Tatarczuch

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:27 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tatarczuch podany na desce.
Tatarczuch
Tatarczuch to niezwykle popularny i smaczny rodzaj chleba. Cechuje się bardzo delikatnym smakiem i aromatycznym miękiszem. Możesz zrobić go w kilka chwil.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
142 kcal
Kcal w porcji
49 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka gryczana (300 g)
  • Miód (50 g)
  • Cukier (5 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Drożdże świeże (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

Przepis na tatarczuch krok po kroku

Mąkę gryczaną wsyp do dużej miski. Zalej 1 szklanką gorącej wody i wymieszaj łyżką.

Pół szklanki letniej wody wymieszaj ze śmietaną, szczyptą cukru i drożdżami. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Do mąki dodaj miód i wyrośnięte drożdże. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na tatarczuch
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,8% osób

Więcej informacji na temat tatarczucha

Tatarczuch to niezwykle popularny i smaczny rodzaj chleba. Cechuje się bardzo delikatnym smakiem i aromatycznym miękiszem. Możesz zrobić go w kilka chwil. Ta nazwa odnosi się do wypiekanego z mąki gryczanej wypieku. Ten słodki chleb doskonale sprawdza się w codziennej diecie.

Przepis na tatarczuch to doskonały pomysł na domowy ciemny chleb. Zrobisz go w piekarniku w kilka chwil. Dawniej tatarczuch pieczono na blachach w tradycyjnych piecach ceglanych, opalanych drewnem, co pozwalało na utrzymanie właściwej temperatury, a ponadto nadawało wypiekowi niepowtarzalny smak i aromat. Sprzedawano go w całości lub na kromki, tzw. krajanki, na pobliskich targach, jarmarkach i odpustach. Obecnie ciężej znaleźć go w sklepie, dlatego dobrze jest upiec go samodzielnie. Całość jest naprawdę łatwa. Jedynym problemem może być mąka gryczana, znajdziesz ją jednak w sklepach ze zdrową żywnością. Możesz też użyć kaszy gryczanej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tatarczuch, by był smaczny i tradycyjny, to ten prosty przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Legenda wiąże tradycję wypieku tatarczucha z historycznymi jeńcami tatarskimi, którzy mieli zamieszkiwać rejon obecnej dzielnicy Radomska, i mieli zapoczątkować w regionie uprawę gryki, zwanej z tego powodu „tatarką". To właśnie gryka jest głównym składnikiem tego wypieku, stąd jego wyjątkowy kolor i smak. Mąka gryczana nieczęsto gości w wypiekach, wato jednak zastąpić nią popularniejszą mąkę pszenną. Mąka gryczana jest bowiem nieco zdrowsza, a przy okazji bardziej odżywcza. Jest również odpowiednim wyborem dla osób na diecie bezglutenowej. Oprócz tego poprawia trawienie i wspomaga regenerację mięśni, dzięki wysokiej zawartości mikroelementów. Istotne właściwości prozdrowotne mąki gryczanej wynikają także z wysokiej zawartości magnezu oraz miedzi. Zawiera kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie cukru. Cechują ją właściwości przeciwzapalne oraz przeciwmiażdżycowe. Odnotowano, że wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, jak również obniża ciśnienie.

Alergeny w tatarczuchu

Lista alergenów dla tatarczucha przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze tatarczucha

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która sprawdzi się na diecie bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(49g)
Energia (kcal)
289.95
142.07
Białko (g)
9.44
4.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(49g)
Węglowodany (g)
56.52
27.69
Węglowodany przyswajalne (g)
48.98
24.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
7.54
3.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(49g)
Tłuszcz (g)
5.33
2.61
Tłuszcze nasycone (g)
3.98
1.95
Tłuszcze nienasycone (g)
1.35
0.66
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(49g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.43
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.57
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.85
2.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
163.09
79.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(49g)
Sód (mg)
12.18
5.97
Potas (mg)
461.42
226.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.12
14.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
264.29
129.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
162.06
79.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.09
1.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
3.60
1.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.35
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tatarczucha 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tatarczucha

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka gryczana
300 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Drożdże świeże
80 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Koszt składników
31.50