Tempura
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Mąka kukurydziana (250 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Krewetki (300 g)
- Cukinia - 1 średnia sztuka (400 g)
- Papryka czerwona - 2 małe sztuki (400 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Przepis na tempurę krok po kroku
W misce umieść mąkę pszenną i kukurydzianą, wlej do niej 250 ml bardzo zimnej wody i wymieszaj dokładnie.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Pokrój w słupki cukinię.
Krewetki obierz z pancerza.
Pokrój kurczaka w cienkie paski.
Kurczaka dopraw solą.
W woku rozgrzej olej rzepakowy.
Maczaj kawałki warzyw i mięso w cieście.
Pojedynczo smaż produkty, aż będą złote. Potrwa to około 2-3 minuty.
Podawaj z sosem sojowym.
-
Krewetki
-
Panierka panko
-
Makaron z krewetkami
-
Sałatka z krewetkami
-
Krewetki z czosnkiem
-
Linguine
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Risotto z krewetkami
-
Zupa tom yum
-
Krewetki z grilla
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa krewetkowa
-
Scampi
-
Nasi goreng
-
Spaghetti z krewetkami
-
Pad thai z krewetkami
-
Krewetki w panierce
-
Krewetki królewskie
-
Danie z krewetkami
Więcej informacji na temat tempury
Tempura to tradycyjny japoński przepis na pyszne ciasto, które używa się do panierowania warzyw, mięsa i ryb, aby następnie usmażyć je w głęboki oleju. Tempura pochodzi z Portugalii, skąd przywędrowała do Japonii. Tamtejszemu ludowi tak zasmakowało owe danie, że wypracowali sposób jego przygotowania do perfekcji. Dlatego też tempura kojarzy nam się z Japonią, a nie z Portugalią. Przepis na tempurę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Jak zrobić tempurę? Potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, mąka kukurydziana, papryka czerwona, cukinia, pierś kurczaka, krewetki, sól, olej rzepakowy, sos sojowy.
Jak przygotować tempurę? W misce umieść mąkę pszenną i kukurydzianą, wlej do niej bardzo zimnej wody i wymieszaj dokładnie. Nie przejmuj się, jeśli powstaną grudki. Sekretem tempury jest jej temperatura, która powinna być możliwie jak najniższa. Na czas krojenia pozostałych składników możesz przechowywać ją w lodówce. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pokrój w słupki cukinię. Krewetki obierz z pancerza. Pokrój kurczaka w cienkie paski. Kurczaka dopraw solą. W woku lub garnku rozgrzej olej rzepakowy. Maczaj kawałki warzyw i mięso w cieście. Pojedynczo smaż produkty, aż będą złote. Potrwa to około 2-3 minuty. Podawaj z sosem sojowym.
Mięso z kurczaka jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego organizmu. Jest niezbędne do produkcji hormonów oraz enzymów. Krewetki są bardzo dobrym źródłem kwasów omega 3 oraz jodu i selenu. Jod i selen są niezbędne do prawidłowej pracy naszej tarczycy, która odpowiada między innymi za metabolizm naszego organizmu.
Podsumowując ciasto tempura wykorzystać można do przygotowania wielu różnych produktów spożywczych. Panierka do krewetek i mięsa powinna być nieco bardziej gęsta niż do warzyw. Możesz pokusić się także o przygotowanie owoców w tempurze. Podaj je z dodatkiem cukru pudru lub sosu czekoladowego.
Alergeny w tempurze
Lista alergenów dla tempury przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- sos sojowy
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze tempury
Tempura to bardzo zdrowe danie. W zależności od składników jakie wybierzesz danie będzie zawierało dużo białka zwierzęcego, roślinnego lub dużą ilość błonnika, jeśli usmażysz warzywa. Smażenie na głęboki oleju jest zdrowsze niż tradycyjne smażenie.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.