Tatar ze śledzia po tatarsku
- Śledź filet (500 g)
- Musztarda (40 g)
- Cebula (100 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Olej rzepakowy (125 ml)
- Ogórki kiszone (150 g)
Przepis na tatar ze śledzia po tatarsku krok po kroku
Namocz śledzie. W tym czasie ugotuj jajka - potrzebujesz tylko 2 żółtek.
Namoczone śledzie bardzo drobno posiekaj nożem.
Olej wymieszaj z żółtkiem, musztardą, solą i pieprzem i mieszaj tak długo, aż będzie miało konsystencję majonezu.
Ogórki i cebulkę bardzo drobno posiekaj.
Dodaj śledzie, ogórki i cebulę do sosu.
Wszystko wymieszaj.
Posyp koperkiem.
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Śledzie po tatarsku
-
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami
-
Tatar ze śledzia po śląsku
-
Tatar ze śledzia po węgiersku
-
Tatar ze śledzia z musztardą
-
Tatar ze śledzia z jabłkiem
-
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
-
Tatar ze śledzia z buraczkami
-
Klasyczny tatar ze śledzia
-
Tatar ze śledzia
Więcej informacji na temat tatara ze śledzia po tatarsku
Nie dość, że tatar ze śledzia to jeszcze z sosem tatarskim… Sekret? Składniki tatara w sosie tatarskim to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Musisz wypróbować ten przepis. Tatar ze śledzia w sosie tatarskim jest prosty do przygotowania. Zrobić go możesz bardzo szybko i nie jest to trudne. Fajnie byłoby przygotować tę przystawkę kilka godzin wcześniej, by się przegryzła. Szukasz pomysłu na coś na imprezę? Oto najlepsza z najlepszych opcji. Na święta również przepis będzie jak znalazł. Jako dodatki tradycyjnie sprawdzi się świeże pieczywo.
By zrobić tatar ze śledzia ważne jest odpowiednie przygotowanie filetów śledziowych. Filety dostępne w sklepach są często bardzo słone. Należy wtedy je wymoczyć po to, by stały się mniej słone. Moczenie śledzi może przebiegać za pomocą wody albo mleka lub kefiru, maślanki. Jeśli lubisz delikatne smaki wybierz do moczenia produkty mleczne. Filety moczy się przez około 2 godziny, aczkolwiek czas ten może być różny. Jeśli za długo moczy się filety śledziowe mogą one stać się za mało słone i bez smaku. Ważne jest to, by co jakiś czas sprawdzać czy śledzie już są odpowiednio słone.
Tatara zazwyczaj podaje się w charakterystyczny sposób – na środku talerzyka jest tatar, a wokół niego układa się dodatki. Ten przepis polega na wymieszaniu wszystkich składników. Nie układa się wówczas wokół tatara dodatków, ponieważ znajdują się z resztą składników. Tatar ze śledzia ma to do siebie, że prezentuje się wspaniale. Jest on układany na talerzu za pomocą jakiegoś naczynia bądź foremki. Wygląda to super i podbija serca gości i każdego, kto widzi tak pięknie podane danie.
Kwintesencja tego przepisu polega na zrobieniu odpowiedniego sosu. Polega to na tym, by składniki sosu (olej, ugotowane żółtka, musztarda oraz przyprawy) były rozcierane za pomocą na przykład widelca. Powinna powstać konsystencja opowiadająca tej, jaką ma majonez.
Jeśli jeszcze nie miałeś styczności z taką potrawą jaką jest tatar ze śledzia po tatarsku to czas to nadrobić. Na pewno danie to pozostanie na zawsze na Twojej liście „must have” potraw na różne okazje – no i bez okazji także.
Alergeny w tatarze ze śledzia po tatarsku
Lista alergenów dla tatara ze śledzia po tatarsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tatara ze śledzia po tatarsku
Kolejna propozycja na posiłek z niewielką ilością węglowodanów. Niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.