Tiramisu Thermomix
- Śmietanka kremowa 36% - schłodzona (200 ml)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Cukier puder (90 g)
- Mascarpone (250 g)
- Rum biały (30 ml)
- Biszkopty - lady fingers, 14 sztuk (125 g)
- Kakao 16% (proszek) (35 g)
- Ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki (3 ml)
- Espresso (250 ml)
Przepis na tiramisu z thermomixa krok po kroku
Zaparz espresso. Przelej do podłużnego naczynia. Gdy ostygnie, dodaj rum, wymieszaj i odstaw.
W naczyniu Thermomixa umieść motylka. Wlej śmietanę i ubijaj 40 s / obroty 3. Przełóż do innego naczynia.
W naczyniu Thermomixa umieść motylka. Wlej żółtka, dodaj cukier, ser mascarpone i ekstrakt waniliowy. Ucieraj przez 1 minutę 30 sekund / obroty 4.
Dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj przez 30 sekund / obroty 2.
7 biszkoptów zanurz w kawie z rumem na kilka sekund. Przekładaj na dno szklanki (po około 1 biszkopt na szklankę)
Wyłóż połowę masy do szklanek.
7 biszkoptów zanurz w kawie z rumem na kilka sekund. Przykryj nimi krem.
Na biszkopty wyłóż pozostały krem.
Wstaw do lodówki na 4-5 godzin.
Tiramisu posyp kakao przed podaniem.
-
Tradycyjne tiramisu
-
Tiramisu bez jajek
-
Tort tiramisu
-
Ciasto tiramisu
-
Fit tiramisu
-
Tiramisu z mascarpone
-
Tiramisu z mascarpone i śmietaną
-
Tiramisu bez pieczenia
-
Tiramisu truskawkowe
-
Tiramisu z truskawkami
-
Biszkopty do tiramisu
-
Tiramisu na biszkopcie
-
Tiramisu z malinami
-
Ciasto z biszkoptami podłużnymi
-
Wegańskie tiramisu
-
Keto tiramisu bezglutenowe
-
Krem do tiramisu
-
Sernik tiramisu
-
Tiramisu
Więcej informacji na temat tiramisu z thermomixa
Tiramisu to popularny deser wywodzący się z Włoch. Jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „popraw mi humor”. Składa się on z dwóch warstw. Łączy w sobie smak słodkiego kremu i biszkoptów nasączonych kawą. Krem powstaje z mascarpone, żółtek i cukru pudru. Czasami wzbogaca się go również ubitymi białkami. Biszkopty namacza się w mocnej kawie, w tym miejscu można również dodać amaretto lub rum. Dzięki swoim składnikom jest to bardzo pożywny i pobudzający deser. Dzięki temu zyskało to też popularność na całym świecie.
Deser ten bardzo częsty spożywany jest we Włoszech jako drugie śniadanie do kawy espresso. Powinien być bardzo dobrze schłodzony podczas podawania. Można go podawać w różnych kształtach lub naczyniach. Najczęściej przygotowywany jest w formie i krojony na kwadratowe kawałki.
Na temat tiramisu powstało wiele legend. Do końca nie wiadomo, czy deser ten powstał w Wenecji, Teviso, Sienie czy Florencji. Każde z tych miast ma swój indywidualny przepis na tiramisu. Wymyślono go w latach 70. XX wieku. A popularność zyskało w 1981 roku, gdy pojawiło się w kwartalniku kulinarnym.
Tiramisu Thermomix to szybki deser, który wykonasz samodzielnie w kilka chwil. W ten prosty sposób przeniesiesz prawdziwy klimat Włoch do swojej kuchni. Jeśli potrzebny Ci pomysł na szybkie tiramisu, to przepis na tiramisu z Thermomixa jest właśnie dla Ciebie. Potrzebne składniki to: śmietanka 36%, żółtka jaj, cukier puder, mascarpone, rum, biszkopty podłużne, ekstrakt waniliowy, espresso i kakao. Na początku zaparz kawę i przelej ją do podłużnego naczynia. Gdy ostygnie, dodaj rum i wymieszaj. W naczyniu Thermomixa z pomocą motylka ubij bitą śmietanę na sztywno i przełóż do innego naczynia. Następnie wlej żółtka, dodaj cukier, ekstrakt i mascarpone i utrzyj. Na koniec dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj. Biszkopty zanurzaj na chwilę w kawie z rumem. Teraz układaj w wybranym naczyniu warstwę biszkoptów na dno, na to krem, ponownie biszkopty i krem. Najlepiej jest schłodzić to pyszne tiramisu w lodówce przed podaniem. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić tiramisu w Thermomixie i niedługo wykonacie to łatwe, włoskie urozmaicenie na deser.
Alergeny w tiramisu z thermomixa
Lista alergenów dla tiramisu z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze tiramisu z thermomixa
Krem można wykonać również ze śmietany 30%, co zmniejszy kaloryczność deseru.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.