Tażin

Opublikowano: 18.05.2022 r., 11:51 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tażin ukazany z góry na drewnianym blacie
Tażin
Przepis na tażin możecie wykonać nawet bez użycia tego charakterystycznego naczynia. Gulasz mięsno-warzywny gotowany pod przykryciem to danie, które koniecznie musicie spróbować.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 90 min
328 kcal
Kcal w porcji
370 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Ziemniaki średnie (300 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Fasolka szparagowa mrożona (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pomidor (180 g)
  • Oliwki czarne (200 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, kurkuma, chilli, kumin, kolendra świeża, imbir mielony, cynamon
Sprzęt kuchenny
naczynie żaroodporne

Przepis na tażin krok po kroku

Wymieszaj łyżeczkę kurkumy, słodkiej papryki, chilli, cynamonu, imbiru, kuminu oraz soli. Dodaj oliwę, posiekany pęczek kolendry i ponownie wymieszaj.

Mięso pokrój w kawałki i dokładnie wymieszaj z marynatą. Odłóż do lodówki na kilka godzin.

Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Pomidora sparz, obierz i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w cienkie paski.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż cebulę, a na niej zamarynowane mięso.

Na wierzchu ułóż pozostałe warzywa oraz oliwki i polej pozostałą marynatą.

Wlej do naczynia pół szklanki wody. Nałóż pokrywkę na naczynie i piecz przez 1,5 godziny w 210 st. C.

Podawaj z kaszą kuskus.

Jak oceniasz przepis na tażin
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat tażin

Przepis na tażin możecie wykonać nawet bez użycia tego charakterystycznego naczynia. Gulasz mięsno-warzywny gotowany pod przykryciem to danie, które koniecznie musicie spróbować.

Tradycyjny przepis na tażin pochodzi z północno-zachodniej Afryki. To tam zaczyna się jego historia. Choć istnieje wiele legend na temat historii tego dania, to najbardziej prawdopodobną jest ta o chęci gotowania dań bez dużego dodatku wody. Mianem tażin określa się nie tyle samo danie, co przede wszystkim naczynie, w którym powinno być ono przygotowane. Charakterystyczne, dwuczęściowe naczynie ze stożkową pokrywką ma na celu zachować jak najwięcej wartości odżywczych i aromatu, by składniki przygotowały się w tak zwanym „sosie własnym”. Aby przygotować domowy, marokański tadżin można użyć jagnięciny, drobiu, ryb, kaszy lub samych warzyw, konieczne są również przyprawy. W każdym wydaniu będzie na pewno bardzo smaczny. To zawdzięcza gotowaniu pod przykryciem oraz dużej ilości przypraw. Tak przygotowana potrawa to smaczny pomysł na obiad lub ciepłą kolację.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tażin to już pokazuje mój sprawdzony i prosty przepis. Na początku wymieszaj łyżeczkę kurkumy, słodkiej papryki, chilli, cynamonu, imbiru, kuminu oraz soli. Dodaj oliwę, posiekany pęczek kolendry i ponownie wymieszaj. Mięso pokrój w kawałki i dokładnie wymieszaj z marynatą. Odłóż do lodówki na kilka godzin. Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Pomidora sparz, obierz i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w cienkie paski. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż cebulę, a na niej zamarynowane mięso. Na wierzchu ułóż pozostałe warzywa i oliwki i polej pozostałą marynatą. Wlej do naczynia pół szklanki wody. Nałóż pokrywkę na naczynie i piecz przez 1,5 godziny w 210 stopniach.

Tak przygotowany gulasz podawaj na przykład z kaszą kuskus, kaszą bulgur czy kaszą jaglaną. Danie można wzbogacić również sosem na bazie gęstego jogurtu greckiego z przyprawami. Tak skomponowane danie naprawdę zapada na długo w pamięć.

Alergeny w tażin

Lista alergenów dla tażin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na tażin

Wartości odżywcze tażin

na 100g gotowej potrawy

Gotowanie pod przykryciem powoduje, że mniej wartości odżywczych zostaje utraconych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
88.76
328.41
Białko (g)
5.84
21.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
6.82
25.25
Węglowodany przyswajalne (g)
5.27
19.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.55
5.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
4.52
16.74
Tłuszcze nasycone (g)
1.10
4.08
Tłuszcze nienasycone (g)
3.42
12.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.92
10.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
1.84
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: oliwki czarne, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.61
57.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A (µg (mcg))
76.92
284.60
Witamina B6 (mg)
0.35
1.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.17
Witamina C (mg)
23.75
87.86
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.04
3.85
Retinol (µg (mcg))
1.93
7.12
Tiamina (mg)
0.06
0.24
Ryboflawina (mg)
0.08
0.28
Niacyna (mg)
2.55
9.44
Foliany (µg (mcg))
16.12
59.64
Beta karoten (µg (mcg))
762.93
2822.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód (mg)
94.63
350.13
Potas (mg)
245.16
907.09
Wapń (mg)
24.03
88.90
Fosfor (mg)
69.23
256.15
Magnez (mg)
17.41
64.42
Żelazo (mg)
1.14
4.22
Cynk (mg)
0.33
1.22
Miedź (mg)
0.07
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny tażin 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tażin

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Ziemniaki średnie
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Fasolka szparagowa mrożona
300 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.67
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidor
180 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 180 g
Oliwki czarne
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
62.50