Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami
- Filety śledziowe solone - 5 sztuk (500 g)
- Suszone pomidory w oleju (200 g)
- Cebulka konserwowa (ze słoika) (60 g)
- Musztarda sarepska (20 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i posiekaj w drobną kostkę.
Jeśli śledzie są za słone, namocz je przez godzinę.
Posiekaj suszone pomidory, cebulki i śledzie. Dodaj do jajek.
Dopraw musztardą, solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Umieść w lodówce na przynajmniej godzinę.
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka śledziowa z jajkami
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Tradycyjna sałatka śledziowa
-
Hekele
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka śledziowa z jabłkiem
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Sałatka śledziowa świąteczna
-
Śledź pod szubą
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Sałatka śledziowa na wigilię
-
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku
-
Sałatki śledziowe
Więcej informacji na temat tatara ze śledzia z suszonymi pomidorami
Ten prosty przepis na tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami jest bardzo szybki w wykonaniu. To świetny pomysł na smaczne danie, które sprawdzi się jako elegancka przekąska na przykład na wigilijnym stole. Tak przygotowane śledzie to pyszny sposób na zachwyt całej rodziny.
Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami, to koniecznie poznaj wszystkie kroki tego przepisu. Potrzebne będą śledzie, suszone pomidory, cebulki konserwowe i jajka. Do sosu, który złączy wszystkie składniki, przyda się musztarda oraz przyprawy.
Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę. Jeśli śledzie są zbyt słone, namocz je w wodzie przez godzinę, następnie osusz ręcznikiem papierowym. Śledzie drobno posiekaj i umieść w misce. Pomidory oraz cebulki posiekaj. Dodaj musztardę i dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, by powstał najlepszy tatar śledziowy. Szczególnie smaczny będzie, gdy przed podaniem spędzi noc w lodówce. Taki czas pozwoli na odpowiednie połączenie się smaków.
Śledzie, które stanowią, podstawowy składnik powyższego przepisu zaliczane są do ryb głównie morskich. W zależności od regionu połowu spotkać można śledzie oceaniczne, bałtyckie czy pacyficzne. Śledź należy do rodziny ryb śledziowatych, gdzie zaliczamy również szproty i sardynki. Ryby te są najczęściej poławianymi rybami. Głównie dlatego, że można wykorzystać je w kuchni w różny sposób. Najczęściej spożywane są po uwędzeniu, zamrożeniu, zasoleniu lub w postaci dań marynowanych czy konserwowanych. Ta wielorakość ich wykorzystywania ma również duże znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ zwiększa możliwość ich spożycia.
Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają kwasy Omega-3, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i serca, np. poprzez pośredni wpływ na krążenie krwi. Dodatkowo wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Aby w pełni wykorzystać potencjał ryby należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona.
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami to dobry sposób na wprowadzenie ryb do diety.
Alergeny w tatarze ze śledzia z suszonymi pomidorami
Lista alergenów dla tatara ze śledzia z suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone
- Jajko
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Cebulka konserwowa (ze słoika)
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda sarepska
Wartości odżywcze tatara ze śledzia z suszonymi pomidorami
Według zaleceń dotyczących zdrowego odżywiania przynajmniej 2 razy w tygodniu na naszych talerzach powinny pojawić się ryby.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.