniki jak biszkopty, likier amaretto, żółtka jaj, serek mascarpone, maliny, kakao w proszku i espresso.

Większość z nas wie, że krem mascarpone jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Dokładnie jak zrobić tiramisu z malinami opisuję dokładnie nieco niżej.

Gotowe tiramisu ze świeżymi malinami na biszkoptach posyp kakao w proszku.

Tiramisu to rodzaj deseru, który podaje się na zimno. Pamiętaj, aby po pokrojeniu ciasta, schować je od razu do lodówki. Przekonaj się sam, jak pyszne potrafi być ciasto z serkiem mascarpone nie tylko do kawy. Sprawdzi się również jako tort na przyjęcie, jest po prostu najlepsze.

Alergeny w tiramisu z malinami

Lista alergenów dla tiramisu z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • likier Amaretto

Wartości odżywcze tiramisu z malinami

na 100g gotowej potrawy

Tiramisu możesz przygotować również bez owocowych dodatków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
251.99
201.59
Białko (g)
3.92
3.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
26.24
20.99
Węglowodany przyswajalne (g)
25.09
20.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
0.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
14.17
11.34
Tłuszcze nasycone (g)
13.16
10.53
Tłuszcze nienasycone (g)
1.01
0.81
Cholesterol (mg)
99.19
79.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina C (mg)
3.23
2.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
179.36
143.49
Wapń (mg)
68.48
54.79
Żelazo (mg)
1.03
0.82
Szacunkowy indeks glikemiczny tiramisu z malinami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tiramisu z malinami

Koszt składników
85.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
400 g
2 opakowania
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 400 g
Mascarpone
500 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Maliny
200 g
1 opakowanie
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Likier Amaretto
20 ml
2 łyżki
30.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 ml
Kawa, gotowy napar bez cukru
200 ml
1 filiżanka
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 ml
Koszt składników
85.50