Tiramisu na biszkopcie
- Biszkopty (90 g)
- Mascarpone (150 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier puder (30 g)
- Espresso (150 ml)
- Sól (2 g)
- Kakao niesłodzone (15 g)
Przepis na tiramisu na biszkopcie krok po kroku
Zaparz kawę espresso i odstaw do ostygnięcia.
Następnie żółtko oddziel od białka. Do żółtka dodaj cukier puder, całość ubijaj.
Do miseczki włóż stopniowo ser mascarpone, cały czas ubijaj do momentu, aż całość będzie gęsta.
W drugiej miseczce ubij białko na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Następnie połącz żółtko z mascarpone z ubitym białkiem, delikatnie wymieszaj.
Biszkopty zanurz w kawie z jednej strony i ułóż obok siebie w dowolnym naczyniu.
Na biszkopty nałóż połowę gęstej masy i rozsmaruj.
Następnie ułóż kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i posmaruj resztą masy.
Całość posyp kakao i wstaw do lodówki na około 5 godzin, najlepiej na całą noc.
-
Tradycyjne tiramisu
-
Tiramisu bez jajek
-
Tort tiramisu
-
Ciasto tiramisu
-
Fit tiramisu
-
Tiramisu z mascarpone
-
Tiramisu z mascarpone i śmietaną
-
Tiramisu bez pieczenia
-
Tiramisu truskawkowe
-
Tiramisu z truskawkami
-
Tiramisu Thermomix
-
Biszkopty do tiramisu
-
Tiramisu z malinami
-
Ciasto z biszkoptami podłużnymi
-
Wegańskie tiramisu
-
Keto tiramisu bezglutenowe
-
Krem do tiramisu
-
Sernik tiramisu
-
Tiramisu
Więcej informacji na temat tiramisu na biszkopcie
Tiramisu na biszkopcie to najlepsze włoskie ciasto do kawy. Słowo "tiramisu" pochodzi z języka włoskiego, co oznacza "popraw mi humor". Deser tiramisu to pyszne domowe ciasto, które stało się bardzo popularne. Jednym z głównych składników ciasta jest mocne espresso, które nadaje intensywny smak i aromat. Przepis na tiramisu na biszkopcie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Najlepiej wykonać placek dzień prędzej, ponieważ należy przechowywać go przez dłuższy czas w lodówce.
Jak zrobić tiramisu na biszkopcie? Zaparz kawę espresso i odstaw do ostygnięcia. Następnie żółtko oddziel od białka. Do żółtka dodaj cukier puder, całość ubijaj. Do miseczki włóż stopniowo ser mascarpone, cały czas ubijaj do momentu, aż całość będzie gęsta. W drugiej miseczce ubij białko na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie połącz żółtko z mascarpone z ubitym białkiem, delikatnie wymieszaj. Biszkopty zanurz w kawie z jednej strony i ułóż obok siebie w dowolnym naczyniu. Na biszkopty nałóż połowę gęstej masy i rozsmaruj. Następnie ułóż kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i posmaruj resztą masy. Całość posyp kakao i wstaw do lodówki na około 5 godzin, najlepiej na całą noc.
Tiramisu to dobre rozwiązanie dla miłośników słodyczy i kawy. Jest ciastem wysokokalorycznym, ze względu na zawartość serka mascarpone. Przedstawiona propozycja na smaczne tiramisu na biszkopcie jest klasyczną wersją. Aczkolwiek, można przygotować lżejszą wersję z użyciem twarogu chudego.
Drugim głównym składnikiem tiramisu jest serek mascarpone, który wytwarzany jest ze śmietanki z mleka krowiego. Jest wykorzystywany zarówno do dań na słodko, jak i wytrawnie. Jedna łyżka serka mascarpone (24 g), zawiera 95 kcal i 9.6 g tłuszczu w tym 6.7 g kwasów tłuszczowych nasyconych. Jest bogatym źródłem wapnia, witaminy A i B12. Jednak należy zwrócić uwagę na to, że jest bogatym źródłem tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie. Ważne jest to, aby zachować umiar spożywając takiego typu produkty spożywcze i traktować je jako rekreacyjne.
Alergeny w tiramisu na biszkopcie
Lista alergenów dla Tiramisu na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na Tiramisu na biszkopcie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- napar z kawy
Wartości odżywcze tiramisu na biszkopcie
Zamiast kakao można użyć do posypania startej gorzkiej czekolady.
Energia i białka
(164g)
Węglowodany
(164g)
Tłuszcze
(164g)
Witaminy
(164g)
Składniki mineralne
(164g)
-
biszkopt,
mascarpone,
jajka,
cukier,
kakao,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.