Tatar z łososia wędzonego
- Łosoś wędzony (150 g)
- Cebula czerwona - 0,5 szt (50 g)
- Ogórek kiszony - 1 szt (60 g)
- Sos sojowy - 1 łyżeczka (5 ml)
- Musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
Przepis na tatar z łososia wędzonego krok po kroku
Łososia, cebulę i ogórka bardzo drobno posiekaj i przełóż do miski.
Całość skrop sokiem z cytryny, dodaj sos sojowy i musztardę. Dokładnie wymieszaj.
Gotowy tatar dopraw odrobiną soli, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Odstaw do lodówki na 30 minut, by dobrze się schłodził.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat tataru z łososia wędzonego
Tatar z łososia wędzonego jest kreatywną i bardzo smaczną przystawką, która na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ryb. Swój wspaniały smak zawdzięcza połączeniu wędzonego łososia z ogórkiem i cebulą. Choć można spotkać wiele wersji tego dania, to jednak opcja z kiszonym ogórkiem jest niezwykle smaczna. To idealny pomysł na imprezową przekąskę, gdyż wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.
Przepis na tatara z łososia wędzonego jest niezwykle prosty i na pewno przypadnie do gustu osobom, które cenią sobie łatwe i szybkie dania. W tej potrawie minimalizm jest zaletą, gdyż nie przytłacza całej kompozycji smakowej. Warzywa świetnie współgrają ze sobą i łączą się z rybą. Całości idealnie dopełnia dressing na bazie musztardy i sosu sojowego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tatara z łososia wędzonego, który będzie smakował naprawdę fantastycznie, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego danie bardzo aromatyczne i niezwykle zdrowe. To zasługa dodatku łososia, który jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jego obecność w codziennym menu wpływa korzystnie na zdrowie, dlatego warto wykorzystać ten przepyszny przepis na danie z jego udziałem. Łosoś dostarcza Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wpływają na zdrowie układu krwionośnego, nerwowego i odpornościowego, a także zmniejszają stan zapalny w organizmie i obniżają ryzyko powstawania nowotworów. To również wspaniałe źródło cynku i selenu, pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania tarczy i odporności.
Do stworzenia tego tataru najlepiej użyć łososia wędzonego na zimno, który smakuje pysznie i ma wyraźny, dymny aromat. Tatar można także przygotować z łososia surowego, wtedy całość będzie bardziej delikatna. W wersji z łososiem wędzonym ten tatar nade się świetnie jako farsz do tartaletek z kruchego ciasta.
To świetny pomysł na pyszny posiłek pełen smaku i aromatu. Ryba w połączeniu z ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulą pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Całość najlepiej podawać z koperkiem, drobno posiekanym i ułożonym na rybie.
Alergeny w tatarze z łososia wędzonego
Lista alergenów dla tataru z łososia wędzonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze tataru z łososia wędzonego
To niezwykle zdrowa przekąska, która pozwala dostarczyć sporej porcji kwasów z rodziny Omega 3.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.