Tartaletki z owocami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Śmietana 12% - 2 łyżki (20 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowania (140 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Maliny (500 g)
- Borówka amerykańska (300 g)
Przepis na tartaletki z owocami krok po kroku
Mąkę przesiej przez sito, wsyp do miski, dodaj pokrojone masło, wbij żółtka i połącz składniki.
Dodaj cukier puder, śmietankę i wyrób ciasto, wlej kieliszek zimnej wody, wyrób ciasto w rękach.
Uformuj w kulę i odstaw do lodówki na godzinę.
Mleko wlej do rondelka, dodaj budyń i podgrzewaj do momentu, aż nie zgęstnieje. Następnie odstaw go do ostygnięcia.
Ciastem kruchym wyłóż foremki i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach C.
Dodaj masę budyniową i owoce.
Tartaletki przechowuj w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat tartaletek z owocami
Tartaletki z owocami to szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku przekąska, którą przygotujesz w krótkim czasie. Nadzienie i owoce, które wykorzystasz do tego deseru, mogą być dowolne.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartaletki z owocami, do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: mąka, cukier, cukier puder, masło, jajka, budyń, mleko i owoce. Najlepsze tartaletki na kruchym spodzie są z truskawkami, malinami i borówkami. Owoce te są soczyste i orzeźwiające, dlatego będą dobre.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. Krem powstał z budyniu na mleku krowim. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.
Zatem, jak zrobić tartaletki z owocami?
Zaczniemy od przygotowania kruchego spodu, mąkę przesiej przez sito, dodaj żółtka jaj, cukier puder i posiekane masło. Wygniataj ciasto w rękach, a następnie dodaj kieliszek zimnej wody. Uformuj kulę z ciasta i odstaw do lodówki na 30 minut.
W tym czasie wlej mleko do rondelka i zacznij podgrzewać, dodaj budyń w proszku i gotuj do momentu, aż nie zacznie gęstnieć. Wtedy odstaw z ognia i ostudź.
Ciasto podziel na mniejsze kawałki, rozwałkuj i wyłóż nim foremki do babeczek. Tak przygotowane formy upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Następnie dodaj masę budyniową i owoce. Pyszne babeczki gotowe. Sam widzisz, jaki to prosty przepis, będzie to dobry pomysł na smaczne, domowe łakocie dla całej rodziny.
Alergeny w tartaletkach z owocami
Lista alergenów dla tartaletek z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
- Mleko 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tartaletek z owocami
Tartaletki możesz przygotować z dowolnym nadzieniem.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.