Terina
- Udko kurczaka bez skóry (1000 g)
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1/2 szklanki (125 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (10 g)
- Żelatyna - 3 łyżki (30 g)
- Czosnek niedźwiedzi świeży - 1 pęczek (30 g)
- Koperek - 1 pęczek (30 g)
Przepis na terina krok po kroku
Mięso oczyść z kości i skóry, podziel na mniejsze kawałki.
Mięso zmiel, a śmietanę delikatnie ubij.
Mięso przełóż do miski, dodaj żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj śmietanę.
Foremkę wysmaruj odrobiną masła i wyłóż do niej przygotowaną masę mięsną.
Przykryj formę folią aluminiową i umiesz w większym naczyniu wypełnionym 2/3 wody.
Upiecz terinę w piekarniku przez 50 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat terina
Terina, to tradycyjne danie kuchni francuskiej, jest to danie głównie mięsne, a w oryginalnej wersji zawiera dodatek orzechów, głównie pistacji.
Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny lub dodatek do mniejszego posiłku.
Zatem koniecznie poznaj mój przepis na terinę, do jej przygotowania będziesz potrzebować tylko: piersi z kurczaka, udko z kurczaka, cukier, żelatyna, śmietana 30% tłuszczu oraz przyprawy takie jak czosnek niedźwiedzi i koperek.
Do naszego dzisiejszego dania użyłam drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.
Jak zrobić terinę? Poznaj mój sprawdzony przepis, a Twoja terina będzie najlepsza.
W pierwszej kolejności mięso oczyść z kości i skóry, podziel na mniejsze kawałki.
Mięso zmiel, a śmietanę delikatnie ubij. Mięso przełóż do miski, dodaj żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj śmietanę. Foremkę wysmaruj odrobiną masła i wyłóż do niej przygotowaną masę mięsną. Przykryj formę folią aluminiową i umiesz w większym naczyniu wypełnionym 2/3 wody. Następnie upiecz terinę w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstaw terinę do ostudzenia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Nasza tradycyjna, domowa terina jest gotowa i dobra do spożycia.
Moja terina powstała bez dodatku orzechów, ale Ty śmiało możesz na nie postawić, dodatkowo niekiedy terina przygotowywana jest z jajkiem. Wszystkie wersje będą smaczne. Nie ważne, na jakie składniki się zdecydujesz, danie będzie pyszne. Nasz przekąska jest bezglutenowa, a będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Alergeny w terina
Lista alergenów dla terina przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
W przepisie na terina nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- czosnek niedźwiedzi świeży
Wartości odżywcze terina
Terina to danie, które możesz przygotować z dowolnymi składnikami, sam zadecyduj na jakie postawisz w swoim daniu.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.