Tatarczuch
- Mąka gryczana (300 g)
- Miód (50 g)
- Cukier (5 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Drożdże świeże (80 g)
Przepis na tatarczuch krok po kroku
Mąkę gryczaną wsyp do dużej miski. Zalej 1 szklanką gorącej wody i wymieszaj łyżką.
Pół szklanki letniej wody wymieszaj ze śmietaną, szczyptą cukru i drożdżami. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Do mąki dodaj miód i wyrośnięte drożdże. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
Więcej informacji na temat tatarczucha
Tatarczuch to niezwykle popularny i smaczny rodzaj chleba. Cechuje się bardzo delikatnym smakiem i aromatycznym miękiszem. Możesz zrobić go w kilka chwil. Ta nazwa odnosi się do wypiekanego z mąki gryczanej wypieku. Ten słodki chleb doskonale sprawdza się w codziennej diecie.
Przepis na tatarczuch to doskonały pomysł na domowy ciemny chleb. Zrobisz go w piekarniku w kilka chwil. Dawniej tatarczuch pieczono na blachach w tradycyjnych piecach ceglanych, opalanych drewnem, co pozwalało na utrzymanie właściwej temperatury, a ponadto nadawało wypiekowi niepowtarzalny smak i aromat. Sprzedawano go w całości lub na kromki, tzw. krajanki, na pobliskich targach, jarmarkach i odpustach. Obecnie ciężej znaleźć go w sklepie, dlatego dobrze jest upiec go samodzielnie. Całość jest naprawdę łatwa. Jedynym problemem może być mąka gryczana, znajdziesz ją jednak w sklepach ze zdrową żywnością. Możesz też użyć kaszy gryczanej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tatarczuch, by był smaczny i tradycyjny, to ten prosty przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Legenda wiąże tradycję wypieku tatarczucha z historycznymi jeńcami tatarskimi, którzy mieli zamieszkiwać rejon obecnej dzielnicy Radomska, i mieli zapoczątkować w regionie uprawę gryki, zwanej z tego powodu „tatarką". To właśnie gryka jest głównym składnikiem tego wypieku, stąd jego wyjątkowy kolor i smak. Mąka gryczana nieczęsto gości w wypiekach, wato jednak zastąpić nią popularniejszą mąkę pszenną. Mąka gryczana jest bowiem nieco zdrowsza, a przy okazji bardziej odżywcza. Jest również odpowiednim wyborem dla osób na diecie bezglutenowej. Oprócz tego poprawia trawienie i wspomaga regenerację mięśni, dzięki wysokiej zawartości mikroelementów. Istotne właściwości prozdrowotne mąki gryczanej wynikają także z wysokiej zawartości magnezu oraz miedzi. Zawiera kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie cukru. Cechują ją właściwości przeciwzapalne oraz przeciwmiażdżycowe. Odnotowano, że wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, jak również obniża ciśnienie.
Alergeny w tatarczuchu
Lista alergenów dla tatarczucha przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze tatarczucha
To opcja, która sprawdzi się na diecie bezglutenowej.
Energia i białka
(49g)
Węglowodany
(49g)
Tłuszcze
(49g)
Witaminy
(49g)
Składniki mineralne
(49g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.