Tatar z łososia z awokado

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tatar z łososia z awokado podany na szarym talerzu.
Tatar z łososia z awokado
Tatar z łososia z awokado to doskonała propozycja na przystawkę lub przekąskę. Tatara warto podać podczas spotkań ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
125 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łosoś wędzony (200 g)
  • Awokado - 1 średnia sztuka (160 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
miseczka, półmisek, metalowa obręcz

Przepis na tatar z łososia z awokado krok po kroku

Koperek umyj, osusz i posiekaj.

Łososia drobno posiekaj, przełóż do miseczki i skrop połową soku z cytryny.

Do łososia dodaj posiekany koperek, dopraw do smaku pieprzem i wymieszaj.

Awokado przekrój na pół, usuń z niego pestkę a miąższ pokrój w drobną kostkę.

Awokado przełóż do miseczki i skrop pozostałym sokiem z cytryny.

Na półmisku przy pomocy metalowej obręczy uformuj tatar, układając naprzemiennie warstwy łososia oraz awokado.

Tatar podaj na zimno jako przekąskę.

Jak oceniasz przepis na tatar z łososia z awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat tatara z łososia z awokado

Tatar z łososia z awokado świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska lub przystawka podana podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na tatara z łososia z awokado jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania tatara potrzebne będą następujące produkty spożywcze: wędzony łosoś, awokado, sok z cytryny, koper oraz pieprz. Do wykonania potrawy świetnie sprawdzi się również łosoś surowy.

A jak zrobić tatar z łososia z dodatkiem awokado? Koperek umyj, osusz i posiekaj. Łososia drobno posiekaj, przełóż do miseczki i skrop połową soku z cytryny. Do łososia dodaj posiekany koperek, dopraw do smaku pieprzem i wymieszaj. Awokado przekrój na pół, usuń z niego pestkę a miąższ pokrój w drobną kostkę. Awokado przełóż do miseczki i skrop pozostałym sokiem z cytryny. Na półmisku przy pomocy metalowej obręczy uformuj tatar, układając naprzemiennie warstwy łososia oraz awokado. Tatar podaj na zimno jako przekąskę.

Łosoś zaliczany jest do tłustych ryb morskich i zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych. W łososiu znajdziemy spore ilości białka, które jest łatwo przyswajalne. Dodatkowo łosoś stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 korzystanie wpływa na pracę układu krążenia, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi oraz wspiera funkcje układu nerwowego. W łososiu znajdziemy również niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E oraz witaminę D. Do składników mineralnych obecnych w łososiu możemy zaliczyć potas, fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor oraz jod.

Podsumowując szybki w przygotowaniu tatar z łososia stanowi doskonały pomysł na fit przekąskę. Pyszna potrawa świetnie sprawdzi się jako przystawka podana podczas spotkań ze znajomymi. Przepis na tatar z łososiem jest bardzo prosty, dlatego warto go wykorzystać. Produkty niezbędne do przygotowania przystawki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Tatar można przygotować zarówno z łososia wędzonego, jak i surowego.

Alergeny w tatarze z łososia z awokado

Lista alergenów dla tatara z łososia z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony

Wartości odżywcze tatara z łososia z awokado

na 100g gotowej potrawy

Tatar z łososia z awokado to doskonała propozycja na przystawkę. Awokado stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
125.75
125.75
Białko (g)
10.14
10.14
Fenyloalanina (mg)
0.40
0.40
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
4.11
4.11
Węglowodany przyswajalne (g)
1.31
1.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.80
2.80
Sacharoza (cukier) (g)
0.05
0.05
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.20
0.20
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.10
0.10
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.04
0.04
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
8.11
8.11
Tłuszcze nasycone (g)
1.90
1.90
Tłuszcze nienasycone (g)
6.20
6.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.97
4.97
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
1.23
Cholesterol (mg)
11.50
11.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
35.10
35.10
Witamina B6 (mg)
0.26
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
1.63
1.63
Witamina C (mg)
10.19
10.19
Witamina D (µg (mcg))
8.55
8.55
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.00
13.00
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.12
0.12
Niacyna (mg)
3.14
3.14
Foliany (µg (mcg))
41.90
41.90
Beta karoten (µg (mcg))
24.85
24.85
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
341.90
341.90
Potas (mg)
323.55
323.55
Wapń (mg)
21.00
21.00
Fosfor (mg)
106.50
106.50
Magnez (mg)
23.65
23.65
Żelazo (mg)
0.98
0.98
Cynk (mg)
0.46
0.46
Miedź (mg)
0.20
0.20
Mangan (mg)
0.13
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny tatara z łososia z awokado 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tatara z łososia z awokado

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś wędzony
200 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 200 g
Awokado
160 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 160 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Koszt składników
33.50