Tatar z łososia
- Łosoś filet (250 g)
- Cebula czerwona - 1 szt (100 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Sos sojowy - 1 łyżka (15 ml)
- Olej lniany - 1 łyżka (15 ml)
Przepis na tatar z łososia krok po kroku
Łososia pokrój w bardzo drobną kostkę, następnie dobrze posiekaj.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do łososia. Wymieszaj składniki razem.
W małej miseczce zmieszaj ze sobą sos sojowy, olej lniany, sok z cytryny i przyprawy. Podanym sosem polej łososia.
Z ryby stwórz 2 kopce i przygnieć je łyżką.
W każdym kopcu zrób otwór i wbij do środka żółtko jaja, dopraw pieprzem.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Roladki z łososia
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat tataru z łososia
Tatar z łososia to świetny pomysł na bardzo oryginalną przystawkę, która na pewno przypadnie gustu wszystkim miłośnikom azjatyckich smaków. W tej wersji surowy łosoś ma zdecydowanie ostrzejszy charakter niż w sushi, a do tego pięknie się prezentuje. Ten przepis to połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z orientalnymi smakami, dzięki czemu powstało danie bardzo niebanalne i niezwykle pysznie. Na pewno będzie wspaniałą dekoracją imprezowego stołu.
Tatar dobrze jest przygotować z łososia surowego, wtedy smakuje najlepiej. Dla wszystkich, którzy nie przepadają za taką opcją idealny będzie łosoś wędzony, który równie dobrze smakuje w takiej formie. Warto zadbać, by wszystkie składniki były naprawdę dobrej jakość dzięki temu całe danie będzie smakować doskonale.
Przepis na tatara z łososia jest niezwykle prosty i zabiera bardzo mało czasu, dlatego można przygotować go w ramach szybkiej przekąski lub tuż przed imprezą jako ekspresową przystawkę. Choć danie jest naprawdę proste, smakuje obłędnie i sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Ta potrawa idealnie sprawdzi się na przyjęciach, czy spotkaniach w gronie najbliższych. Będzie świetna dla wszystkich tych, którzy cenią sobie azjatyckie smaki.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić tatara z łososia, który będzie niezwykle pyszny, a przy tym niezbyt skomplikowany, tak że poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz, to ten przepis będzie idealną inspiracją. To danie jest bardzo proste i nie potrzeba do niego żadnych specjalnych umiejętności czy sprzętów.
Wszystkie składniki są łatwo dostępne w każdym większym sklepie. W przypadku braku oleju lnianego można z powodzeniem wykorzystać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, choć warto pamiętać, że olej lniany zawiera bardzo cenne kwasy omega 3, które wraz z łososiem tworzą zgrany duet. Tatar najlepiej przygotować z łososia świeżego, dzięki czemu całość smakuje wspaniale i jest naprawdę zdrowa. To najlepszy i przy okazji najprostszy sposób przygotowania tej ryby, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Dobrze jest podawać go z jajkiem, które wygląda bardzo dekoracyjnie. Łosoś świetnie smakuje przygotowany na ostro, dlatego w takiej właśnie formie prezentuje się w tym daniu.
Alergeny w tatarze z łososia
Lista alergenów dla tataru z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze tataru z łososia
To świetny sposób na dostarczenie sobie dużej ilości kwasów Omega 3 niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.