Tiramisu z malinami
- Biszkopty - 2 opakowania (400 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (500 g)
- Maliny - 1 opakowanie (200 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Jajko (3 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
- Likier Amaretto - 2 łyżki (20 ml)
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 1 filiżanka (200 ml)
Przepis na tiramisu z malinami krok po kroku
Żółtka oddziel od białek, a następnie ubij żółtka z cukrem.
Do ubitych żółtek dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj.
Białka jajek ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do wcześniej przygotowanej masy.
Biszkopty ułóż na spodzie naczynia i namocz kawą oraz likierem.
Na warstwę biszkoptów wyłóż wcześniej przygotowaną masę, następnie dodaj kolejną porcję biszkoptów i znowu masę.
Całość posypać kakao i dodaj maliny. Przed podaniem ciasta powinno ono być w lodówce przez minimum godzinę.
-
Tradycyjne tiramisu
-
Tiramisu bez jajek
-
Tort tiramisu
-
Ciasto tiramisu
-
Fit tiramisu
-
Tiramisu z mascarpone
-
Tiramisu z mascarpone i śmietaną
-
Tiramisu bez pieczenia
-
Tiramisu truskawkowe
-
Tiramisu z truskawkami
-
Tiramisu Thermomix
-
Biszkopty do tiramisu
-
Tiramisu na biszkopcie
-
Ciasto z biszkoptami podłużnymi
-
Wegańskie tiramisu
-
Keto tiramisu bezglutenowe
-
Krem do tiramisu
-
Sernik tiramisu
-
Tiramisu
Więcej informacji na temat tiramisu z malinami
Tiramisu z malinami to włoski deser i świetny pomysł na domową, słodką przekąskę, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Wtedy lepiej przygotować je w domu, niż korzystać z wersji kupnych.
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na tiramisu z malinami.
Warto zapamiętać ten przepis i wykorzystać go, także, wtedy gdy zalega nam spora ilość biszkoptów, z którymi nie mamy co zrobić. Nawet jeśli będą twarde, możesz wykorzystać je do tiramisu, ponieważ będą one nasączone kawą.
Przepis na to pyszne ciasto jest niezwykle prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Ciasto nie wymaga pieczenia, dlatego przygotujemy je w bardzo krótkim czasie.
Do przygotowania ciasta będą potrzebne takie składniki jak biszkopty, likier amaretto, żółtka jaj, serek mascarpone, maliny, kakao w proszku i espresso.
Większość z nas wie, że krem mascarpone jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.
Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.
Dokładnie jak zrobić tiramisu z malinami opisuję dokładnie nieco niżej.
Gotowe tiramisu ze świeżymi malinami na biszkoptach posyp kakao w proszku.
Tiramisu to rodzaj deseru, który podaje się na zimno. Pamiętaj, aby po pokrojeniu ciasta, schować je od razu do lodówki. Przekonaj się sam, jak pyszne potrafi być ciasto z serkiem mascarpone nie tylko do kawy. Sprawdzi się również jako tort na przyjęcie, jest po prostu najlepsze.
Alergeny w tiramisu z malinami
Lista alergenów dla tiramisu z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- likier Amaretto
Wartości odżywcze tiramisu z malinami
Tiramisu możesz przygotować również bez owocowych dodatków.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.