Tex mex
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Papryka czerwona (300 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (50 g)
- Cukinia (500 g)
- Kukurydza konserwowa - 1 puszka (240 g)
- Czarna fasola z puszki - 1 puszka (240 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Tortilla pełnoziarnista - 4 placki (252 g)
- Cebula (200 g)
- Jogurt naturalny (200 ml)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
Przepis na tex mex krok po kroku
Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw chili i przyprawą do kurczaka, następnie podsmaż z cebulą na oleju.
Dodaj na patelnię pokrojoną cukinię, papryczkę chili oraz paprykę czerwoną, przykryj i smaż do miękkości.
Gdy mięso będzie miękkie, dodaj kukurydzę i fasolę z puszki, całość duś pod przykryciem kilka minut.
Dopraw solą, pieprzem, chili oraz kminem rzymskim.
Farsz włóż do placków od tortilli, zwiń.
Polej sosem czosnkowym przygotowanym z jogurtu oraz świeżego czosnku.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat tex mex
Tex mex jest daniem kuchni meksykańskiej. A w zasadzie jest to kulinarne skrzyżowanie Meksyku z Teksasem.
Kuchnia meksykańska uważana jest za najbardziej kolorową i radosną kuchnię na świecie. Jej dania to cała gama kolorów, smaków i aromatów. Wyglądają nie tylko bardzo efektownie, ale i wyśmienicie smakują.
Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni meksykańskie jest tortilla. Placki tortilli pełnią funkcję chleba, a forma, w jakiej zostaną użyte, uzależniona jest od dania, do jakiego mają być dodatkiem. Wykorzystywane są m.in. do tacos, quesadillas, enchiladas, czy jako totopos (chipsy kukurydziane). Salsy i sosy są dodatkiem do wszystkich posiłków. Bez tego nie ma kuchni meksykańskiej. Powstają na bazie świeżych, pokrojonych lub drobno zmiksowanych warzyw, owoców czy ziół. Na stole znajdują się podczas śniadania, obiadu czy kolacji. Głównym ich składnikiem są pomidory, cebula oraz chili.
Fasola, kukurydza i chili uznawane są za świętą trójcę kulinarną. W Meksyku jest to podstawa diety. Ponadto kuchnia Meksykanka chyba każdemu się najbardziej kojarzy z pikantnymi potrawami raz papryczką chili.
Teraz chciałabym Was zaprosić po przepis na tex-mex, pyszne meksykańskie danie. Jest to niezwykle prosty przepis, niepracochłonny. Potrawa może być serwowana na obiad, jak i jako przekąska na imprezie. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Najlepsze tex-mex jest z kurczakiem oraz cukinią. Można je podawać w tortilli w postaci burito oraz z ryżem.
Jak zrobić tex-mex? Pomysł na tę wersję tego dania wymyśliłam sama, ale myślę, że jest równie smaczne, jak wersja prosto z Meksyku.
Na oleju podsmażyłam kurczaka, po chwili dodałam cukinię, paprykę, papryczkę chili i wszystko smażyłam do miękkości. Na koniec dorzuciłam kukurydzę z puszki i fasolę czerwoną z puszki. Potrawę doprawiłam chili, kminem rzymskim, solą oraz pieprzem. Bardzo dobre, szybkie i efektowne danie.
Całość zawinęłam w placek tortilli. Wszystko polałam sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.
Alergeny w tex mex
Lista alergenów dla Tex mex przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze tex mex
Danie o pikantnym smaku z dużą ilością warzyw.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.