Tatar ze śledzia z majonezem
- Śledź filet (500 g)
- Majonez light (70 g)
- Ogórek konserwowy (150 g)
- Pieczarki marynowane (150 g)
- Cebula (150 g)
Przepis na tatar ze śledzia z majonezem krok po kroku
Zacznij od namoczenia śledzi, jeśli jest to konieczne.
Gdy śledzie będą namoczone posiekaj je drobno nożem. Wymieszaj je z solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny oraz majonezem.
Bardzo drobno pokrój pieczarki, ogórki i cebulę.
Na talerzu ułóż tatar, a dodatki w postaci warzyw ułóż wokół tatara.
Posyp szczypiorkiem.
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Śledzie po tatarsku
-
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami
-
Tatar ze śledzia po śląsku
-
Tatar ze śledzia po węgiersku
-
Tatar ze śledzia z musztardą
-
Tatar ze śledzia z jabłkiem
-
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
-
Tatar ze śledzia z buraczkami
-
Tatar ze śledzia po tatarsku
-
Klasyczny tatar ze śledzia
-
Tatar ze śledzia
Więcej informacji na temat tatara ze śledzia z majonezem
To jest szybka wersja tatara ze śledzia, którą zrobisz w niecałe 15 minut. Zaliczany do przepisów na tatara, w których nie ma jajka i musztardy. Naprawdę jest przepyszny. Proste składniki, proste przyprawy, za to pełnia smaku. Przygotowanie tego przepisu jest banalne. Jest to najszybsza i najprostsza wersja na tę przystawkę. Tatar ze śledzia solonego matias w occie najlepiej podawać w towarzystwie marynowanego ogórka, pieczarek oraz świeżej cebuli. Tatar ze śledzia smakuje znakomicie ze świeżym pieczywem.
Jak zawsze przed rozpoczęciem przygotowania tatara należy namoczyć śledzie, jeśli są za bardzo słone. By namoczyć śledzie należy umieścić je w misce, a następnie zalać w całości zimną wodą albo mlekiem. Można też użyć maślanki albo kefiru. Różnica między moczeniem w wodzie a produktach mlecznych jest jedna. Moczenie w produktach mlecznych sprawia, że śledź jest bardziej delikatny. Jeśli chodzi o czas moczenia to może on być różny. Zazwyczaj śledzie moczy się około 2 godziny. W tym czasie wodę lub inny płyn można wymieniać. Jeżeli będziesz moczyć filety śledziowy zbyt długo mogłyby stracić smak, więc ważne jest to, by na bieżąco sprawdzać stopień słonego smaku.
Tatar jest zrobiony z bardzo drobno posiekanego fileta śledziowego. Siekać go należy nożem, nie powinno się go mielić maszynką. Najlepiej jest, by był on bardzo drobno posiekany. Większe kawałki także są dozwolone.
Ułożenie tatara ze śledzia jest dosyć specyficzne. Dzięki odpowiedniemu ułożeniu potrawy wygląda ona bajecznie. By odpowiednio wizualnie przedstawić tę przystawkę fajnie jest mieć okrągłą foremkę. Dobrze by było, gdyby nie byłą ona zbyt wysoka. Do foremki wkłada się tatara, którego następnie dogniata się lekko, żeby się nie rozpadło. Na talerzyku należy umieścić foremkę dnem do góry, a następnie wyjąć delikatnie tatar próbując nie zniszczyć jego kształtu. Czas na dodatki: posiekany ogórek, grzybki i cebulka. Je należy ułożyć wokół tatara. Przystawka wprost stworzona na imprezy albo na świąteczny stół.
Alergeny w tatarze ze śledzia z majonezem
Lista alergenów dla tatara ze śledzia z majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
- ogórek konserwowy
Wartości odżywcze tatara ze śledzia z majonezem
W przepisie jest niska zawartość węglowodanów. Jest to dobry przykład posiłku dla osób, które ograniczają ich ilość w diecie.
Energia i białka
(255g)
Węglowodany
(255g)
Tłuszcze
(255g)
Witaminy
(255g)
Składniki mineralne
(255g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.