Terina

Opublikowano: 25.09.2022 r., 20:13 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
terina
Terina
Terina to niezwykle prosty przepis, dzięki któremu przygotujesz danie główne lub dodatek do mniejszych posiłków. Sam zadecyduj, co znajdzie się w środku.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 50 min
94 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (1000 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry 2 sztuki (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1/2 szklanki (125 g)
  • Cukier 1 łyżeczka (10 g)
  • Żelatyna 3 łyżki (30 g)
  • Czosnek niedźwiedzi świeży 1 pęczek (30 g)
  • Koperek 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, lodówka

Przepis na terina krok po kroku

Mięso oczyść z kości i skóry, podziel na mniejsze kawałki.

Mięso zmiel, a śmietanę delikatnie ubij.

Mięso przełóż do miski, dodaj żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj śmietanę.

Foremkę wysmaruj odrobiną masła i wyłóż do niej przygotowaną masę mięsną.

Przykryj formę folią aluminiową i umiesz w większym naczyniu wypełnionym 2/3 wody.

Upiecz terinę w piekarniku przez 50 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na terina
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat terina

Terina, to tradycyjne danie kuchni francuskiej, jest to danie głównie mięsne, a w oryginalnej wersji zawiera dodatek orzechów, głównie pistacji.

Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny lub dodatek do mniejszego posiłku.

Zatem koniecznie poznaj mój przepis na terinę, do jej przygotowania będziesz potrzebować tylko: piersi z kurczaka, udko z kurczaka, cukier, żelatyna, śmietana 30% tłuszczu oraz przyprawy takie jak czosnek niedźwiedzi i koperek.

Do naszego dzisiejszego dania użyłam drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Jak zrobić terinę? Poznaj mój sprawdzony przepis, a Twoja terina będzie najlepsza.

W pierwszej kolejności mięso oczyść z kości i skóry, podziel na mniejsze kawałki.

Mięso zmiel, a śmietanę delikatnie ubij. Mięso przełóż do miski, dodaj żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj śmietanę. Foremkę wysmaruj odrobiną masła i wyłóż do niej przygotowaną masę mięsną. Przykryj formę folią aluminiową i umiesz w większym naczyniu wypełnionym 2/3 wody. Następnie upiecz terinę w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstaw terinę do ostudzenia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Nasza tradycyjna, domowa terina jest gotowa i dobra do spożycia.

Moja terina powstała bez dodatku orzechów, ale Ty śmiało możesz na nie postawić, dodatkowo niekiedy terina przygotowywana jest z jajkiem. Wszystkie wersje będą smaczne. Nie ważne, na jakie składniki się zdecydujesz, danie będzie pyszne. Nasz przekąska jest bezglutenowa, a będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Alergeny w terina

Lista alergenów dla terina przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na terina nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • czosnek niedźwiedzi świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze terina

na 100g gotowej potrawy

Terina to danie, które możesz przygotować z dowolnymi składnikami, sam zadecyduj na jakie postawisz w swoim daniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
135.19
94.64
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Białko (g)
19.17
13.42
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Fenyloalanina (mg)
0.73
0.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
1.00
0.70
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
0.96
0.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.03
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
5.57
3.90
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
3.81
2.66
Tłuszcze nienasycone (g)
1.77
1.24
Cholesterol (mg)
73.97
51.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
15.50
10.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.46
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.57
1.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.37
5.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.83
4.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.00
5.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
74.91
52.43
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Potas (mg)
242.61
169.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.25
8.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
165.14
115.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.47
15.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
0.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.27
0.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny terina 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania terina

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Cukier
10 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Żelatyna
30 g
3 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Czosnek niedźwiedzi świeży
30 g
1 pęczek
Koperek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g