Tatar ze śledzia po tatarsku

Opublikowano: 05.08.2021 r., 15:45 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledziowy tatar z cebulką
Tatar ze śledzia po tatarsku
Nie dość, że tatar ze śledzia to jeszcze z sosem tatarskim… Sekret? Składniki tatara w sosie tatarskim to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Musisz wypróbować ten przepis.
Przygotowanie 20 min
533 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śledź filet (500 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Cebula (100 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
  • Ogórki kiszone (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, koper
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na tatar ze śledzia po tatarsku krok po kroku

Namocz śledzie. W tym czasie ugotuj jajka - potrzebujesz tylko 2 żółtek.

Namoczone śledzie bardzo drobno posiekaj nożem.

Olej wymieszaj z żółtkiem, musztardą, solą i pieprzem i mieszaj tak długo, aż będzie miało konsystencję majonezu.

Ogórki i cebulkę bardzo drobno posiekaj.

Dodaj śledzie, ogórki i cebulę do sosu.

Wszystko wymieszaj.

Posyp koperkiem.

Jak oceniasz przepis na tatar ze śledzia po tatarsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat tatara ze śledzia po tatarsku

Nie dość, że tatar ze śledzia to jeszcze z sosem tatarskim… Sekret? Składniki tatara w sosie tatarskim to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Musisz wypróbować ten przepis. Tatar ze śledzia w sosie tatarskim jest prosty do przygotowania. Zrobić go możesz bardzo szybko i nie jest to trudne. Fajnie byłoby przygotować tę przystawkę kilka godzin wcześniej, by się przegryzła. Szukasz pomysłu na coś na imprezę? Oto najlepsza z najlepszych opcji. Na święta również przepis będzie jak znalazł. Jako dodatki tradycyjnie sprawdzi się świeże pieczywo.

By zrobić tatar ze śledzia ważne jest odpowiednie przygotowanie filetów śledziowych. Filety dostępne w sklepach są często bardzo słone. Należy wtedy je wymoczyć po to, by stały się mniej słone. Moczenie śledzi może przebiegać za pomocą wody albo mleka lub kefiru, maślanki. Jeśli lubisz delikatne smaki wybierz do moczenia produkty mleczne. Filety moczy się przez około 2 godziny, aczkolwiek czas ten może być różny. Jeśli za długo moczy się filety śledziowe mogą one stać się za mało słone i bez smaku. Ważne jest to, by co jakiś czas sprawdzać czy śledzie już są odpowiednio słone.

Tatara zazwyczaj podaje się w charakterystyczny sposób – na środku talerzyka jest tatar, a wokół niego układa się dodatki. Ten przepis polega na wymieszaniu wszystkich składników. Nie układa się wówczas wokół tatara dodatków, ponieważ znajdują się z resztą składników. Tatar ze śledzia ma to do siebie, że prezentuje się wspaniale. Jest on układany na talerzu za pomocą jakiegoś naczynia bądź foremki. Wygląda to super i podbija serca gości i każdego, kto widzi tak pięknie podane danie.

Kwintesencja tego przepisu polega na zrobieniu odpowiedniego sosu. Polega to na tym, by składniki sosu (olej, ugotowane żółtka, musztarda oraz przyprawy) były rozcierane za pomocą na przykład widelca. Powinna powstać konsystencja opowiadająca tej, jaką ma majonez.

Jeśli jeszcze nie miałeś styczności z taką potrawą jaką jest tatar ze śledzia po tatarsku to czas to nadrobić. Na pewno danie to pozostanie na zawsze na Twojej liście „must have” potraw na różne okazje – no i bez okazji także.

Alergeny w tatarze ze śledzia po tatarsku

Lista alergenów dla tatara ze śledzia po tatarsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tatara ze śledzia po tatarsku

na 100g gotowej potrawy

Kolejna propozycja na posiłek z niewielką ilością węglowodanów. Niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
222.48
533.96
Białko (g)
10.43
25.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
1.71
4.09
Węglowodany przyswajalne (g)
1.16
2.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
1.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
19.12
45.88
Tłuszcze nasycone (g)
3.19
7.65
Tłuszcze nienasycone (g)
15.93
38.23
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.09
26.62
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.84
11.62
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
76.86
184.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
32.36
77.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
7.25
17.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.32
3.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.43
5.82
Witamina E (mg)
0.70
1.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.20
72.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.72
4.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.79
33.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.81
42.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
285.68
685.62
Potas (mg)
200.95
482.29
Wapń (mg)
40.29
96.70
Fosfor (mg)
149.65
359.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.65
49.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
2.02
Cynk (mg)
0.66
1.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tatara ze śledzia po tatarsku 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tatara ze śledzia po tatarsku

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Musztarda
40 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Ogórki kiszone
150 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Koszt składników
38.00