Tatar z łososia

Opublikowano: 24.05.2021 r., 22:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tatar z łososia i cytryną
Tatar z łososia
Tatar z łososia to świetny pomysł na szybką przekąskę lub oryginalną przystawkę. Jest bardzo smaczny i pozwala wprowadzić odrobinę azjatyckiego klimatu do swojej kuchni.
Przygotowanie 25 min
373 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
4
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Łosoś filet (250 g)
  • Cebula czerwona - 1 szt (100 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Sos sojowy - 1 łyżka (15 ml)
  • Olej lniany - 1 łyżka (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sok z cytryny, chilli, imbir mielony
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na tatar z łososia krok po kroku

Łososia pokrój w bardzo drobną kostkę, następnie dobrze posiekaj.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do łososia. Wymieszaj składniki razem.

W małej miseczce zmieszaj ze sobą sos sojowy, olej lniany, sok z cytryny i przyprawy. Podanym sosem polej łososia.

Z ryby stwórz 2 kopce i przygnieć je łyżką.

W każdym kopcu zrób otwór i wbij do środka żółtko jaja, dopraw pieprzem.

Jak oceniasz przepis na tatar z łososia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat tataru z łososia

Tatar z łososia to świetny pomysł na bardzo oryginalną przystawkę, która na pewno przypadnie gustu wszystkim miłośnikom azjatyckich smaków. W tej wersji surowy łosoś ma zdecydowanie ostrzejszy charakter niż w sushi, a do tego pięknie się prezentuje. Ten przepis to połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z orientalnymi smakami, dzięki czemu powstało danie bardzo niebanalne i niezwykle pysznie. Na pewno będzie wspaniałą dekoracją imprezowego stołu.

Tatar dobrze jest przygotować z łososia surowego, wtedy smakuje najlepiej. Dla wszystkich, którzy nie przepadają za taką opcją idealny będzie łosoś wędzony, który równie dobrze smakuje w takiej formie. Warto zadbać, by wszystkie składniki były naprawdę dobrej jakość dzięki temu całe danie będzie smakować doskonale.

Przepis na tatara z łososia jest niezwykle prosty i zabiera bardzo mało czasu, dlatego można przygotować go w ramach szybkiej przekąski lub tuż przed imprezą jako ekspresową przystawkę. Choć danie jest naprawdę proste, smakuje obłędnie i sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Ta potrawa idealnie sprawdzi się na przyjęciach, czy spotkaniach w gronie najbliższych. Będzie świetna dla wszystkich tych, którzy cenią sobie azjatyckie smaki.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić tatara z łososia, który będzie niezwykle pyszny, a przy tym niezbyt skomplikowany, tak że poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz, to ten przepis będzie idealną inspiracją. To danie jest bardzo proste i nie potrzeba do niego żadnych specjalnych umiejętności czy sprzętów.

Wszystkie składniki są łatwo dostępne w każdym większym sklepie. W przypadku braku oleju lnianego można z powodzeniem wykorzystać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, choć warto pamiętać, że olej lniany zawiera bardzo cenne kwasy omega 3, które wraz z łososiem tworzą zgrany duet. Tatar najlepiej przygotować z łososia świeżego, dzięki czemu całość smakuje wspaniale i jest naprawdę zdrowa. To najlepszy i przy okazji najprostszy sposób przygotowania tej ryby, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Dobrze jest podawać go z jajkiem, które wygląda bardzo dekoracyjnie. Łosoś świetnie smakuje przygotowany na ostro, dlatego w takiej właśnie formie prezentuje się w tym daniu.

Alergeny w tatarze z łososia

Lista alergenów dla tataru z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze tataru z łososia

na 100g gotowej potrawy

To świetny sposób na dostarczenie sobie dużej ilości kwasów Omega 3 niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
177.82
373.43
Białko (g)
13.81
29.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
2.13
4.47
Węglowodany przyswajalne (g)
1.77
3.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
12.31
25.85
Tłuszcze nasycone (g)
3.41
7.16
Tłuszcze nienasycone (g)
8.90
18.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.40
9.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.50
9.45
Cholesterol (mg)
133.10
279.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
117.24
246.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.58
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.96
2.02
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.36
7.05
Witamina E (mg)
0.99
2.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
116.29
244.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.26
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.09
10.69
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.26
67.75
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.38
17.60
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
228.73
480.32
Potas (mg)
260.44
546.92
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
32.31
67.85
Fosfor (mg)
215.13
451.77
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
59.67
125.30
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
0.97
Cynk (mg)
0.51
1.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tataru z łososia 4
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tataru z łososia

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
250 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
16.25
Za 250 g
Cebula czerwona
100 g
1 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Sos sojowy
15 ml
1 łyżka
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 15 ml
Olej lniany
15 ml
1 łyżka
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
50.00