Tartaletki z pieczarkami

Opublikowano: 25.01.2022 r., 17:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Francuskie tartaletki z pieczarkami
Tartaletki z pieczarkami
Tartaletki w wersji wytrawnej to świetny pomysł na słoną przekąskę imprezową lub w ciągu dnia dla całej Twojej rodziny. Poznaj mój przepis i przekonaj się, jakie są pyszne.
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
241 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka do babeczek

Przepis na tartaletki z pieczarkami krok po kroku

Mąkę pszenną przesiej przez sitko, dodaj pokrojone masło i wbij żółtka.

Zagnieć ciasto w rękach, uformuj kulę i odstaw do lodówki.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Wrzuć pokrojone pieczarki i podsmażaj.

Ciasto pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż nim foremki do babeczek.

Jajka rozbij i roztrzep ze śmietaną i łyżką mąki.

Farsz pieczarkowy przełóż do babeczek i zalej masą jajeczną.

Upiecz całość w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na tartaletki z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat tartaletek z pieczarkami

Pierwsze skojarzenie, gdy słyszymy słowo tarta bądź tartaletka, jakie nam się nasuwa to mała, owocowa, słodka przekąska. Mniej popularne, ale równie pyszne są jej wersje wytrawne, do których możemy dodać niemalże wszystko, które będą idealną propozycją na kolację czy przekąski w ciągu dnia. W tym przepisie skupimy się na wariancie z pieczarkami. Zatem jak zrobić tartaletki z pieczarkami? Przygotowanie jest niezwykle łatwe i szybkie, poradzi sobie z nim zapewne każda osoba, nawet tak dopiero zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Będziemy potrzebować kilku podstawowych składników, a mianowicie: masło, mąka, woda, sól, jajka, cebula, czosnek, olej, śmietanka i co najważniejsze – pieczarki. Jak już jesteśmy przy pieczarkach, możemy się przy nich na chwilę zatrzymać. Wbrew pozorom i twierdzeniom są one świetnym źródłem składników odżywczych, mają pozytywny wpływ na pracę organizmu oraz są świetnym źródłem białka i błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Dodatkowo wpływa i usprawnia perystaltykę naszych jelit. Spożywając je dostarczamy sobie potas, selen, miedź, jod oraz witaminy A, E oraz B i D. Te małe grzyby są niskokaloryczne (zaledwie 22 kcal na 100 gram), a dzięki błonnikowi mają pozytywny wpływ na przemianę materii. Ale wracając do przygotowania naszych tartaletek. Mąkę mieszamy z wodą, żółtkami, solą i masłem pokrojonym na mniejsze kawałki, formując jedną większą masę. Nasze ciasto przykryte odkładamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy foremki i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, umyte pieczarki podsmażamy na odrobinie oleju wraz z czosnkiem i cebulką, a śmietankę mieszamy z jajkami. Wcześniej przygotowane foremki wykładamy ciastem, na które następnie przekładamy podsmażone pieczarki, które jeszcze zalewamy odrobiną masy jajecznej. Tak przygotowane tartaletki wkładamy do rozgrzanego piekarnika, po 25 minutach będą dobre do spożycia. Pamiętaj, aby odczekać chwilę, masa jajeczna po wyciągnięciu z piekarnika będzie bardzo gorąca. Jak widać, jest to bardzo proste do przygotowania, a satysfakcji daje co nie miara. Zatem, smacznego!

Alergeny w tartaletkach z pieczarkami

Lista alergenów dla tartaletek z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tartaletek z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Tartaletki możesz przygotować z dowolnym nadzieniem, mogą być na słodko lub w wersji wytrawnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
241.90
241.90
Białko (g)
6.15
6.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
17.91
17.91
Węglowodany przyswajalne (g)
17.34
17.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
16.76
16.76
Tłuszcze nasycone (g)
9.97
9.97
Tłuszcze nienasycone (g)
6.78
6.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.50
5.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.29
1.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
101.86
101.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.84
2.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.82
47.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
19.01
19.01
Potas (mg)
191.18
191.18
Wapń (mg)
22.38
22.38
Fosfor (mg)
98.70
98.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.80
13.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.64
1.64
Cynk (mg)
0.66
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tartaletek z pieczarkami 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tartaletek z pieczarkami

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
41.00