Tażin
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Ziemniaki średnie (300 g)
- Marchewka (100 g)
- Fasolka szparagowa mrożona (300 g)
- Cebula (100 g)
- Pomidor (180 g)
- Oliwki czarne (200 g)
- Papryka czerwona (240 g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
Przepis na tażin krok po kroku
Wymieszaj łyżeczkę kurkumy, słodkiej papryki, chilli, cynamonu, imbiru, kuminu oraz soli. Dodaj oliwę, posiekany pęczek kolendry i ponownie wymieszaj.
Mięso pokrój w kawałki i dokładnie wymieszaj z marynatą. Odłóż do lodówki na kilka godzin.
Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Pomidora sparz, obierz i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w cienkie paski.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż cebulę, a na niej zamarynowane mięso.
Na wierzchu ułóż pozostałe warzywa oraz oliwki i polej pozostałą marynatą.
Wlej do naczynia pół szklanki wody. Nałóż pokrywkę na naczynie i piecz przez 1,5 godziny w 210 st. C.
Podawaj z kaszą kuskus.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat tażin
Przepis na tażin możecie wykonać nawet bez użycia tego charakterystycznego naczynia. Gulasz mięsno-warzywny gotowany pod przykryciem to danie, które koniecznie musicie spróbować.
Tradycyjny przepis na tażin pochodzi z północno-zachodniej Afryki. To tam zaczyna się jego historia. Choć istnieje wiele legend na temat historii tego dania, to najbardziej prawdopodobną jest ta o chęci gotowania dań bez dużego dodatku wody. Mianem tażin określa się nie tyle samo danie, co przede wszystkim naczynie, w którym powinno być ono przygotowane. Charakterystyczne, dwuczęściowe naczynie ze stożkową pokrywką ma na celu zachować jak najwięcej wartości odżywczych i aromatu, by składniki przygotowały się w tak zwanym „sosie własnym”. Aby przygotować domowy, marokański tadżin można użyć jagnięciny, drobiu, ryb, kaszy lub samych warzyw, konieczne są również przyprawy. W każdym wydaniu będzie na pewno bardzo smaczny. To zawdzięcza gotowaniu pod przykryciem oraz dużej ilości przypraw. Tak przygotowana potrawa to smaczny pomysł na obiad lub ciepłą kolację.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tażin to już pokazuje mój sprawdzony i prosty przepis. Na początku wymieszaj łyżeczkę kurkumy, słodkiej papryki, chilli, cynamonu, imbiru, kuminu oraz soli. Dodaj oliwę, posiekany pęczek kolendry i ponownie wymieszaj. Mięso pokrój w kawałki i dokładnie wymieszaj z marynatą. Odłóż do lodówki na kilka godzin. Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Pomidora sparz, obierz i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w cienkie paski. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż cebulę, a na niej zamarynowane mięso. Na wierzchu ułóż pozostałe warzywa i oliwki i polej pozostałą marynatą. Wlej do naczynia pół szklanki wody. Nałóż pokrywkę na naczynie i piecz przez 1,5 godziny w 210 stopniach.
Tak przygotowany gulasz podawaj na przykład z kaszą kuskus, kaszą bulgur czy kaszą jaglaną. Danie można wzbogacić również sosem na bazie gęstego jogurtu greckiego z przyprawami. Tak skomponowane danie naprawdę zapada na długo w pamięć.
Alergeny w tażin
Lista alergenów dla tażin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na tażin
Wartości odżywcze tażin
Gotowanie pod przykryciem powoduje, że mniej wartości odżywczych zostaje utraconych.
Energia i białka
(370g)
Węglowodany
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy
(370g)
Składniki mineralne
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.