Tartaletki z warzywami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (200 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Pieczarki - 3 garści (180 g)
- Cukinia - 1 sztuka (300 g)
- Śmietana 12% - 1 opakowanie (200 g)
Przepis na tartaletki z warzywami krok po kroku
Cebulę, pieczarki i cukinię drobno pokrój.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i zeszklij pokrojone warzywa.
Mąkę wsyp do miski, dodaj kawałki masła i jajka (x2). Całość ugnieć i uformuj kulę, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyłóż do foremek, dodaj warzywny farsz.
Śmietankę wymieszaj z jajkami (x2) i odrobiną mąki, zalej przygotowane tartaletki.
Upiecz tartaletki w piekarniku przez 25 minut w 180 st. C.
-
Tartaletki z gruszkami
-
Tartaletki z owocami
-
Tartaletki z pieczarkami
-
Tartaletki wytrawne
-
Tartaletki z mascarpone i owocami
-
Tarta truskawkowa
-
Tartaletki bez pieczenia
-
Tarta z burakami
-
Tartaletki na słono
-
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
-
Kruche babeczki z kremem mascarpone
-
Tartaletki z kremem
-
Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko
-
Tartaletki z budyniem
-
Tartaletki wytrawne z kurczakiem
-
Tartaletki cytrynowe z bezą
-
Kruche ciasto z żółtkami
-
Tartaletki z jabłkami
-
Tartaletki
Więcej informacji na temat tartaletek z warzywami
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko.
Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy lunch w ciągu dnia, obojętnie co znajdzie się w jej środku, wybierz swoje ulubione warzywa i dodatki.
Natomiast tarta na słodko, może być pysznym deserem w gronie znajomych lub po prostu przekąską do kawy w Twoim domu.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartaletki z warzywami.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować, podstawowych składników takich jak: mąka, pieczarki, cukinia, śmietanka, olej rzepakowy, jajka, cebula.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. Cebulę i czosnek będziemy podsmażać z pieczarkami na oleju rzepakowym, nie pomijaj tego etapu. Te warzywa są bogate w antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Dlatego tak ważne jest zwiększenie spożycia cebuli w okresie, gdy nasza odporność może się obniżyć.
Moje nadzienie jest pieczarkowe z dodatkiem cukinii, wszystkie podsmażone warzywa następnie zalewam masą jajeczną. Wystarczy, że wymieszasz jajka ze śmietanką i odrobiną mąki. Zalej babeczki i upiecz w piekarniku, po 25 minutach pyszne przekąski będą dobre do spożycia.
Tartaletki z warzywami to będzie szybkie i łatwe w przygotowaniu danie w wersji wytrawnej dla całej Twojej rodziny. Zapamiętaj mój przepis na słone tartaletki, możesz przygotować go, także w większej wersji, dzięki czemu powstanie duża wytrawna tarta z Twoimi ulubionymi dodatkami. Pamiętaj wtedy o powiększeniu ilości składników. Do tarty jak i tartaletek możesz przygotować dodatkowo sos.
Dokładnie jak zrobić tartaletki z warzywami opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój prosty przepis na pyszne przekąski.
Tartę w większej wersji możesz podawać na obiad lub kolację dla całej Twojej rodziny. Będzie to idealny pomysł na przekąskę w letnie dni.
Alergeny w tartaletkach z warzywami
Lista alergenów dla tartaletek z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tartaletek z warzywami
Spód do tartaletek jest uniwersalny, a o rodzaju farszu możesz zadecydować sam. Postaw na swoje ulubione warzywa lub owoce.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.