Tatar z łososia z awokado
- Łosoś wędzony (200 g)
- Awokado - 1 średnia sztuka (160 g)
- Sok z cytryny (20 ml)
- Koperek ogrodowy świeży (20 g)
Przepis na tatar z łososia z awokado krok po kroku
Koperek umyj, osusz i posiekaj.
Łososia drobno posiekaj, przełóż do miseczki i skrop połową soku z cytryny.
Do łososia dodaj posiekany koperek, dopraw do smaku pieprzem i wymieszaj.
Awokado przekrój na pół, usuń z niego pestkę a miąższ pokrój w drobną kostkę.
Awokado przełóż do miseczki i skrop pozostałym sokiem z cytryny.
Na półmisku przy pomocy metalowej obręczy uformuj tatar, układając naprzemiennie warstwy łososia oraz awokado.
Tatar podaj na zimno jako przekąskę.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat tatara z łososia z awokado
Tatar z łososia z awokado świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska lub przystawka podana podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na tatara z łososia z awokado jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania tatara potrzebne będą następujące produkty spożywcze: wędzony łosoś, awokado, sok z cytryny, koper oraz pieprz. Do wykonania potrawy świetnie sprawdzi się również łosoś surowy.
A jak zrobić tatar z łososia z dodatkiem awokado? Koperek umyj, osusz i posiekaj. Łososia drobno posiekaj, przełóż do miseczki i skrop połową soku z cytryny. Do łososia dodaj posiekany koperek, dopraw do smaku pieprzem i wymieszaj. Awokado przekrój na pół, usuń z niego pestkę a miąższ pokrój w drobną kostkę. Awokado przełóż do miseczki i skrop pozostałym sokiem z cytryny. Na półmisku przy pomocy metalowej obręczy uformuj tatar, układając naprzemiennie warstwy łososia oraz awokado. Tatar podaj na zimno jako przekąskę.
Łosoś zaliczany jest do tłustych ryb morskich i zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych. W łososiu znajdziemy spore ilości białka, które jest łatwo przyswajalne. Dodatkowo łosoś stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 korzystanie wpływa na pracę układu krążenia, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi oraz wspiera funkcje układu nerwowego. W łososiu znajdziemy również niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E oraz witaminę D. Do składników mineralnych obecnych w łososiu możemy zaliczyć potas, fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor oraz jod.
Podsumowując szybki w przygotowaniu tatar z łososia stanowi doskonały pomysł na fit przekąskę. Pyszna potrawa świetnie sprawdzi się jako przystawka podana podczas spotkań ze znajomymi. Przepis na tatar z łososiem jest bardzo prosty, dlatego warto go wykorzystać. Produkty niezbędne do przygotowania przystawki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Tatar można przygotować zarówno z łososia wędzonego, jak i surowego.
Alergeny w tatarze z łososia z awokado
Lista alergenów dla tatara z łososia z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
Wartości odżywcze tatara z łososia z awokado
Tatar z łososia z awokado to doskonała propozycja na przystawkę. Awokado stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.