Tatar ze śledzia z musztardą

Opublikowano: 03.05.2022 r., 9:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tatar śledziowy z musztardą
Tatar ze śledzia z musztardą
Tatar ze śledzia z musztardą to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań, które są również zdrowe. Całość sprawdzi się idealnie na wszystkie imprezy.
Przygotowanie 10 min
817 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śledź w oleju (600 g)
  • Musztarda (50 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz

Przepis na tatar ze śledzia z musztardą krok po kroku

Filety śledziowe pokrój w kostkę i wypłucz kilka razy.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

W miseczce wymieszaj musztardę, oliwę i pieprz.

Na półmisku rozłóż śledzia i cebulę, całość polej sosem musztardowym.

Jak oceniasz przepis na tatar ze śledzia z musztardą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat tatara ze śledzia z musztardą

Tatar ze śledzia z musztardą to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań, które są również zdrowe. Całość sprawdzi się idealnie na wszystkie imprezy. To doskonała przystawka na co dzień.

Przepis na tatar ze śledzia z musztardą to dobry pomysł na wspaniałą przekąskę. To super opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż całe danie można zrobić w naprawdę nieskomplikowany i mało pracochłonny sposób. Do przygotowania tego dania świetnie sprawdzi się biała cebula, która odznacza się dużą ostrością i wspaniale równoważy słony smak śledzia. Można również użyć cebuli czerwonej, która nie tylko dobrze połączy się z pozostałymi produktami, ale także nada całości piękny kolor. Śledzie to najpopularniejsza w Polsce ryba, jednak wciąż gości na talerzach za rzadko. Ta potrawa to świetny sposób na zwiększenie jego obecności w codziennym menu. Śledzie dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. To wspaniałe źródło kwasów Omega 3, selenu, witamin A, E i D. Dostarczają również sporo pełnowartościowego białka. A w wersji z przepysznym sosem są po prostu obłędne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tatar ze śledzia z musztardą, który będzie pyszny, a przy okazji ciekawy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To najlepszy pomysł na śledzie. Musztardowy sos wspaniale otula kawałki fileta i tworzy z nim idealne połączenie smakowe. Całość dopełnia ostra cebula. To danie, które świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia. Może również zdobić świąteczny stół. Te śledzie są tak dobre, że nie potrzebują żadnych dodatków. Ten przepis pozwala przygotować najsmaczniejsze śledzie, które są idealną alternatywą dla klasycznych rybnych dań. W tej opcji zyskują lepszego smaku i charakteru ze względu na sporą ilość przypraw i naprawdę wspaniałą zalewę. Będą dobrym wyborem na wszelkiego rodzaju imprezy. Wspaniale sprawdzą się również na święta, zwłaszcza na Boże Narodzenie. To danie jak najbardziej postne, więc będą świetną dekoracją wigilijnego stołu, która nie tylko dobrze się prezentuje, ale także fantastycznie smakuje.

Alergeny w tatarze ze śledzia z musztardą

Lista alergenów dla tatara ze śledzia z musztardą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze tatara ze śledzia z musztardą

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin, a także cenne kwasy tłuszczowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
419.19
817.43
Białko (g)
34.64
67.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
1.54
3.00
Węglowodany przyswajalne (g)
1.04
2.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
30.69
59.85
Tłuszcze nasycone (g)
27.48
53.58
Tłuszcze nienasycone (g)
3.22
6.27
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Ryboflawina (mg)
1.70
3.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Fosfor (mg)
536.79
1046.75
Szacunkowy indeks glikemiczny tatara ze śledzia z musztardą 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tatara ze śledzia z musztardą

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
600 g
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 3
16.36
Za 600 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
43.00