Tatar wołowy

Opublikowano: 18.05.2021 r., 13:02 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tatar podany na drewnianej desce z dodatkami na grafitowym blacie
Tatar
Wypróbuj przepis na najsmaczniejszego tatara. Pyszne mięso wołowe podane z najlepszymi składnikami tworzy wyśmienite danie, które zrobi wrażenie na wszystkich smakoszach.
Przygotowanie 40 min
337 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwica wołowa (400 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Ogórek kiszony 3 sztuki (120 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (120 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (24 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
szklana miska

Przepis na tatar wołowy krok po kroku

Mięso schłodź w lodówce, następnie wyjmij i drobno posiekaj. Jeśli wolisz może je zmielić.

Do mięsa dodaj olej, szczyptę soli i pieprzu.

Cebulę i ogórki drobno posiekaj.

Mięso podziel na 4 części, przełóż je na talerz.

Obok połóż ogórki i cebulę a na mięso połóż żółtko.

Jak oceniasz przepis na tatar wołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,8% osób

Więcej informacji na temat tatara wołowego

Tatar wołowy inaczej nazywany befsztykiem tatarskim jest daniem znanym na całym świecie. Przystawka ta składa się z surowego mięsa wołowego z dodatkiem żółtka odrobiny soli i pieprzu. Pyszny tatar wołowy nie potrzebuje wielu dodatków, w tym daniu najważniejszy jest smak najlepszej jakości mięsa. Dlatego wszystkie główne składniki powinny być najlepszej jakości a dodatki najsmaczniejsze. Jakie mięso na tatara wołowego wybrać? Do przygotowania danie potrzebny jest dobry i smaczny kawałek mięsa. Najlepiej sprawdzi się polędwica wołowa, jest ona delikatna, smaczna, z bardzo delikatnym przerostem tłuszczu, który dodaje jej więcej smaku. Można przygotować również z ligawy, udźca lub rostbefu, jednak trzeba uważać aby mięso nie było przerośnięte za bardzo tłuszczem.

Jak przyprawić tatar wołowy? Tradycyjnie do siekanego mięsa dodawana jest sól, pieprz, olej i niekiedy musztarda. Mięso po przełożeniu na talerz podaje się z jajkiem a dokładniej z żółtkiem. Dodatki jakie mogą jeszcze zostać podane to drobno siekana cebula, drobno siekane ogórki konserwowe lub kiszone, mogą zostać dodane także kapary i oliwki. Przepis na tatara wołowego jest naprawdę prosty, cały jego sekret tkwi w najlepszej jakości mięsie. A jak zrobić tatara wołowego dowiesz się z dokładnego przepisu.

Tatar wołowy jest zdrowym daniem. Dzięki podaniu mięsa surowego zachowuje ono wszystkie witaminy oraz związki mineralne. Dlatego warto tą potrawę spożywać regularnie. Powstrzymać się od spożywania powinny kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby starsze ze względu na słabą odporność. Befsztyk jest daniem ciężko strawnym więc spożywać go również nie powinny osoby z chorobami układu pokarmowego.

Klasyczna, mięsna przystawką kojarzona z kuchnią wykwintną i wytrawną jest pysznym daniem, które można przygotować samemu w domu. Sprawdzi się nie tylko jako przystawka ale nawet jako kolacja z dodatkiem pysznego, wiejskiego pieczywa.

Alergeny w tatarze wołowym

Lista alergenów dla tatara wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tatara wołowego

na 100g gotowej potrawy

Tatar jest zdrowym daniem, które dostarcza witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. Jest potrawą, którą warto spożywać raz na jakiś czas.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
153.60
337.92
Białko (g)
12.20
26.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
2.26
4.97
Węglowodany przyswajalne (g)
1.79
3.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
1.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
10.33
22.72
Tłuszcze nasycone (g)
3.69
8.11
Tłuszcze nienasycone (g)
6.64
14.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.03
11.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.61
3.55
Cholesterol (mg)
158.60
348.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
42.58
93.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.89
1.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.35
2.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.58
1.28
Witamina E (mg)
0.43
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.89
87.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.56
10.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.91
57.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
22.69
49.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
241.83
532.02
Potas (mg)
215.86
474.89
Wapń (mg)
23.49
51.69
Fosfor (mg)
161.24
354.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.70
34.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.81
1.78
Cynk (mg)
1.65
3.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tatara wołowego 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tatara wołowego

Koszt składników
82.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
400 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
48.00
Za 400 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ogórek kiszony
120 g
3 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Cebula
120 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koszt składników
82.00