Przepis na tatar z łososia wędzonego krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, koper
To będzie niezbędne
miska

Łososia, cebulę i ogórka bardzo drobno posiekaj i przełóż do miski.

Całość skrop sokiem z cytryny, dodaj sos sojowy i musztardę. Dokładnie wymieszaj.

Gotowy tatar dopraw odrobiną soli, pieprzem i posiekanym koperkiem.

Odstaw do lodówki na 30 minut, by dobrze się schłodził.

Tatar z łososia wędzonego podany na eleganckim czarnym talerzu z grzankami.
tatar z łososia wędzonego
Koszt przygotowania dania
19.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
205 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
12

Tatar z łososia wędzonego - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tatarze z łososia wędzonego

Tatar z łososia wędzonego jest kreatywną i bardzo smaczną przystawką, która na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ryb. Swój wspaniały smak zawdzięcza połączeniu wędzonego łososia z ogórkiem i cebulą. Choć można spotkać wiele wersji tego dania, to jednak opcja z kiszonym ogórkiem jest niezwykle smaczna. To idealny pomysł na imprezową przekąskę, gdyż wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Przepis na tatara z łososia wędzonego jest niezwykle prosty i na pewno przypadnie do gustu osobom, które cenią sobie łatwe i szybkie dania. W tej potrawie minimalizm jest zaletą, gdyż nie przytłacza całej kompozycji smakowej. Warzywa świetnie współgrają ze sobą i łączą się z rybą. Całości idealnie dopełnia dressing na bazie musztardy i sosu sojowego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tatara z łososia wędzonego, który będzie smakował naprawdę fantastycznie, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego danie bardzo aromatyczne i niezwykle zdrowe. To zasługa dodatku łososia, który jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jego obecność w codziennym menu wpływa korzystnie na zdrowie, dlatego warto wykorzystać ten przepyszny przepis na danie z jego udziałem. Łosoś dostarcza Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wpływają na zdrowie układu krwionośnego, nerwowego i odpornościowego, a także zmniejszają stan zapalny w organizmie i obniżają ryzyko powstawania nowotworów. To również wspaniałe źródło cynku i selenu, pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania tarczy i odporności.

Do stworzenia tego tataru najlepiej użyć łososia wędzonego na zimno, który smakuje pysznie i ma wyraźny, dymny aromat. Tatar można także przygotować z łososia surowego, wtedy całość będzie bardziej delikatna. W wersji z łososiem wędzonym ten tatar nade się świetnie jako farsz do tartaletek z kruchego ciasta.

To świetny pomysł na pyszny posiłek pełen smaku i aromatu. Ryba w połączeniu z ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulą pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Całość najlepiej podawać z koperkiem, drobno posiekanym i ułożonym na rybie.

Wartości odżywcze tataru z łososia wędzonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
74.85 kcal
205.85 kcal
Białko
10.48 g
28.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
2.53 g
6.97 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tatar z łososia wędzonego

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina B6
0.16 mg
0.44 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
1.82 µg (mcg)
5.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tatar z łososia wędzonego

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
770.42 mg
2118.65 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Potas
113.84 mg
313.05 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
11.44 mg
31.45 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony.
czytaj dalej
Fosfor
99.45 mg
273.50 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
13.78 mg
37.90 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.64 mg
1.75 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Cynk
0.21 mg
0.58 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.41 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tataru z łososia wędzonego 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tatarze z łososia wędzonego

Lista alergenów dla tataru z łososia wędzonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania tataru z łososia wędzonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś wędzony
150 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 150 g
Cebula czerwona
50 g
0,5 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Ogórek kiszony
60 g
1 szt
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 60 g
Sos sojowy
5 ml
1 łyżeczka
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 ml
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
40.00
Jak oceniasz przepis na tatar z łososia wędzonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób