Tatar z łososia wędzonego

Opublikowano: 26.07.2021 r., 12:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tatar z łososia wędzonego
Tatar z łososia wędzonego
Tatar z łososia wędzonego to wspaniała przekąska dla wszystkich miłośników rybnych dań. Sprawdzi się idealnie na bardzo zdrową i niezwykle smaczną przystawkę.
Przygotowanie 20 min
205 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Łosoś wędzony (150 g)
  • Cebula czerwona 0,5 szt (50 g)
  • Ogórek kiszony 1 szt (60 g)
  • Sos sojowy 1 łyżeczka (5 ml)
  • Musztarda 1 łyżeczka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, koper
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na tatar z łososia wędzonego krok po kroku

Łososia, cebulę i ogórka bardzo drobno posiekaj i przełóż do miski.

Całość skrop sokiem z cytryny, dodaj sos sojowy i musztardę. Dokładnie wymieszaj.

Gotowy tatar dopraw odrobiną soli, pieprzem i posiekanym koperkiem.

Odstaw do lodówki na 30 minut, by dobrze się schłodził.

Jak oceniasz przepis na tatar z łososia wędzonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat tataru z łososia wędzonego

Tatar z łososia wędzonego jest kreatywną i bardzo smaczną przystawką, która na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ryb. Swój wspaniały smak zawdzięcza połączeniu wędzonego łososia z ogórkiem i cebulą. Choć można spotkać wiele wersji tego dania, to jednak opcja z kiszonym ogórkiem jest niezwykle smaczna. To idealny pomysł na imprezową przekąskę, gdyż wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Przepis na tatara z łososia wędzonego jest niezwykle prosty i na pewno przypadnie do gustu osobom, które cenią sobie łatwe i szybkie dania. W tej potrawie minimalizm jest zaletą, gdyż nie przytłacza całej kompozycji smakowej. Warzywa świetnie współgrają ze sobą i łączą się z rybą. Całości idealnie dopełnia dressing na bazie musztardy i sosu sojowego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tatara z łososia wędzonego, który będzie smakował naprawdę fantastycznie, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego danie bardzo aromatyczne i niezwykle zdrowe. To zasługa dodatku łososia, który jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jego obecność w codziennym menu wpływa korzystnie na zdrowie, dlatego warto wykorzystać ten przepyszny przepis na danie z jego udziałem. Łosoś dostarcza Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wpływają na zdrowie układu krwionośnego, nerwowego i odpornościowego, a także zmniejszają stan zapalny w organizmie i obniżają ryzyko powstawania nowotworów. To również wspaniałe źródło cynku i selenu, pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania tarczy i odporności.

Do stworzenia tego tataru najlepiej użyć łososia wędzonego na zimno, który smakuje pysznie i ma wyraźny, dymny aromat. Tatar można także przygotować z łososia surowego, wtedy całość będzie bardziej delikatna. W wersji z łososiem wędzonym ten tatar nade się świetnie jako farsz do tartaletek z kruchego ciasta.

To świetny pomysł na pyszny posiłek pełen smaku i aromatu. Ryba w połączeniu z ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulą pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Całość najlepiej podawać z koperkiem, drobno posiekanym i ułożonym na rybie.

Alergeny w tatarze z łososia wędzonego

Lista alergenów dla tataru z łososia wędzonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze tataru z łososia wędzonego

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle zdrowa przekąska, która pozwala dostarczyć sporej porcji kwasów z rodziny Omega 3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
74.85
205.85
Białko (g)
10.48
28.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
2.00
5.51
Węglowodany przyswajalne (g)
1.32
3.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
1.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
2.53
6.97
Tłuszcze nasycone (g)
0.86
2.37
Tłuszcze nienasycone (g)
1.67
4.60
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.10
3.03
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
1.56
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.55
34.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
16.51
45.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.44
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.78
4.89
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.98
2.69
Witamina D (µg (mcg))
9.33
25.65
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.18
39.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.63
7.25
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
1.82
5.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
18.80
51.70
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
770.42
2118.65
Potas (mg)
113.84
313.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.44
31.45
Fosfor (mg)
99.45
273.50
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.78
37.90
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.64
1.75
Cynk (mg)
0.21
0.58
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.41
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tataru z łososia wędzonego 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tataru z łososia wędzonego

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś wędzony
150 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 150 g
Cebula czerwona
50 g
0,5 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Ogórek kiszony
60 g
1 szt
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 60 g
Sos sojowy
5 ml
1 łyżeczka
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 ml
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Koszt składników
40.00