Tatar ze śledzia po śląsku
- Filety śledziowe solone - 2 sztuki (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Ogórki kiszone - 3 sztuki (180 g)
- Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)
- Szczypiorek - 1/2 pęczka (10 g)
- Majonez - 1 łyżka (25 g)
- Jogurt naturalny 2% - 1 łyżka (20 g)
- Sok z cytryny (5 ml)
Przepis na tatar ze śledzia po śląsku krok po kroku
Śledzie namocz w zimnej wodzie. Następnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski.
Jajko ugotuj na twardo. Następnie ostudź, posiekaj i dodaj do śledzi.
Ogórki, cebulę i szczypiorek również posiekaj i dodaj do miski. Skrop całość sokiem z cytryny i wymieszaj.
Dodaj majonez oraz jogurt naturalny. Dopraw pieprzem i solą do smaku.
Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka śledziowa z jajkami
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Tradycyjna sałatka śledziowa
-
Hekele
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka śledziowa z jabłkiem
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Sałatka śledziowa świąteczna
-
Śledź pod szubą
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Sałatka śledziowa na wigilię
-
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku
-
Sałatki śledziowe
Więcej informacji na temat tatara ze śledzia po śląsku
Ten sprawdzony przepis na tatara ze śledzia po śląsku to tradycyjny sposób na pyszną przystawkę. To świetny pomysł na domowy tatar przygotowany z rodzimych składników. Tak przygotowane śledzie to prosty sposób na zachwyt całej rodziny.
Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić tatara ze śledzia po śląsku, to koniecznie poznaj wszystkie kroki tego przepisu. Potrzebne będą śledzie, ogórki kiszone, czerwona cebula i jajko. Do sosu, który złączy wszystkie składniki, przyda się majonez oraz jogurt naturalny.
Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Następnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Jajko ugotuj na twardo. Następnie ostudź, posiekaj i dodaj do śledzi. Ogórki, cebulę i szczypiorek również posiekaj i dodaj do miski. Skrop całość sokiem z cytryny i wymieszaj. Dodaj majonez oraz jogurt naturalny. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Odstaw do lodówki na minimum godzinę. Szczególnie pyszny będzie, gdy przed podaniem spędzi noc w lodówce. Taki czas pozwoli na odpowiednie połączenie się smaków.
Śledzie, które stanowią podstawowy składnik powyższego przepisu, zaliczane są do ryb głównie morskich. W zależności od regionu połowu spotkać można śledzie oceaniczne, bałtyckie czy pacyficzne. Śledź należy do rodziny ryb śledziowatych, gdzie zaliczamy również szproty i sardynki. Ryby te są najczęściej poławianymi rybami. Głównie dlatego, że można wykorzystać je w kuchni w różny sposób. Najczęściej spożywane są po uwędzeniu, zamrożeniu, zasoleniu lub w postaci dań marynowanych czy konserwowanych. Ta wielorakość ich wykorzystywania ma również duże znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ zwiększa możliwość ich spożycia.
Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają kwasy Omega-3, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i serca, np. poprzez pośredni wpływ na krążenie krwi. Dodatkowo wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Aby w pełni wykorzystać potencjał ryby należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona.
Tatar ze śledzia po śląsku to dobry sposób na wprowadzenie ryb do diety.
To świetny pomysł na domowy tatar przygotowany z rodzimych składników. Tak przygotowane śledzie to prosty sposób na zachwyt całej rodziny.
Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić tatara ze śledzia po śląsku, to koniecznie poznaj wszystkie kroki tego przepisu. Potrzebne będą śledzie, ogórki kiszone, czerwona cebula i jajko. Do sosu, który złączy wszystkie składniki, przyda się majonez oraz jogurt naturalny.
Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Następnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Jajko ugotuj na twardo. Następnie ostudź, posiekaj i dodaj do śledzi. Ogórki, cebulę i szczypiorek również posiekaj i dodaj do miski. Skrop całość sokiem z cytryny i wymieszaj. Dodaj majonez oraz jogurt naturalny. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Odstaw do lodówki na minimum godzinę. Szczególnie pyszny będzie, gdy przed podaniem spędzi noc w lodówce. Taki czas pozwoli na odpowiednie połączenie się smaków.
Śledzie, które stanowią podstawowy składnik powyższego przepisu, zaliczane są do ryb głównie morskich. W zależności od regionu połowu spotkać można śledzie oceaniczne, bałtyckie czy pacyficzne. Śledź należy do rodziny ryb śledziowatych, gdzie zaliczamy również szproty i sardynki. Ryby te są najczęściej poławianymi rybami. Głównie dlatego, że można wykorzystać je w kuchni w różny sposób. Najczęściej spożywane są po uwędzeniu, zamrożeniu, zasoleniu lub w postaci dań marynowanych czy konserwowanych. Ta wielorakość ich wykorzystywania ma również duże znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ zwiększa możliwość ich spożycia.
Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają kwasy Omega-3, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i serca, np. poprzez pośredni wpływ na krążenie krwi. Dodatkowo wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Aby w pełni wykorzystać potencjał ryby należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona.
Tatar ze śledzia po śląsku to dobry sposób na wprowadzenie ryb do diety.
Alergeny w tatarze ze śledzia po śląsku
Lista alergenów dla tatara ze śledzia po śląsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze tatara ze śledzia po śląsku
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.