Tartaletki wytrawne z kurczakiem
- Masło - 2 szklanki (400 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Jajko (8 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Ser żółty (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na tartaletki wytrawne z kurczakiem krok po kroku
Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze.
Dodaj do niego mąkę, jajka i sól.
Rozdrobnij do powstania kruszonki i zagnieć gładkie ciasto.
Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż nim foremki do tart.
Spód ciasta nakłuj widelcem.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
Dopraw solą, pieprzem.
Obierz cebulę z łupiny, posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i podsmaż kurczaka, aż będzie złoty.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do kurczaka, wymieszaj.
Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem, zmiksuj.
Zetrzyj ser żółty i dodaj do masy jajecznej, wymieszaj.
Masę jajeczną wymieszaj z kurczakiem i wlej do foremek.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 35 minut.
-
Tartaletki z warzywami
-
Tartaletki z gruszkami
-
Tartaletki z owocami
-
Tartaletki z pieczarkami
-
Tartaletki wytrawne
-
Tartaletki z mascarpone i owocami
-
Tarta truskawkowa
-
Tartaletki bez pieczenia
-
Tarta z burakami
-
Tartaletki na słono
-
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
-
Kruche babeczki z kremem mascarpone
-
Tartaletki z kremem
-
Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko
-
Tartaletki z budyniem
-
Tartaletki cytrynowe z bezą
-
Kruche ciasto z żółtkami
-
Tartaletki z jabłkami
-
Tartaletki
Więcej informacji na temat tartaletek wytrawnych z kurczakiem
Tartaletki wytrawne z kurczakiem to świetny pomysł na pyszne danie, które można podać jako obiad lub przekąskę podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Tartaletki są świetne do nadziewania farszami słodkimi i słonymi. Przepis na tartaletki wytrawne z kurczakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia mini tart potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajko, pierś z kurczaka, śmietana, jajka, cebula, ser żółty, natka pietruszki, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić tartaletki z kurczakiem? Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze. Dodaj do niego mąkę, jajka i sól. Rozdrobnij do powstania kruszonki i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż nim foremki do tart. Spód ciasta nakłuj widelcem. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem. Obierz cebulę z łupiny, posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i podsmaż kurczaka, aż będzie złoty. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do kurczaka, wymieszaj. Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem, zmiksuj. Zetrzyj ser żółty i dodaj do masy jajecznej, wymieszaj. Masę jajeczną wymieszaj z kurczakiem i wlej do foremek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut.
Pierś z kurczaka jest bardzo nisko kalorycznym mięsem. Pierś kurczaka prawie nie zawiera tłuszczu, jest bardzo delikatna w smaku. Jest jednym z najczęściej spożywanych przez nas mięs. Pamiętaj, aby wybierać mięso z chowu bez antybiotyków. Takie mięso jest zdrowsze niż mięso zwierząt z hodowli przemysłowych. Ser żółty jest wytwarzany z mleka krowiego. Dojrzewa i przez to nabiera żółtego koloru. Zawiera bardzo dużą ilość wapnia i białka.
Podsumowując pyszne tartaletki sprawdzą się doskonale na kolację. Tartaletki to także dobra przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Tartaletki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Tartaletki dobrze komponują się z dodatkiem świeżej sałatki.
Alergeny w tartaletkach wytrawnych z kurczakiem
Lista alergenów dla tartaletek wytrawnych z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser żółty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tartaletek wytrawnych z kurczakiem
Tartaletki wytrawne z kurczakiem to bardzo dobre źródło naturalnego białka zwierzęcego. Tarta zawiera także dużą ilość tłuszczów nasyconych. Możesz zamienić mąkę pszenną na mąkę orkiszową, uzyskasz danie o wyższej zawartości błonnika.
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.