Tartaletki z kremem

Opublikowano: 16.03.2022 r., 9:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Owocowe tartaletki na deseczce
Tartaletki z kremem
Tartaletki z kremem to wspaniała propozycja na pyszne ciasto kruche z owocami i masą budyniową. Tartaletki są świetnym pomysłem na ładnie wyglądający na talerzu deser.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
1021 kcal
Kcal w porcji
390 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło - 3,5 kostki (700 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
  • Cukier - 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
  • Budyń (proszek) (80 g)
  • Borówka amerykańska (300 g)
  • Maliny (300 g)
  • Truskawki (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, folia spożywcza, malakser, formy do tartaletek

Przepis na tartaletki z kremem krok po kroku

400 g zimnego masła pokrój w kostkę i umieść w malakserze.

Dodaj do niego mąkę, jajka i 200 g cukru.

Rozdrobnij do powstania kruszonki i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż nim foremki do tart.

Spód ciasta nakłuj widelcem i wyłóż papierem do pieczenia.

Foremki wypełnij grochem lub fasolą, która obciąży ciasto, aby nie wyrosło.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20-25 minut.

W rondlu umieść mleko, dodaj budyń i 200 g cukru, wymieszaj.

Gotuj na średnim ogniu przez 6-7 minut, aż masa zgęstnieje.

Schłodź budyń i zmiksuj z 300 g ciepłego masła.

Owoce umyj, truskawki przekrój na pół.

Tartaletki wypełnij do połowy kremem i ułóż na jego wierzchu owoce.

Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na tartaletki z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat tartaletek z kremem

Tartaletki z kremem to świetny pomysł na pyszne ciasto kruche z owocami. Kruchy spód można dowolnie nadziewać różnymi kremami. Ciasto kruche jest bardzo uniwersalne i świetnie nadaje się do spożycia na słodko i słono. Przepis na tartaletki z kremem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia mini tart potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, jajka, mleko, budyń, borówki, truskawki, maliny.

Jak zrobić tartaletki z kremem? Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze. Dodaj do niego mąkę, jajka i cukier. Rozdrobnij do powstania kruszonki i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż nim foremki do tart. Spód ciasta nakłuj widelcem i wyłóż papierem do pieczenia. Foremki wypełnij grochem lub fasolą, która obciąży ciasto, aby nie wyrosło. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut. W rondlu umieść mleko, dodaj budyń i cukier, wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 6-7 minut, aż masa zgęstnieje. Schłodź budyń i zmiksuj z ciepłym masłem. Owoce umyj, truskawki przekrój na pół. Tartaletki wypełnij do połowy kremem i ułóż na jego wierzchu owoce. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.

Podsumowując tartaletki z kremem budyniowym to prosty przepis na deser. Smaczne tarty doskonale komponują się podane z kawą i herbatą podczas spotkania ze znajomymi i rodziną. Tartaletki są dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można je podać z dowolnymi owocami, także mrożonymi, z których najlepiej przygotować gorący sos.

Alergeny w tartaletkach z kremem

Lista alergenów dla tartaletek z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tartaletek z kremem

na 100g gotowej potrawy

Tartaletki z kremem to słodki domowy deser, który zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów prostych. Podnoszą one bardzo gwałtownie poziom glukozy w naszej krwi. Szczególnie uważać na nie powinny osoby mające zaburzenia gospodarki węglowodanowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kcal)
261.88
1021.33
Białko (g)
3.90
15.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany (g)
27.08
105.60
Węglowodany przyswajalne (g)
26.19
102.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
3.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz (g)
16.00
62.38
Tłuszcze nasycone (g)
10.80
42.12
Tłuszcze nienasycone (g)
5.19
20.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.49
17.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
2.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.75
221.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A (µg (mcg))
136.65
532.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.69
33.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
1.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
2.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
133.61
521.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.66
Ryboflawina (mg)
0.14
0.54
Niacyna (mg)
1.15
4.50
Foliany (µg (mcg))
29.04
113.25
Beta karoten (µg (mcg))
33.87
132.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód (mg)
30.77
119.99
Potas (mg)
100.83
393.23
Wapń (mg)
44.85
174.92
Fosfor (mg)
62.59
244.11
Magnez (mg)
12.81
49.94
Żelazo (mg)
1.04
4.07
Cynk (mg)
0.39
1.54
Miedź (mg)
0.05
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny tartaletek z kremem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tartaletek z kremem

Koszt składników
88.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
700 g
3,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
17.50
Za 700 g
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Cukier
400 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Borówka amerykańska
300 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
14.40
Za 300 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Koszt składników
88.00