- Mąka gryczana 300 g
- Miód 50 g
- Cukier 5 g
- Śmietanka kremowa 30% 50 g
- Drożdże świeże 80 g
Przepis na tatarczuch krok po kroku
Mąkę gryczaną wsyp do dużej miski. Zalej 1 szklanką gorącej wody i wymieszaj łyżką.
Pół szklanki letniej wody wymieszaj ze śmietaną, szczyptą cukru i drożdżami. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Do mąki dodaj miód i wyrośnięte drożdże. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.

Informacje dietetyczne - tatarczuch
Wartości odżywcze tatarczucha
To opcja, która sprawdzi się na diecie bezglutenowej.
Energia i białka
(49g)
Węglowodany
(49g)
Tłuszcze
(49g)
Witaminy
(49g)
Składniki mineralne
(49g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tatarczuchu
Lista alergenów dla tatarczucha przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Więcej informacji na temat tatarczucha
Tatarczuch to niezwykle popularny i smaczny rodzaj chleba. Cechuje się bardzo delikatnym smakiem i aromatycznym miękiszem. Możesz zrobić go w kilka chwil. Ta nazwa odnosi się do wypiekanego z mąki gryczanej wypieku. Ten słodki chleb doskonale sprawdza się w codziennej diecie.
Przepis na tatarczuch to doskonały pomysł na domowy ciemny chleb. Zrobisz go w piekarniku w kilka chwil. Dawniej tatarczuch pieczono na blachach w tradycyjnych piecach ceglanych, opalanych drewnem, co pozwalało na utrzymanie właściwej temperatury, a ponadto nadawało wypiekowi niepowtarzalny smak i aromat. Sprzedawano go w całości lub na kromki, tzw. krajanki, na pobliskich targach, jarmarkach i odpustach. Obecnie ciężej znaleźć go w sklepie, dlatego dobrze jest upiec go samodzielnie. Całość jest naprawdę łatwa. Jedynym problemem może być mąka gryczana, znajdziesz ją jednak w sklepach ze zdrową żywnością. Możesz też użyć kaszy gryczanej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tatarczuch, by był smaczny i tradycyjny, to ten prosty przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Legenda wiąże tradycję wypieku tatarczucha z historycznymi jeńcami tatarskimi, którzy mieli zamieszkiwać rejon obecnej dzielnicy Radomska, i mieli zapoczątkować w regionie uprawę gryki, zwanej z tego powodu „tatarką". To właśnie gryka jest głównym składnikiem tego wypieku, stąd jego wyjątkowy kolor i smak. Mąka gryczana nieczęsto gości w wypiekach, wato jednak zastąpić nią popularniejszą mąkę pszenną. Mąka gryczana jest bowiem nieco zdrowsza, a przy okazji bardziej odżywcza. Jest również odpowiednim wyborem dla osób na diecie bezglutenowej. Oprócz tego poprawia trawienie i wspomaga regenerację mięśni, dzięki wysokiej zawartości mikroelementów. Istotne właściwości prozdrowotne mąki gryczanej wynikają także z wysokiej zawartości magnezu oraz miedzi. Zawiera kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie cukru. Cechują ją właściwości przeciwzapalne oraz przeciwmiażdżycowe. Odnotowano, że wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, jak również obniża ciśnienie.
Szacunkowy koszt przygotowania tatarczucha
Data aktualizacji przepisu: 20.10.2023