Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami

Opublikowano: 03.10.2022 r., 21:28 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledziowy tatar z pomidorami
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami to idealnie skomponowana przekąska, która łączy w sobie słony smak śledzi i kwaskowaty posmak pomidorów. Takie połączenie zachwyci każdego.
Przygotowanie 20 min
1373 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Filety śledziowe solone - 5 sztuk (500 g)
  • Suszone pomidory w oleju (200 g)
  • Cebulka konserwowa (ze słoika) (60 g)
  • Musztarda sarepska (20 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
garnek mały, miska

Przepis na tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i posiekaj w drobną kostkę.

Jeśli śledzie są za słone, namocz je przez godzinę.

Posiekaj suszone pomidory, cebulki i śledzie. Dodaj do jajek.

Dopraw musztardą, solą, pieprzem i wędzoną papryką.

Umieść w lodówce na przynajmniej godzinę.

Jak oceniasz przepis na tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat tatara ze śledzia z suszonymi pomidorami

Ten prosty przepis na tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami jest bardzo szybki w wykonaniu. To świetny pomysł na smaczne danie, które sprawdzi się jako elegancka przekąska na przykład na wigilijnym stole. Tak przygotowane śledzie to pyszny sposób na zachwyt całej rodziny.

Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami, to koniecznie poznaj wszystkie kroki tego przepisu. Potrzebne będą śledzie, suszone pomidory, cebulki konserwowe i jajka. Do sosu, który złączy wszystkie składniki, przyda się musztarda oraz przyprawy.

Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę. Jeśli śledzie są zbyt słone, namocz je w wodzie przez godzinę, następnie osusz ręcznikiem papierowym. Śledzie drobno posiekaj i umieść w misce. Pomidory oraz cebulki posiekaj. Dodaj musztardę i dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, by powstał najlepszy tatar śledziowy. Szczególnie smaczny będzie, gdy przed podaniem spędzi noc w lodówce. Taki czas pozwoli na odpowiednie połączenie się smaków.

Śledzie, które stanowią, podstawowy składnik powyższego przepisu zaliczane są do ryb głównie morskich. W zależności od regionu połowu spotkać można śledzie oceaniczne, bałtyckie czy pacyficzne. Śledź należy do rodziny ryb śledziowatych, gdzie zaliczamy również szproty i sardynki. Ryby te są najczęściej poławianymi rybami. Głównie dlatego, że można wykorzystać je w kuchni w różny sposób. Najczęściej spożywane są po uwędzeniu, zamrożeniu, zasoleniu lub w postaci dań marynowanych czy konserwowanych. Ta wielorakość ich wykorzystywania ma również duże znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ zwiększa możliwość ich spożycia.

Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają kwasy Omega-3, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i serca, np. poprzez pośredni wpływ na krążenie krwi. Dodatkowo wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Aby w pełni wykorzystać potencjał ryby należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona.

Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami to dobry sposób na wprowadzenie ryb do diety.

Alergeny w tatarze ze śledzia z suszonymi pomidorami

Lista alergenów dla tatara ze śledzia z suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone
    • Jajko
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Cebulka konserwowa (ze słoika)
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda sarepska

Wartości odżywcze tatara ze śledzia z suszonymi pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Według zaleceń dotyczących zdrowego odżywiania przynajmniej 2 razy w tygodniu na naszych talerzach powinny pojawić się ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
343.47
1373.89
Białko (g)
34.14
136.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
5.72
22.89
Węglowodany przyswajalne (g)
4.24
16.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.48
5.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
20.17
80.70
Tłuszcze nasycone (g)
6.84
27.37
Tłuszcze nienasycone (g)
13.33
53.32
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.91
35.64
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.42
17.68
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
150.47
601.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
75.82
303.28
Witamina B6 (mg)
0.58
2.30
Witamina B12 (µg (mcg))
17.98
71.90
Witamina C (mg)
24.13
96.52
Witamina D (µg (mcg))
7.55
30.20
Witamina E (mg)
2.01
8.03
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
61.35
245.39
Tiamina (mg)
0.19
0.76
Ryboflawina (mg)
0.55
2.20
Niacyna (mg)
6.45
25.80
Foliany (µg (mcg))
27.54
110.16
Beta karoten (µg (mcg))
15.15
60.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
789.42
3157.66
Potas (mg)
949.26
3797.03
Wapń (mg)
121.93
487.73
Fosfor (mg)
471.26
1885.03
Magnez (mg)
76.79
307.15
Żelazo (mg)
2.78
11.12
Cynk (mg)
2.09
8.37
Miedź (mg)
0.28
1.13
Szacunkowy indeks glikemiczny tatara ze śledzia z suszonymi pomidorami 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tatara ze śledzia z suszonymi pomidorami

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
500 g
5 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Suszone pomidory w oleju
200 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
4.44
Za 200 g
Cebulka konserwowa (ze słoika)
60 g
4.50
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Musztarda sarepska
20 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
28.50