Terrina z łososia

Opublikowano: 15.08.2022 r., 8:42 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś terrina podana elegancko
Terrina z łososia
Terrina z łososia to idealny pomysł na elegancką i smaczną przystawkę na zimno. Świetnie smakuje podawana ze świeżym pieczywem. Przekonaj się sam, że terrina z łososia to pyszne rozwiązanie, które pozytywnie zaskoczy Twoich gości.
Przygotowanie 500 min
185 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Łosoś wędzony (500 g)
  • Serek kanapkowy z czosnkiem (300 g)
  • Ogórek (180 g)
  • Skórka z cytryny (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
foremka keksówka, obieraczka, folia spożywcza

Przepis na terrinę z łososia krok po kroku

Cytrynę wyszoruj, sparz i zetrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach.

Formę keksówkę zwilż wodą i wyłóż ją folią spożywczą, tak by wystawała poza krawędzie.

Na folię wyłóż 1/3 łososia tak by również wystawał poza foremkę.

Pozostałego łososia umieść w misce razem z serkiem i skórką cytrynową. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Masę dokładnie zblenduj.

Ogórka umyj i odetnij końcówki. Pozostałego ogórka pokrój obieraczką w długie, cienkie plasterki. Odrzuć plasterki z samą skórką oraz te, w których są nasiona. Pozostałe plasterki osusz ręcznikiem papierowym.

Na łososia w foremce wyłóż 1/3 masy z łososia i serka.

Wierzch wyłóż połową plasterków ogórka. Przykryj je 1/3 masą.

Wyłóż pozostałe plasterki, a na nie pozostałą masę.

Wystające poza foremkę kawałki łososia i folii zawiń na masę.

Z kartonu lub mocniejszej kartki dotnij kawałek, który dokładnie zakryje masę w formie. Owiń ją folią spożywczą i przykryj nim masę. Na wierzch ułóż ciężkie puszki lub słoiki.

Z takim obciążeniem włóż do lodówki na całą noc.

Następnego dnia ściągnij obciążenie i przełóż terrinę na talerz- przykryj formę talerzem i szybko obróć. Powoli podnieś foremkę i ściągnij folię.

Jak oceniasz przepis na terrinę z łososia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat terriny z łososia

Terrina z łososia to idealny pomysł na elegancką i smaczną przystawkę na zimno. Świetnie smakuje podawana ze świeżym pieczywem. Przekonaj się sam, że terrina z łososia to pyszne rozwiązanie, które pozytywnie zaskoczy Twoich gości.

Przepis na terrinę z łososia jest bardzo prosty w wykonaniu. Wykonasz ją tylko z łososia wędzonego, serka kanapkowego czosnkowego lub ziołowego i świeżego ogórka. Dodatkowego smaku nada skórka z cytryny oraz pieprz.

Cytrynę wyszoruj, sparz i zetrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Formę keksówkę zwilż wodą i wyłóż ją folią spożywczą, tak by wystawała poza krawędzie. Na folię wyłóż 1/3 łososia tak by również wystawał poza foremkę. Pozostałego łososia umieść w misce razem z serkiem i skórką cytrynową. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Masę dokładnie zblenduj. Ogórka umyj i odetnij końcówki. Pozostałego ogórka pokrój obieraczką w długie, cienkie plasterki. Odrzuć plasterki z samą skórką oraz te, w których są nasiona. Pozostałe plasterki osusz ręcznikiem papierowym. Na łososia w foremce wyłóż 1/3 masy z łososia i serka. Wierzch wyłóż połową plasterków ogórka. Przykryj je 1/3 masą. Wyłóż pozostałe plasterki, a na nie pozostałą masę. Wystające poza foremkę kawałki łososia i folii zawiń na masę. Z kartonu lub mocniejszej kartki dotnij kawałek, który dokładnie zakryje masę w formie. Owiń ją folią spożywczą i przykryj nim masę. Na wierzch ułóż ciężkie puszki lub słoiki. Z takim obciążeniem włóż do lodówki na całą noc. Następnego dnia ściągnij obciążenie i przełóż terrinę na talerz- przykryj formę talerzem i szybko obróć. Powoli podnieś foremkę i ściągnij folię. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić terrinę z łososia. To danie możesz wykonać również z łososia surowego. W obu wydaniach będzie to równie smaczne danie.

Łosoś jest rybą, którą najchętniej kupują konsumenci w Polsce. Można kupić go w postaci filetów, dzwonków, tuszek czy steków. Na sklepowych półkach dostępny jest w formie świeżej, wędzonej, mrożonej czy w puszce. Podzielić łososia możemy również ze względu na akwen, z którego pochodzi.

Łosoś to dobre źródło pełnowartościowego białka. Zawiera w sobie aminokwasy egzogenne, które są niezbędne, ale nasz organizm sam ich nie wytwarza, czyli leucynę, izoleucynę, walinę i lizynę. Ma wysoką kaloryczność i zaliczany jest do ryb tłustych. A co za tym idzie, jest niezwykle zasobny w wielonienasycone kwasy tłuszczowe w tym omega-3. Z witamin łosoś zawiera głównie witaminę D, a także witaminy z grupy B. Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny.

Alergeny w terrinie z łososia

Lista alergenów dla terriny z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy z czosnkiem

Wartości odżywcze terriny z łososia

na 100g gotowej potrawy

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
168.97
185.87
Białko (g)
11.29
12.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
2.43
2.67
Węglowodany przyswajalne (g)
2.28
2.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
12.69
13.96
Tłuszcze nasycone (g)
7.99
8.79
Tłuszcze nienasycone (g)
4.71
5.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.74
4.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
1.06
Cholesterol (mg)
42.44
46.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
107.93
118.73
Witamina B6 (mg)
0.17
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
1.65
1.82
Witamina D (µg (mcg))
8.68
9.55
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Retinol (µg (mcg))
105.48
116.03
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
0.13
0.14
Niacyna (mg)
2.44
2.69
Foliany (µg (mcg))
5.10
5.61
Beta karoten (µg (mcg))
28.24
31.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
437.15
480.86
Potas (mg)
156.71
172.38
Wapń (mg)
38.73
42.60
Fosfor (mg)
120.28
132.31
Magnez (mg)
14.33
15.76
Żelazo (mg)
0.52
0.57
Cynk (mg)
0.35
0.38
Miedź (mg)
0.13
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny terriny z łososia 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania terriny z łososia

Koszt składników
76.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś wędzony
500 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
60.00
Za 500 g
Serek kanapkowy z czosnkiem
300 g
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 3
5.56
Za 300 g
Ogórek
180 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Skórka z cytryny
5 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
76.50