Terrina

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Terrina podana z pistacjami.
Terrina
Terrina to specjał kuchni francuskiej, który robi się z mięsa z dodatkiem pistacji. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, serwowana do wina, ale także na kanapkach.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 50 min
276 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (400 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (50 ml)
  • Żelatyna (30 g)
  • Pistacje (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, robot kuchenny, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

Przepis na terrinę krok po kroku

Mięso z kurczaka zmiel w robocie kuchennym.

Żelatynę rozpuść w 50 ml ciepłej wody. Następnie połącz ją z mięsem i przyprawami. Dokładnie wymieszaj.

Śmietanę ubij na sztywną pianę, połącz ją z mięsem.

Pistacje obierz i pokrój na mniejsze części, dodaj do masy mięsnej.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę mięsną.

Terrinę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na terrinę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat terriny

Terrina to specjał kuchni francuskiej, który robi się z mięsa z dodatkiem pistacji. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, serwowana do wina, ale także na kanapkach. Jej nazwa wzięła się od francuskiego słowa, które oznacza foremkę do pieczenia. To dlatego, że to właśnie ją przypomina. Ten pasztet jest podłużny i dość wąski. Jest wspaniałym połączeniem wędliny i orzechów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić terrinę, która będzie smaczna, ale też prosta, to ten przepis sprawdzi się idealnie.

Przepis na terrinę to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To dobry pomysł na dodatek smaczny, szybki i niezwykle aromatyczny. Ten francuski pasztet sprawdzi się wspaniale do kanapek.

To danie smaczne, a przy tym dobre, również dla początkujących kucharzy, gdyż do jego przygotowania wystarczy tylko podstawowy sprzęt kuchenny. Głównym elementem będzie podłużna forma, zwana inaczej keksówką. Zwykle robi się ją na bazie mięsa wołowego lub wieprzowego, które następnie owija się plastrami boczku. Jednak ta z przepisu jest drobiowa. Dzięki temu jest nieco lżejsza i zdrowsza dla układu krwionośnego. Pasztet terrina wspaniale sprawdza się zarówno z indyka, jak i kurczaka. Oba te mięsa są delikatne, zawierają sporo białka, a mało nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze mają negatywny wpływ na układ krwionośny. To dobry zamiennik dla wędlin ze sklepu. W takim wydaniu można samemu skontrolować ilość dodanej soli. Ma się również pewność, że mięso, którego się używa, jest najwyższej jakości. Dzięki temu całość jest naprawdę smaczna i zdrowa. Ten wyrób sprawdzi się zarówno na kolację, jak i śniadanie. Czasami można również spotkać terrinę w wersji wegetariańskiej, bez dodatku mięsa, za to z dużą ilością warzyw. Jednak tradycyjny przepis głównie opiera się na mięsie. Oprócz niego królują w nim również orzechy. Najlepiej sprawdzają się pistacje, które są lekko słone, ale bardzo delikatne. Dzięki nim terrina osiąga ciekawy i charakterystyczny smak i jest również bardziej chrupiąca. Można ją zjadać solo lub jako dodatek do kanapek i sałatek.

Alergeny w terrinie

Lista alergenów dla terriny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pistacje

Wartości odżywcze terriny

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
172.98
276.77
Białko (g)
23.62
37.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
2.51
4.02
Węglowodany przyswajalne (g)
1.65
2.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
1.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
7.76
12.41
Tłuszcze nasycone (g)
4.14
6.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.57
4.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.55
2.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.50
84.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
6.92
11.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.77
1.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.65
1.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.25
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
0.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.83
9.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
8.41
13.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.85
18.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.25
21.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
56.21
89.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
334.83
535.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.47
26.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
206.14
329.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
32.69
52.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
1.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.97
1.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny terriny 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania terriny

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Śmietanka kremowa 36%
50 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 50 ml
Żelatyna
30 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Pistacje
80 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 80 g
Koszt składników
61.00