Tartaletki z mascarpone i owocami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (400 g)
- Maliny (400 g)
Przepis na tartaletki z mascarpone i owocami krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko, wsyp do miski, dodaj żółtka, cukier puder i masło.
Ugniataj ciasto w rękach, dodaj kieliszek zimnej wody i uformuj kulę.
Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
Śmietanę wlej do miski i miksuj na gładki krem, dodaj mascarpone i wymieszaj łyżką.
Ciastem kruchym wyłóż foremki do babeczek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach C.
Ostudzone babeczki wyłóż kremem z mascarpone i dodaj owoce.
Babeczki przechowuj w lodówce.
-
Tarta z mascarpone
-
Tarta z białą czekoladą
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
-
Tarta z malinami i mascarpone
-
Tarta malinowa
-
Tarta z brzoskwiniami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Tarta pistacjowa
-
Tarta z bananami
-
Tarta Thermomix
-
Tarta brokułowa
-
Tarta cytrynowa z mascarpone
-
Tarta czekoladowa z mascarpone
-
Tarta z gruszkami i mascarpone
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta z lemon curd i mascarpone
-
Tarta oreo z mascarpone
-
Tarta z mascarpone
Więcej informacji na temat tartaletek z mascarpone i owocami
Tartaletki z mascarpone i owocami to szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku przekąska, którą przygotujesz w krótkim czasie. Nadzienie i owoce, które wykorzystasz do tego deseru, mogą być dowolne.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartaletki z mascarpone i owocami, do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: mąka, cukier, cukier puder, masło, jajka, śmietanka, mascarpone i owoce. Najlepsze tartaletki na kruchym spodzie są z truskawkami, malinami i borówkami. Owoce te są soczyste i orzeźwiające, dlatego będą dobre. Polecam świeże owoce, nie dosyć, że są smaczne, to dodatkowo pięknie wyglądają na kremie.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu.
Krem do babeczek przygotujemy z serkiem mascarpone, który jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Skorzystaj wtedy z mascarpone w wersji light.
Dokładnie jak zrobić tartaletki z mascarpone i owocami opisuję nieco niżej.
Zobacz, jaki to prosty przepis, będzie to dobry pomysł na szybkie i pyszne, domowe łakocie dla całej rodziny.
Alergeny w tartaletkach z mascarpone i owocami
Lista alergenów dla tartaletek z mascarpone i owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tartaletek z mascarpone i owocami
Babeczki z mascarpone możesz przygotować z serkiem mascarpone w wersji light.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
mąka pszenna,
masło,
jajka,
cukier,
śmietana,
mascarpone,
maliny,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.